PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Valerian

woensdag 26 juli 2017Kinepolis Antwerpen

Valerian
Foto: EuropaCorp

Valerian is wellicht een van de strafste visuele films die deze zomer te zien is in de bioscoop en daar ook het best tot zijn recht komt. De Engelstalige science fictionfilm die overigens niet zelden refereert naar het fantasy genre is in laser ultra 3D oogverblindend knap. Het beeld is haarscherp. De details zijn fenomenaal. Regisseur Luc Besson integreert daarnaast ook virtual reality in de film en acteren in het acteren (door een uitstekende Rihanna als Bubble die weliswaar pas in de tweede helft van de prent aan bod komt). Ze is trouwens niet de enige artiest die opduikt. Herbie Hancock speelt de minister van Defensie. Het spel van aantrekken en afstoten tussen hoofdrolspelers Dane DeHaan (Valerian) en Cara Delevingne (Laureline) geeft de film die 2 uur en 17 minuten duurt een menselijk kantje. Het is de spanning tussen die twee die Besson zeer goed weet uit te spelen.

Bijna 200 miljoen euro heeft deze megaproductie gekost. Het is daarmee de duurste in Frankrijk gemaakte film ooit. Qua actiescènes, decors, en special effects is Valerian een meesterwerk. Zeker, de dialogen komen soms wat geforceerd over in het geheel, maar opvallend genoeg hebben wij ons daar helemaal niet aan gestoord. Op muzikaal vlak horen we onder andere ‘I feel everything’ door Pharrell Williams en Cara Delevingne, ‘We trying to stay alive’ (jawel, met sample uit die hit van de Bee Gees), Bob Marley’s ‘Jamming’ en vooral ook ‘Space Oddity’ van David Bowie passeren. Met die laatste song start de film trouwens.

Alpha is een ruimtestation dat stap voor stap gecreëerd werd. Het is de ‘Stad van de Duizend planeten’ in de loop der jaren geworden. Verschillende mensen, rassen en dieren, werden er een na een ontvangen. Dat alles werd onder andere mogelijk nadat men er in slaagde om de zwaartekracht in het station te integreren. Verschillende buitenaardse wezens van andere planeten, sloten zich aan en leven sindsdien vredig samen. Na verloop van tijd werd de massa van Alpha weliswaar veel te groot waardoor het een bedreiging kon vormen voor de aarde. Op dat moment verliet het zijn baan rond onze planeet.

Maar Alpha heeft ook een donkere geschiedenis die enkel commandant Filitt (gespeeld door Clive Owen) lijkt te kennen. Al de rest heeft geen toegang tot de verboden files. Maar dat is zonder het eend-duifachtige trio, de Doghan Daguis gerekend die over heel wat (roddel)info beschikken die ze maar al te graag te koop aanbieden. Nadat Valerian en Laureline nipt wisten te ontsnappen door een gestolen converter (een beestje dat vanalles in sneltempo kan vermenigvuldigen) terug te gaan halen, komt hun moeilijkste taak eraan. Laureline test even de converter in de praktijk met een oorbel. Het levert de quote op ‘We moeten samen gaan shoppen!’ Ze krijgt samen met Valerian van de commandant te horen dat Alpha nucleair besmet zou zijn. Het ruimtestation heeft een rode zone die radio actief is en waar alle contact mee verloren geraakt. Wanneer de commandant plots ontvoerd wordt tijdens een meeting met de leiders van Alpha, zet Valerian de achtervolging in. Maar zijn toestel crasht in de rode zone. Laureline raakt het contact kwijt.

In Valerian is niet alles wat het lijkt. De film handelt over fake news verspreiden om je greep op de macht te behouden of te versterken. Rihanna mag van haar kant de bubbel letterlijk doorbreken. Ze brengt een ode aan het cabaret met verschillende kledijwissels (kamermeisje, jaren ‘80 tiener op rolschaatsen …) en doet een paaldansact. Haar rol als Bubble is cruciaal omdat ze Valerian helpt via gedaanteverwisselingen (eigen aan cabaret ook) om bij Laureline die gevangen genomen is, te geraken. Het lijkt erop dat Laureline uitgehuwelijkt wordt aan een of ander monster. Niets is minder waar. Het beest heeft het op haar hersenen gemunt. Verse hersenen met een beetje citroen erbij om het af te werken. Simpel en eenvoudig.

Vol special effects is Valerian met stip een film die het best tot zijn recht komt in de bioscoop. Tijdens een strandscène zit je met je neus als het ware in de boezem van Cara Delevingne te kijken. Tijdens achtervolgingsscènes waan je je dan weer in een flight simulator op de kermis maar in dit geval dan eentje met haarscherp kristalhelder beeld. Al met al zijn het vooral de prestaties van Rihanna en Cara die het best blijven hangen. Er zitten ook knipogen in de film met onder andere quotes als ‘It was a pleasure to perform for you’ (Rihanna) en ‘VIP access? Oh we are famous!’ (Cara). En hoewel het einde een typisch verloop kent, een tijdbom die onschadelijk moet gemaakt worden en de zin ‘Liefde breekt elke regel of wet’ van Cara best wel melig is, hadden wij voor een keer geen bezwaar tegen de aanwezige cliché’s in deze film. Valerian wordt wat ons betreft ondergewaardeerd door pers en publiek.

Het is van Apollo 13 en Independence Day geleden dat we dit soort film nog gingen bekijken in de cinema. Fan van het genre zijn we dus niet. Maar Rihanna en een bij momenten heerlijk hese Cara Delevingne, wisten ons er wel naartoe te lokken. Dat menselijke aspect in een buitenaardse omgeving, het fatalistische (‘sterven is minder erg dan het lijden tijdens het leven’ (Rihanna als Bubble), het verlangen naar vrijheid van Bubble, en het spel van aantrekken en afstoten tussen Valerian en Laureline zorgen voor een bijkomende boeiende laag.

Valerian is kortom een geslaagde prent. Punt.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter