PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Weeknd

zaterdag 22 juli 2017Hippodrome de Longchamp Paris

The

De zevenentwintigjare Canadese artiest The Weeknd die in Vlaanderen zijn grootste hits optekende met Daft Punk, namelijk ‘Starboy’ en ‘I feel it coming’ sloot de allereerste festivaldag af van het gloednieuwe Lollapalooza Parijs op de paardenrenbaan van Longchamp. De twintiger die een relatie heeft met Selena Gomez dropte haar naam tijdens het nummer ‘Party monster’. De gespecialiseerde magazines mogen het alvast noteren: het is kennelijk nog steeds aan. ‘I just need a girl who really understands me’ zong ie in het nummer. Kregen we verder nog in de lyrics te horen: ‘I’m good. I’m great.’ Slecht was ie zeker niet op Lollapalooza Paris, maar The Weeknd had eigenlijk te weinig visuele trucs bij om zelfs een ingekorte set – de man trad 70 in plaats van de voorziene 90 minuten op – volledig boeiend te houden.

Vuurwerk zat vooraan en achteraan het optreden. Bij opener ‘Starboy’ zagen we watervalvuurwerk naar boven en onderen spetteren op de trussing waar de vele lampen ook op waren gemonteerd. Bij ‘Party Monster’ bleek het over een driehoekige constructie te gaan die al meteen in de kleuren van Frankrijk gehuld werden. Bij ‘Reminder’ liet ie de linker- en vervolgens de rechterkant van het publiek de handen in de lucht steken. Met succes.

Voor dé flater van het weekend zorgden de weersvoorspellers met stip. Zij voorspelden zon en wat wolken. Laat ons stellen dat het vooral bewolkt was met lichte regen in Parijs. Heel wat festivalgangers hadden zich daar dan ook niet op gekleed. Anderen deden hun trui en jasje aan tijdens de set van the Weeknd toen de temperaturen al stevig begonnen te zakken. Blijkbaar kent Parijs een submicroklimaat want vooraan het podium bleek het blijkbaar helemaal niet zo frisjes. Daar stonden twee jongedames in hun (doorkijk)bh’s een gans optreden lang zich stevig te amuseren en wellicht ook stiekem te solliciteren voor de rol die Selena Gomez nu in het leven van The Weeknd speelt.

‘Paris comment ça va? Tu sais que je t’aime’ zei de zanger tegen zijn Franse publiek die het uitkirde van plezier. The Weeknd ging overigens in Parijs voor een snelle set. Nauwelijks bindteksten tekenden we op en hij liet het ene nummer na het andere redelijk kort na elkaar op het publiek los. In ‘Acquainted’ zong ie ‘You got me touchin‘ on yo body’ speciaal voor zijn Franse fans. Het nummer droeg ie aan hen op. Naast drugs en feesten is seks een van de thema’s die in zijn lyrics terugkomen. In ‘Often’ horen we ‘wet that pussy’. Het zou ons verbazen mocht dat over een kat in bad steken, gaan.

Naarmate de show vordert, valt ons op hoe degelijk de songs van The Weeknd wel zijn en hoe moeilijk hij in een vakje te steken is. Hij rapt niet alleen, hij refereert even goed in zijn sound naar Marvin Gaye in de heerlijke R&B-song ‘Earned it’. ‘Die for you’ wordt begeleid door heerlijke bas- en elektrische gitaar. Ook dat is een nummer dat we aanstippen in de standaardset die hij afwerkt. Het is helaas eigen aan een show met visuals, straffe belichting, CO2-jets (‘Party Monster’ en afsluiter ‘The Hills’) en vuurwerk (tijdens de finale op ‘I feel it coming’ waarbij hij even a capella ‘ohoho’ zingt en het publiek dat laat nazingen) dat er niet of nauwelijks ruimte is om te freewheelen. The Weeknd zingt trouwens van begin tot einde live, ook in kopstem weliswaar met een stevig effect op zijn micro.

Bij ‘In the night’ waarbij de elektrische gitaar stevig doorklinkt en de geluidsmannen de schuif lijken open te trekken, flirt The Weeknd met disco. Pharrell Williams en zelfs Bruno Mars zijn niet ver weg in een uiterst aanstekelijk ‘Can’t feel my face’.

Degelijke show dus. Sterk concert. Maar de Canadees gekleed in blauwe jeansvest met in het rood ‘Starboy‘ erop en een rood kruis, mocht wat ons betreft wat steviger in de doos der showtrucs gegrabbeld hebben.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Starboy
 2. Party Monster
 3. Reminder
 4. Six Feet Under
 5. Low Life (cover Future)
 6. Might Not (cover Belly)
 7. Sidewalks
 8. Often
 9. Acquainted
 10. Or Nah (cover Ty Dolla $ign)
 11. Tell Your Friends
 12. Die for You
 13. Wicked Games
 14. Earned It
 15. In the Night
 16. Rockin‘
 17. Secrets
 18. Can‘t Feel My Face
 19. I Feel It Coming
 20. The Hills


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter