PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Clean Bandit op Pukkelpop 2017

vrijdag 18 augustus 2017Festivalwei Kiewit

Clean
Foto: Pukkelpop

Op Sziget Festival, nog steeds het grootste festival op Europees vasteland, cancelde Clean Bandit dit jaar hun optreden. Achteraf bleek dat ze moesten optreden op een awardshow in de States. Op Pukkelpop stonden Grace Chatto, Jack Patterson, Luke Patterson en gastvioliste Ezi samen met gastzangeressen Yasmin Green en Kirsten Joy wél op het podium. Het leverde een uniek concert op dat dezelfde sfeer uitademde als dat van Ellie Goulding op de Main Stage enkele jaren geleden. Positive vibes, maar vooral ook heel wat recente hits kregen we te horen. Een heerlijke zomerse cocktail.

Met stip is de band zowel artistiek als commercieel op dit moment een van de meest interessante projecten. Omdat ze een eigen sound hebben en voor crossover gaan tussen klassiek, pop, dance, Zuiderse invloeden, … Kortom: het is een band die zeer moeilijk in een vakje te steken is en is niet alledaags. Met dat eigen geluid scoort de groep ook de ene hit na de andere. ‘Rockabye’ is ondertussen goed voor dubbel platina (40.000 verkochte singles) in Vlaanderen, ‘Symphony’ dat terecht in erg veel dj sets te horen is op het festival in Kiewit, heeft een gouden status (10.000 verkochte singles) bij ons. Hun eerste grote hit ‘Rather be’ zag ook vorig jaar zijn 40.000ste koper.

Een propvolle Dance Hall waarin het op den duur plakkerig warm werd van het stevig dansen, meeklappen, zwaaien en meezingen, zag dat Clean Bandit alle troeven in handen heeft om straks misschien wel helemaal door te breken, ook al hebben ze geen vast gezicht omdat de band met gastzangeressen werkt. Maar net dat maakt dat de groep er ook uitspringt in vergelijking met andere bands. Clean Bandit had op Pukkelpop een slimme uitgekiende set onder de arm waar de bekendste nummers mooi in verspreid waren. ‘Symphony’ mocht Kirsten Joy al vroeg in het optreden op het publiek loslaten. De voornamelijk vrouwelijke fans zongen danig mee, en kropen op de schouders van een vriend(in).

Hun heupen wiegden ze dan weer op ‘Extraordinary’ waar je perfect salsa op zou kunnen dansen, mocht je de ruimte gehad hebben in de tent. Je hoefde overigens helemaal niet egocentrisch te zijn om de aanstekelijke passage ‘I, I, I, I, I, I, I’ mee te zingen. ‘Should ‘ve known better’ is een nieuwe song, en ook al was die nog nauwelijks gekend, toch slaagde Clean Bandit erin om het nummer te laten meezingen.

Geen hit, maar wel een aangename verrassing om vast te stellen dat het nummer erg goed onthaald werd in de Dance Hall van Pukkelpop was ‘Real love.’ Afsluiten deden Chatto en co met ‘Rather be’ dat waanzinnig stevig meegekeeld werd door de fans. Ook hier kropen erg veel Pukkelpoppers op de schouders van een andere Pukkelpopper. Oorverdovend gejoel én applaus ontving de Britse band niet meer dan terecht na een uitermate sterk optreden.

Conclusie: Clean Bandit is stilaan too hot om nog in een tent te plaatsen. Wat schreven we ook alweer in 2014 op I Love Techno? ‘Clean Bandit is een van de weinige bands waar we met erg veel interesse uitkijken hoe hun sound de volgende jaren zal evolueren. De basis is alvast erg goed.’ Bijna drie jaar later is die basis alleen maar breder geworden en verrijkt. Alsook de fanbasis blijkbaar. Het is dan ook een van de meest interessante muzikale projecten op dit moment.

< Bert Hertogs >

Lees ook:

Recensie Clean Bandit op I Love Techno 2014 **** zaterdag 8 november 2014 Flanders Expo Gent

De setlist:

 1. Rainforest intro
 2. Stronger
 3. Sure Do
 4. Cologne
 5. Symphony
 6. Extraordinary
 7. Come over
 8. Rockabye
 9. Telephone Banking
 10. Should ‘ve known better
 11. Disconnect
 12. Real Love
 13. Tears
 14. Rather Be


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news