PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Grandaddy

woensdag 5 april 2017Ancienne Belgique Brussel

Grandaddy
Foto: Grandaddy

Na ‘Under the Western Freeway’ (1997), ‘The Sophtware Slump’ (2000), ‘Sumday’ (2003), ‘Just Like The Fambly Cat’ (2006) was het 11 jaar wachten tot de vijfde plaat ‘Last Place’ van Grandaddy dit jaar verscheen. Neo-psychedelische indierock, spacy gitaren en synthesizerloops brengen de Amerikanen die in 2006 uit elkaar gingen en 6 jaar later terug bijeen kwamen. De mannen uit Californië zijn  Jason Lytle (zang, gitaar en toetsen), Kevin Garcia (basgitaar), Aaron Burtch (drums), Jim Fairchild (gitaar) en Tim Dryden (toetsen). Een van hen kon er in de AB niet bij zijn ‘wegens een noodgeval’ en werd vervangen op de toetsen. Veel impact leek dat op muzikaal vlak alvast niet te hebben. Live wist de groep zeker te overtuigen in de AB, al is het wel een erg statische band, die gewoon degelijk musiceert, nauwelijks contact maakt met het publiek laat staan dat ze naar verzoeknummers luisteren die het publiek hen toeroept of podiumuitstraling hebben (drie van hen dragen een baseballpetje). De sound komt bij momenten toch ook wat belegen (lees: gedateerd) over. Wat waren we dus blij dat we ons voor de gelegenheid hadden neergeploft tussen de andere zwangere mannen (op leeftijd) in de zetels op het balkon van de Ancienne Belgique. Dit soort optreden vraagt immers om een luisterpubliek dat er even goed bij kon gaan zitten dan wel dat het de ganse tijd zou rechtstaan. Om wat eigenlijk? Juist, om meer mensen de mogelijkheid te geven het concert bij te wonen. De AB was immers sold out.

Klokslag negen uur start de video, zonder geluid, en aarzelend, met momenten dat er helemaal niets te zien is. Het ganse optreden dat op 75 minuten afklokt, niet meer dan een doorsnee festivalset dus, krijgt overigens videobeelden mee, van landschappen, natuur én om daarmee te contrasteren ook industrie. Daarover dansen bij momenten ook grafische elementen of zien we een vorm van distortion optreden. Ook in de klank van Grandaddy is dat trouwens bij momenten te horen zoals bij de start van ‘I don’t want to live here anymore’ bijvoorbeeld. 

Hoogtepunten zijn ‘Laughing stock’, ‘The Crystal Lake’, ‘A.M. 180’, ‘Now it’s on’, ‘He‘s Simple, He‘s Dumb, He‘s the Pilot’ en afsluiter ‘Summer Here Kids’. In ‘Crystal Lake’ zingt het publiek ‘I‘ve lost my way again’ terwijl de bleeps die op en neer gaan als een curve de klank van het nummer bepalen. Een song die op een bepaald moment enkel door cimbaalgetik begeleid wordt om vervolgens via elektrische gitaren, drums en bleeps terug open te bloeien. In ‘A.M. 180’ klinkt de synthesizer dan weer alsof we naar een Atari – een 80s videogame- wijsje op repeat aan het luisteren zijn. Ook hier weer horen we cimbaalgetik en enkele pianoakkoorden waarna elektrische gitaren de zaak opentrekken. De synthesizer legt het nummer neer door solo noot voor noot omlaag te spelen. Jason Lytle zet zijn zang in ‘Everything Beautiful Is Far Away’ even over in parlando en gaat in een beweging terug over in zingen. Dat alles gebeurt op een erg naturelle manier alsof het nummer gewoon even vraagt voor het gesproken woord. In ‘He‘s Simple, He‘s Dumb, He‘s the Pilot’ begeleidt ie zichzelf dan weer solo bij de start op synths.

Grandaddy zette dus een degelijk optreden neer maar mag toch iets meer verrassen in zijn setlist die op een paar verschuivingen na, kennelijk ook niet zo veel verandert doorheen de tour. Hoewel er degelijk gemusiceerd wordt, missen we een groepsgevoel omdat iedereen erg statisch op zijn paar vierkante meters op het podium staat. Echte chemie tussen de groepsleden zien en voelen we dan ook niet live.

< Bert Hertogs >

Op 8 april 2017 staat Grandaddy in C-Mine Genk.

De setlist:

 1. Hewlett‘s Daughter
 2. “Yeah“ Is What We Had
 3. Laughing Stock
 4. Way We Won‘t
 5. The Crystal Lake
 6. So You‘ll Aim Toward the Sky
 7. Evermore
 8. Levitz
 9. A.M. 180
 10. Everything Beautiful Is Far Away
 11. I Don‘t Wanna Live Here Anymore
 12. Now It’s On
 13. He‘s Simple, He‘s Dumb, He‘s the Pilot

Bis:

 1. The Boat Is in the Barn
 2. Summer Here Kids


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news