PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie American Assassin

dinsdag 10 oktober 2017Kinepolis Antwerpen

American
Foto: CBS Films

Nucleaire dreiging, dat is de rode draad van American Assassin, een Amerikaanse actiethriller die gebaseerd is op het boek van Vince Flynn. Michael Cuesta tekende voor de regie. Mitch Rapp (Dylan O‘Brien) zit op Ibiza met zijn vriendin Katrina (een oogverblindende Charlotte Vega in witte bikini). Hij doet haar een aanzoek in het water en zij stemt toe. Tot zij het slachtoffer worden van moslimterreur. Voor zijn ogen ziet Rapp zijn verloofde doodgeschoten worden. Hij overleeft de aanval. Anderhalf jaar later, lijkt ie bekeerd tot de Islam om zelf in Tripoli de jihad te gaan voeren. Maar tijdens zijn ontmoeting met deze radicale cel valt de speciale eenheid van de VS in en doodt de extremisten. Via Rapp is de CIA deze cel op het spoor gekomen en uiteindelijk bieden ze hem de kans om met hem samen te werken temeer omdat ie slaagt in alle testen. Stan Hurley (Michael Keaton) zal hem en andere rekruten nog wat ‘verfijnen’ voor ze het veld op mogen.

De grootste bezorgdheid van de CIA is namelijk 15 kilo plutonium die vervreemd werd uit een ontmantelde Russische kerncentrale. Er zijn aanwijzingen dat het bestemd zou zijn voor Iraanse extremisten die Israël als doelwit zouden hebben. Maar, het plutonium verandert van eigenaar wanneer politieagenten in het busje toegelaten worden en iedereen neergeknald wordt. Op de televisiebeelden herkent Hurley al snel ‘Ghost’ (Taylor Kitsch) , een ex-collega van hem, die hiervoor verantwoordelijk is. Hij heeft het plutonium , wil wraak nemen en heeft het kennelijk gemunt op de VS. In Istanbul slaagt het team van Hurley er niet in om het ontstekingsmechanisme dat verhandeld wordt, in handen te krijgen. Rapp achtervolgt de koper wel, en doodt hem ook in zijn appartement, waardoor de CIA via diens laptop te weten komt dat de cel actief is in Rome. Daar heeft ‘Ghost’ nog enkel een corrupte wetenschapper nodig om een kernbom te maken.

De tegenslagen voor het team van Hurley stapelen zich op in American Assassin wanneer Rapp en zijn sidekick Annika (Shiva Negar) ontmaskerd worden in een hotel en zo onder vuur komen te liggen. Wanneer ze de naam ‘Ghost’ uitspreekt, weet Rapp dat zijn collega iets voor hem achterhoudt. Hij heeft immers nooit die naam aan haar doorgegeven. Annika blijkt voor de Iraanse inlichtingendienst te werken die de Iraanse extremisten in kaart wil brengen. Hurley wordt dan weer gegijzeld door ‘Ghost’ wanneer hij met de nonkel van Annika, over de situatie praat. Annika’s nonkel wordt door ‘Ghost’ gedood, Hurley naar de ondergrondse tunnels gebracht waar ‘Ghost’ opereert. Hij zal Hurley folteren om te weten te komen waar zijn manschappen zitten. Rapp en Annika slagen erin de locatie waar Hurley zich bevindt te ontdekken, maar Annika wordt op haar beurt gegijzeld door ‘Ghost’ wanneer die probeert te ontsnappen. Ze schiet zichzelf een kogel door de keel zoals ze geleerd heeft om in dergelijke situatie te doen. Maar ‘Ghost’ blijkt zich snel uit de voeten te kunnen maken. Alles wijst er ondertussen op dat ie met een kernbom op een boot koers maakt om de Zesde Vloot van de VS in Italië aan te vallen. Slaagt Rapp er tijdig in om dat te voorkomen?

American Assassin is een degelijke en spannende actiethriller geworden vooral ook omdat niet alles erin op wieltjes loopt en Rapp er een eigenzinnige manier van werken op nahoudt. De acteurs mogen dus sterke personages neerzetten met een sterk willetje, en dito verleden. Shiva Negar, Taylor Kitsch, Dylan O‘Brien en Michael Keaton zetten dan ook zeer straffe acteerprestaties neer waardoor ze de film tot een hoger niveau weten te brengen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter