PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lily Allen | Indian Summer Festival 2014

zondag 15 juni 2014Geestmerambacht, Alkmaar

Lily

Lily Allen op het hoofdpodium. Singlefeestje in de tent. Op papier zou je dan denken dat de meeste toeschouwers voor Lily zouden kiezen. Niet zo op Indian Summer Festival. Daar bleek de opkomst aan het hoofdpodium bedroevend laag, we schatten dat het grasveld er voor een kwart gevuld was. De meeste festivalgangers kozen dus om het festival af te sluiten in de warmere omstandigheden van een tent. Een laat overwinningsfeestje (5-1 tegen Spanje op het WK) leek het wel qua ambiance. Hét concept erg slim en eenvoudig: bakken met singles vooraan waaruit de toeschouwers mogen kiezen en aan de dj geven. Die plaat wordt dan ook gedraaid. Resultaat: heel veel inspraak (wat er de laatste tijd niet meer bij is bij heel wat professionele dj’s), hits aan de lopende meter en een ongeziene ambiance. Net dat laatste ontbrak er bij Lily Allen aan op het hoofdpodium.

Na een break van drie jaar kwam de Engelse haar derde album Sheezus voorstellen. Een album dat het niet zo geweldig lekker doet qua verkoop. Eerder gaf Lily Allen te kennen dat ze niet wakker ligt van verkoopscijfers. Of haar platenbonzen er ook zo over denken, is dus maar de vraag. Allen heeft ondertussen twee kinderen op de wereld gezet en haar platte buik terug. Die toonde ze gewillig met haar navel aan de fans. Allen koos dan ook voor een lichtgroen topje dat na “Everyone’s at it” al snel geruild werd voor een oranje jurk, waar ze later in de problemen mee kwam omdat die afzakte. “Speciaal voor jullie aangedaan, Holland!” kirde ze. Het publiek reageert er nauwelijks op. Ook die korte showstop omdat ze even in de rechter wing van het podium dook om haar jurk te laten repareren, werkte uiteraard niet bevorderlijk op de sfeer.  

De Engelse giechelde ontzettend veel, wat ons doet vermoeden dat ze een pretsigaret had opgestoken. Ze wist tevens te vertellen dat haar man Sam Cooper ergens in het publiek moest staan. Grote papflessen staan her en der verspreid op het podium. Flessen die licht geven zijn het, die de ene keer wat “voller” lijken dan de andere.  Visueel trekt de productie dat door. Zo zien we cijfers van wat het LCD scherm van een wekkerradio had kunnen zijn, gevormd door telkens 7 mini flesjes. Maar lang niet alles is visueel de moeite. De smileys op de ledschermen tijdens “Smile” zijn bedenkelijk zwak. “I can’t hear you!” schreeuwt de zangeres die vanavond nochtans goed bij stem is, uit. Een noodkreet lijkt ze te slaken omdat het publiek nauwelijks meedoet. Zelfs om die middelvingers van het publiek te zien tijdens “Fuck you” moest ze trekken en sleuren om iets van de toeschouwers gedaan te krijgen. Of hoe een eigenzinnige artieste ook een behoorlijk eigenzinnig publiek aantrekt.

Wel zijn de ogen van Lily in de visuals van “Who’d have known” die via draaiende schijven visueel bedriegen en hypnotiseren, de moeite. Met vier danseressen naast haar moet de zangeres ook nu en dan in een choreografie stappen, maar dat doet ze weinig overtuigend. In de videoclips werkt dat als statement tegen de gebruiken in de industrie, op een podium draait dat al heel wat anders uit.

Lily Allen is dus erg dubbel, enerzijds heeft ze haar figuur wel terug, maar net dat stukje van de business bekritiseerde ze fel in de clip van “Hard out here” door een liposuctie te tonen.  Geeft Lily Allen zich dan toch finaal over aan de wetmatigheden van de muziek- en entertainment industrie? En wat blijft er dan nog over van haar dwarse, eigenzinnige boodschap die fel te keer gaat, weliswaar met stevige knipoog, en tegen de stroom ingaat? Het zijn geen onbelangrijke vragen.

Conclusie: haar lijntje heeft Lily Allen nadat ze moeder werd misschien wel terug, nu nog haar carrière…

Op 27 juni 2014 staat Lily Allen op Glastonbury en 14 augustus op Sziget. De Belgische festivals boekten haar (wijselijk of niet houden we in het midden) niet voor deze zomer.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter