<<    >>

Recensie Knives Out ★★★★1/2

desc

dinsdag 10 december 2019 Kinepolis AntwerpenBert Hertogs

Een waanzinnig sterke, intelligente, komische, musicalminnende whodunit met een antiracisme statement van jewelste is Knives Out dat geschreven en geregisseerd werd door Rian Johnson. Christopher Plummer horen we als de zieke 85-jarige Harlan Thrombey tegen Ana de Armas, wat ons betreft dé revelatie van deze film in de rol van de verpleegster Marta Cabrera, zeggen: ‘Come and send me to La La Land’, een verwijzing naar de drie jaar oude musicalfilm van Damien Chazelle is dat wanneer Harlan om morfine vraagt. Don Johnson die de rol van Richard speelt, Harlans zoon, verwijst dan weer naar de musical Hamilton en de gekende quote: ‘Immigrants get the jobs done.’ verwijzend naar Marta’s roots, ze komt uit Uruguay, die de zieke Harlan verzorgt, een succesvolle detective auteur, uitgever, die twee eigendommen heeft, zo’n 60 miljoen aan assets, beleggingen en spaargeld, en een eigen zeer winstgevende uitgeverij bezit die nog het meest van al waard is. Wie heeft er baat bij om hem te vermoorden, of het op een moord doen lijken vermits Harlans dood op het eerste gezicht op zelfmoord lijkt? Dat is de vraag waarover de privédetective Benoit Blanc zich mag buigen. Een detective die ook houdt van musicals want jawel in de auto horen we Daniel Craig een stukje uit ‘Losing my mind’ van Stephen Sondheims ‘Follies’ zingen. Héérlijk.

Recensie: Knives Out ★★★★1/2

Recensie The Good Liar ★★★1/2

desc

maandag 9 december 2019 Kinepolis AntwerpenBert Hertogs

De misdaadfilm The Good Liar van Bill Condon, naar een boek van Nicholas Searle, gaat qua stijl wat alle richtingen uit, zeker wanneer de prent een flashback naar 1943 maakt en we in volle WO II in een andere film aanbeland lijken te zijn. De film moet naar het einde toe zichzelf ook te veel uitleggen na de zoveelste leugen en dus ook plottwist die geduid moet, dat je mentaal (gedeeltelijk) afhaakt als kijker. Het neemt niet weg dat vooral het duo Ian McKellen en Hellen Mirren uiterst genietbare acteerprestaties afleveren.

Recensie: The Good Liar ★★★1/2

Recensie Instinct ★★★1/2

desc

maandag 9 december 2019 Kinepolis AntwerpenBert Hertogs

Instinct, de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, die Halina Reijn regisseerde, gaat over de erotische spanning die ontstaat tussen patiënt (hier de zedendelinquent Idris, gespeeld door Marwan Kenzari die in het voorjaar zijn stem verleende aan Jafar in Disney’s Aladdin) en arts (hier de psychologe Nicoline, gespeeld door Carice van Houten (o.a. gekend voor haar rol als Melisandre in Game of Thrones, en haar rol als Rachel Steinn/Ellis de Vries in Zwartboek waarvoor ze de Gouden Kalf in ontvangst mocht nemen als beste actrice). Nicoline is doodop en naarmate Instinct vordert gaat de prent steeds meer de state of mind-toer op die de kijker doet afvragen of het beoordelingsvermogen van de psychologe – dat al van bij de eerste ontmoeting met Idris gekleurd lijkt – in dergelijke omstandigheden wel betrouwbaar is. Ze voelt zich aangetrokken tot Idris die van zijn kant manipulatief en jaloers is wanneer ze de lakens blijkt gedeeld te hebben met basketbalcoach Alex (Pieter Embrechts). Uiteindelijk ontwikkelt zich een machtsspel tussen de twee en vraag je je af wie nu slachtoffer van wie is, wie wie manipuleert en of uiteindelijk het einde niet het resultaat is van self-fulfilling prophecy prophecy (lees: vooroordelen).

Recensie: Instinct ★★★1/2

Recensie Atlantique ★★

desc

zaterdag 7 december 2019 Cinema Cartoon sBert Hertogs

Atlantique van Mati Diop won dit jaar de Grand Prix op het filmfestival van Cannes. Begrijpelijk omdat het een combinatie van state of mind-film (die over gemis/rouw gaat en onder andere de rouwfases ontkenning, verdriet, depressie en aanvaarding toont), de migratieproblematiek, sociale uitbuiting én gedwongen uithuwelijking als thema’s behandelt. De prent start erg snel maar valt dan in een serieuze dip, samen met het hoofdpersonage de zeventienjarige Ada (verrukkelijk neergezet door Mama Sané) die lusteloos, ja wat depressief wordt nadat haar vriendje Souleiman (Ibrahima Traoré) plots verdwenen is. Hij is samen met zijn vrienden op een boot van Dakar naar Europa gestapt om daar een nieuw leven te kunnen beginnen als migrant. Gevreesd wordt dat ie de clandestiene oversteek niet overleefd heeft.

Recensie: Atlantique ★★

Recensie Bruegel ★★

desc

vrijdag 6 december 2019 Bourla AntwerpenBert Hertogs

Bruegel van Lisaboa Houbrechts wil te veel in de Bourla. De twee uur durende voorstelling gaat over feminisme, het conflict tussen schepper (Bruegel) en schepsel (Dulle Griet) hier een van de sterkste scènes uit de voorstelling, gender(fluïde zijn), het huidige debat naar aanleiding van de daling van de cultuursubsidies en ook de zoektocht naar de Vlaamse canon zit erin verweven: hier via Bruegel – gespeeld door de immer grappige voormalige percussionist van School is Cool Andrew Van Ostade - die door zijn Dulle Griet verweten wordt niet de wereld te hebben getoond zoals ie werkelijk was, maar zoals de kopers van zijn werk hem wilden zien. Idyllische schilderijen zien we terwijl Bruegel in werkelijkheid arme boeren voor zich zag. Of hoe zo het debat tussen commerciële cultuur en gesubsidieerde ook in Bruegel gevoerd wordt: ‘Mijn uitgever zei: ‘ge zijt nen echte artiest. Ge gaat niets verkopen. We gaan er ‘Bosch’ op zetten.’ Want wie gaat er 20 Bruegels kopen?’

Recensie: Bruegel ★★

<<    >>
Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter