PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mumford and Sons | Pinkpop 2012

maandag 28 mei 2012Megaland Landgraaf Nederland

Mumford
Foto: Pinkpop

Wat een eer voor Mumford and Sons! Seasick Steve kijkt naar het optreden van de band frontstage terwijl Bruce Springsteen himself dat aan de zijkant op het podium doet. Beide heren zien dat het erg goed is. Akoestische gitaar, banjo,  contrabas. Marcus Mumford en zijn band effenen het pad voor The Boss himself Pinkpop 2012 mag afsluiten.  Lover’s eyes” wordt de opener van de avond. Na een klein technisch probleem, een andere akoestische gitaar die nog even gestemd moet, volgt “Roll away your Stone”. Het is fijn om terug in Nederland te spelen, horen we de groep iets te veel naar onze zin als bindtekst gebruiken. Mumford and sons laat weten dat de laatste opnames voor de nieuwe plaat die in september zal verschijnen, gisteren zijn gebeurd.

“Below my feet” is nieuw, de opzwepende melodie met synths, beatring en basdrum (die laatste wordt mee gekickt door Mumford) werkt aanstekelijk. Applaus voor Seasick Steve volgt die frontstage naar Mumford and Sons kijkt en gefilmd wordt. Duizenden Pinkpoppers zien aan zijn gelaatsuitdrukking dat ie “Little lion man” kan smaken. Het is een eerste hoogtepunt in de set, waarbij de band ver tot aan de front of house de handen op elkaar krijgt. De band beseft het, en speelt dat door via oogcontact. “We staan er” zien we Winston Marshall, de banjospeler, aan zijn collega’s doorgeven. Bij “lover of the light” zet de frontman zich achter het drumstel. Een song met stevige dynamiek, die van zacht getrom en banjo overgaat in een band die alle registers open trekt met piano, viool en contrabas. Net die dynamiek kan het publiek wel bekoren en zorgt ervoor dat de handen stevig op elkaar gezet worden wanneer de snelheid toeneemt.

Ook Bruce Springsteen die aan de zijkant van het podium meekijkt, ziet dat het goed is en knikt constant. Piano en strijkers mogen de melodie bepalen in “Thistle and weeds” terwijl Mumford het uitzingt bij “I will hold on”. Erg intimistische en klein gehouden start “Awake my soul”. Jerry Douglas zien we op slide gitaar aan het werk, verderop ontwaakt het nummer en bloeit het open. De warme klanken van de buffetpiano, contrabas en Mumford die de drums bespeelt, karakteriseren “Dust bowl dance”. Ook hier gaat de band meermaals voluit om de song dan weer rustig neer te leggen. “The cave” is publiekslieveling nummer twee deze avond. De song wordt stevig meegezongen, er wordt gedanst zoals een echt folkconcert met banjo, trompetten en trombone moet zijn: één groot feest.  

Bruce Springsteens bedje is gespreid door Mumford and Sons. De Amerikaan moet er alleen nog maar in gaan liggen.

Op zondag 24 juni staat Mumford and Sons op het hoofdpodium van Rock A Field in Luxemburg. Een week later, op zaterdag 30 juni is de band te zien op het hoofdpodium van Rock Werchter 2012.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Lover’s eyes
  2. Roll away your stone 
  3. White blank page
  4. Below my feet 
  5. Timshel 
  6. Little lion man
  7. Lover of the light 
  8. Thistle & weeds 
  9. Awake my soul
  10. Dust bowl dance 
  11. The cave


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter