PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Snowden

woensdag 2 november 2016Cinema Aventure Brussel

Snowden

Het heldhaftige portret van de ex-spion Edward Joseph Snowden is niet om warm van te worden, al mag het je niet koud laten wat hij in 2013 publiek maakte.

Oliver Stone zet graag een vraagteken bij wat er achter de schermen gebeurt, zoals we eerder zagen in zijn films: ‘Nixon’ (de presidentscampagne), ‘Platoon’ (de oorlog in Vietnam) en ‘Natural born killers’ (de invloed van de media bij een moordzaak). In dit geval kijken we toe hoe Snowden de vuile was van de overheid buitenhangt, of de aanloop neemt naar het moment waarop hij stateloos wordt. Stone neemt jammer genoeg zelf de positie in van het establishment door het conventionele karakter en het hoge Hollywoodgehalte van zijn verfilming. De band tussen Edward Snowden en Lindsay Mills, respectievelijk Joseph Gordon-Levitt en Shailene Woodley, springt er te hard uit. De roze glazen van de camera geven een verkeerde inkleuring aan Snowdens turbulente relatie en zijn worstelingen met wat goed en slecht is. Hoewel een sterke cast, ondersteund door straffe filmcomponisten Craig Armstrong (‘Moulin Rouge!’) en Adam Peters (‘Ferris Bueller’s day off’), de luwe thriller leven proberen in te blazen, krijgen ze het slappe script niet altijd van de grond. Zachary Quinto, als journalist Glenn Greenwald, en Nicolas Cage, in de rol van Snowdens mentor Hank Forrester lijken wel weggemoffeld en komen niet fatsoenlijk uit de verf. Alle lof daarentegen aan Joseph Gordon-Levitt voor zijn buitengewone  hoofdrolprestatie, met een bijna griezelige weerspiegeling van Snowdens houding en mimiek. Herhaaldelijke clichés kunnen ergeren - Snowden die Lindsay voor haar eigen veiligheid niets mag vertellen - maar de gevoelige momenten tussen het koppel nemen je wel mee en drukken je met de neus op de feiten. Big Brother is watching, en je webcam afplakken is echt niet te paranoïde.

Snowden is een slap afkooksel van een belangrijke gebeurtenis, met een betere voorganger, de documentaire ‘Citizenfour’ van Laura Poitras. Maar de film is wel het kijken waard, puur voor de fantastische prestatie van Gordon-Levitt en de relevantie en het belang van de boodschap van Snowden. Zeker voor wie geïnteresseerd is in Amerikaanse politiek, met de verkiezingen voor de deur.

< Galia Van de Wouwer > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter