PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De Rozenoorlog

vrijdag 18 november 2016Fakkeltheater Rode Zaal

De
Interview: 

Wat doe je als de liefde een sleur wordt en je vaststelt dat je binnen je huwelijk een beetje op elkaar bent uitgekeken? Voor de Van Rozens is het antwoord simpel: je maakt elkaar het leven zuur en jaagt mekaar in de gordijnen of in dit geval de kroonluchter. “De Rozenoorlog” mocht dan misschien geen al te positief beeld van het huwelijk schetsen, het was bij verre het beste dat we ooit van Judas TheaterProducties zagen. Alle puzzelstukjes pasten perfect in elkaar: men had een degelijk en entertainend verhaal, de humor was gevarieerd en wist de juiste toon aan te slaan, de muziek was afwisselend en passend, de belichting was verzorgd met oog voor details, het decor was eenvoudig en functioneel, de regie zat goed, de acteer- en de zangprestaties van Maike Boerdam en Lucas Van den Eynde waren een lust voor het oog en het oor, …  Kortom: “De Rozenoorlog” was een avondje puur genieten van theater op zijn best.

Het script was gebaseerd op de bestseller “The war of the Roses” van Warren Adler, maar het verhaal was door Frank Van Laecke en Allard Blom volledig verplaatst naar het Vlaanderen en Nederland van nu. Het vertelde hoe Lierenaar Bob en de Nederlandse Barbara op een antiekveiling als bij toeval bij elkaar kamen en het drinken van een onschuldige tas koffie uitmondde in een huwelijk, twee kinderen, een hond en een kat. Bob legde zich toe op zijn carrière terwijl Barbara haar professionele dromen opzij schoof om voor de kinderen te zorgen, het huis op te knappen en in te richten. Maar wanneer de kinderen het nest verlaten hadden en het huis af was, sloeg de sleur toe. Het vuur bleek uit de relatie te zijn verdwenen en Barbara’s nieuwe passie, een cateringbedrijfje voor exclusieve feestjes, dreef hen verder uit elkaar. Beiden waren het er over eens: de definitieve breuk kondigde zich aan, maar geen van beiden wilde het huis opgeven. Er zat dan maar niets anders op dan de partner het leven zuur te maken en zo het huis uit te jagen. Het werd een ware uitputtingsslag waarbij Barbara en zelfs niet voor terugdeinsde om haar jonge, mooie hulp Sofie mee in de strijd te gooien. Die strijd werd in alle hevigheid gestreden en niemand zei dat ze eerlijk moesten spelen. 

Het verhaal van “De Rozenoorlog” gaf misschien een beetje een cynische kijk op relaties, maar Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam wisten hun personages zo sterk neer te zetten dat ze, ondanks de geweldige hoeveelheid humor die Frank Van Laecke en Allard Blom in het stuk gestoken hadden, toch geloofwaardig overkwamen. En die humor was in alle geledingen aanwezig. De uitbeelding van de vechtscène en de sabotages, was pure slapstick. De regie flirtte soms met de klassieke deurenkomedie. Het personage van Dhr. Goossens, op meesterlijke wijze vertolkt door Marc Lauwrys, was een pure karikatuur van de omhooggevallen baas die het moet hebben van platte seksistische moppen. De dialogen tussen Barbara en Bob bevatten hele spitsvondige taalhumor. Frank en Allard hadden zich met andere woorden bediend van het volledige scala aan humor om naast een goed verhaal ook een erg geestig script af te leveren.

En toch werd niet alles zomaar weggelachen. Er was ook ruimte voor pure en echte emotie. Toen Maike en Lucas in “Zo zouden wij” hun verloren dromen bezongen, wisten ze echt wel de gevoelige snaar te raken. Zoals gewoonlijk had componist Sam Verhoeven hier een melodie voor geschreven die perfect dit gevoel van verlangen en missen wist te ondersteunen. En ook zoals gewoonlijk had Sam voor deze musical ook een wals, een tango, romantische melodieën en een dreigend stuk geschreven. Wat dat betreft was “De Rozenoorlog” op dezelfde muzikale leest geschoeid als “Lelies”, “Muerto” en andere werken van zijn hand. De muzikale nieuwigheid, zat hem in de parodie op de Vlaamse smartlap/schlager die Lucas Van den Eynde ten berde mocht brengen.

In het verhaal werd Bob Van Rozen tijdens een zakenreis naar Amsterdam plots overvallen door een pijn in zijn onderbuik. En zoals dat bij mannen wel eens vaker het geval is, had hij het gevoel dat hij ging sterven. In zijn ziekenhuisbedje barst hij dan ook in zingen uit: “Ween maar, want het is gedaan.” Bij wat volgde lagen we bijna onder onze zetel van het lachen. Alle clichés in verband met kleinzerigheid, overdrijven, levensliederen, … werden uit de kast gehaald en regisseur Frank Van Laecke had Laura Seys en Myriam Bronzwaar zelfs laten aanrukken als dansende achtergrondzangeressen voor de shalalala. Visuele humor, taalhumor, situatiehumor en muzikale humor smolten naadloos samen in een meer dan vermakelijke scène.

Laura Seys was trouwens de ontdekking van de avond. Jong en mooi als ze was, wist ze Lucas heel overtuigend te verleiden en speelde ze dus haar rol van Sofie erg geloofwaardig. Toe ze ook nog eens over een erg mooie stem bleek te beschikken, waren we verkocht. De reprise van “Zo zouden wij” klonk mooi, zacht en erg gevoelig. Ze was duidelijk meer dan alleen een schattig snuitje. Het was een dame met talenten.

Dat was trouwens ook het minste dat we konden zeggen van Maike Boerdam. We wisten al dat ze goed kon zingen, maar zelfs met die kennis in het achterhoofd, wist ze ons nog te verbazen. Het was heerlijk om te horen hoeveel emotie er in zang kon gelegd worden. Het ene moment klonk ze liefdevol, twijfelend en zacht en iets later spoot de furie uit haar zang. En het gemak waarmee ze dit alles wist te brengen, was heerlijk om te zien en te horen. Je moest het maar doen: vol passie en vuur zingen over hoe je Bob van kant wil maken en tegelijkertijd je teennagels lakken. Het viel ons trouwens op hoe zij, net als Lucas, ook een geweldige acteerprestatie wist neer te zetten. Barbara Van Rozen kwam heel overtuigend over en de podiummagie tussen Maike en Lucas zat goed.

“De Rozenoorlog” was zonder enige twijfel een geweldige musical van Judas TheaterProducties die zoveel elementen van theater tot een prachtig geheel wist te combineren dat zelfs mensen die misschien minder van het genre musical houden er nog altijd met volle teugen van kunnen genieten. Het bulkte van de menselijke kleine kantjes, de herkenbare trekjes, het verkneukelen in wraakacties, humor en scherpe retoriek. De regiekeuzes voelden goed aan, waren tot in de details uitgewerkt en het werd op majestueuze wijze vertolkt door Maike Boerdam, Lucas Van den Eynde en de rest van de cast. Kortom: “De Rozenoorlog” is een absolute must voor elke theaterliefhebber.

< Sascha Siereveld >

De cast:

Maike Boerdam als Barbara Van Rozen
Lucas Van den Eynde als Bob Van Rozen
Marc Lauwrys als o.a. Stef Van Akker, Dhr. Goossens en de hond
Myriam Bronzwaar als o.a. An De Laet, Mevr. Goossens en de poes
Laura Seys als o.a. Sofie

script: Frank Van Laecke en Allard Blom
muziek: Sam Verhoeven
liedteksten: Allard Blom
regie: Frank Van Laecke
arrangementen: Pol Vanfleteren
musical director: Thomas Vanhauwaert
origineel verhaal: Warren Adler


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news