PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Suzanne Vega

maandag 12 juni 2017Ancienne Belgique Brussel

Suzanne

Suzanne Vega’s bekendste nummers zijn ongetwijfeld ‘Tom’s Diner’ dat een derde positie haalde in Vlaanderen in 1990 en ‘Luka’ uit 1987. De 57-jarige Amerikaanse singer-songwriter bracht die helemaal op het einde van haar set in de Ancienne Belgique. Daar startte ze haar tour samen met de Ierse gitarist Gerry Leonard die samen met David Bowie de albums ‘Heathen’, ‘Reality’ en ‘The Next Day’ ingeblikt heeft en tevens met hem het podium deelde tijdens de ‘Heathen’ en ‘Reality’ tour. Tijdens die laatste concertreeks was hij tevens musical director. Ook in de AB toonde de man een begenadigd gitarist te zijn aan de zijde van Vega en wist samen met haar specifieke stem, die deels in parlando overging en zelfs gefluister, telkens een andere sfeer op te roepen.

Vega liet nieuw materiaal horen in de AB en meldde dat op 14 februari 2018 een stuk van haar in première gaat. ‘New York Is My Destination’, ‘Harper Lee’ en ‘Carson’s Last Supper’ komen uit die podiumvoorstelling. In ‘Harper Lee’ dat over gevoelens ontdekken gaat, zingt ze even ‘I never look at my reviews. They can give me a big head.’ terwijl ze het publiek voor ze de eerste toegift ‘Carson’s Last Supper’ vraagt om gewoon goed te luisteren naar de song. ‘Laten we een nieuw nummer uitproberen. Later wordt het oud en gaan jullie ervan houden.’ aldus Vega. ‘The love of my life is humanity’ is wellicht de kernboodschap uit het nummer.

Verder liet ze optekenen dat er iets te vieren viel in de AB. Haar plaat ‘99.9F°’ is 25 geworden en ‘Solitude Standing’ dat onder andere de hits ‘Luka’ en ‘Tom’s Diner’ bevat 30. In het najaar probeert ze opnieuw op tour te gaan en het concept te slijten aan organisatoren om beide albums integraal te spelen, het ene voor de pauze, het ander erna.

Vega die als vanouds in het zwart gekleed is, voor ze een op elektrische gitaar ondersteund en door het publiek meegeklapt ‘White’ inzet verklaart ze waarom: ‘wit is voor maagden. Ik draag het alleen op een huwelijk.’, zet haar zwarte hoed op tijdens ‘Marlene on the Wall’ en ook bij ‘Tom’s Diner’. ‘Crack in the Wall’ gaat over het spirituele dat achter de materiële wereld ligt. Leonard gebruikt tijdens dat nummer een looping station en basdrum waardoor het enthousiaste publiek in geen tijd mee in de handen klapt. ‘Small Blue Thing’ komt dan weer uit haar debuutplaat ‘Suzanne Vega’ uit 1985. Door die mix aan hits, zeer oud materiaal en zeer nieuwe dingen op de AB los te laten, vindt ze dat ze haar fans waar voor haar geld geeft. Al zingt niemand mee tijdens ‘Small Blue Thing’. Die ‘good luck’ die ze bij de uitnodiging stak voor haar toeschouwers was er dan ook met een knipoog.

Samen met Gerry Leonard brengt ze vervolgens ‘The Queen and the Soldier’ volgens haar ‘A very old long song. Everbody loves it.’ wat ook kan rekenen op een groot applaus achteraf. Het meest persoonlijke moment is ‘Gypsy’ wellicht uit ‘Solitude Standing’. Vega verklaart dat ze het nummer op haar 18de schreef voor haar eerste zomerromance. Zij Amerikaanse, hij een Brit. ‘Oh, hold me like a baby that will not fall asleep. Curl me up inside you and let me hear you through the heat.’ klinkt het in het refrein. ‘In Liverpool’ dat verscheen op ‘99.9F°’ is de opvolger van ‘Gypsy’ liet ze weten. Het gaat over dezelfde man. Toen ze in Liverpool was, vroeg ze zich af hoe het met hem gaat ondertussen. Vega gaf aan de AB mee dat ze zo veel jaren later nog steeds contact heeft met de man en dat zijn dochter vorige week hem een kleinkind schonk.

Zeker, Suzanne Vega bracht een braaf singer-songwriter optreden in Brussel dat mooi binnen de lijntjes kleurde. Weinig avontuurlijks viel er te beleven. Weinig verrassingen ook. Aan de andere kant was de sfeerzetting (inclusief uitstekend lichtplan) en de kwaliteit van musiceren bij de start van de nieuwe tour wel erg hoog. Een vertelster van verhalen op muziek, is ze. Deels gesproken, deels gezongen. De AB hing aan haar lippen en trakteerde haar met twee staande ovaties zodat ze als extra toegift ‘Rosemary’ bracht ook al ging ze daardoor net voorbij de klok van half elf. Het opgelegde curfew tijdstip van deze zaal.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Fat man
 2. Marlene on the Wall
 3. Crack in the Wall
 4. Small Blue Thing
 5. The Queen and the Soldier
 6. Gypsy
 7. In Liverpool
 8. Blood / 99.9
 9. New York Is My Destination
 10. Harper Lee
 11. Solitude Standing
 12. Left of Center
 13. White
 14. Some Journey
 15. Luka
 16. Tom‘s Diner

Bis:

 1. Carson’s Last Supper
 2. Rosemary (Remember Me)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news