PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Meuris Tirade 2.017

dinsdag 26 december 2017De Roma Borgerhout

Meuris

Er zijn nog zekerheden in het leven, zoals: zet een Limburger op een podium en de voorstelling loopt gegarandeerd uit. Ook zo bij Meuris Tirade 2.017 in de Roma. De eindejaarsconference ging initieel een uur en veertig minuten duren. Uiteindelijk klokte de would be stand up comedian af op bijna twee uur. Bijna twee uur waarbij hij van zichzelf vond dat ie grappig was maar in werkelijkheid zaten er slechts een erg beperkt aantal goeie momenten tussen. Meuris beperkt zich ook nagenoeg tot de Belgische politiek als onderwerp waardoor ie heel wat erg dankbaar komisch materiaal (waarmee Van Peel overleeft 2017 wel doeltreffend aan de slag gaat) links laat liggen. Helemaal schrijnend werd het toen ie twee grappen van zijn vorige show klakkeloos overnam in deze: ‘Als je voornaam in het Engels ‘grap’ betekent, begin er dan niet aan.’ zo zei ie over Joke Schauvliege. En over de zelfmoord van Steve Stevaert liet ie zich opnieuw ontvallen: ‘Het Albertkanaal heet nu de Stee-vaart’ waarop ie nog eens opnieuw ‘je zou denken dat echt politiek talent komt bovendrijven.’ afvuurde op de 900 toeschouwers, waaronder enkele wedstrijdwinnaars, in de Roma. Kan er iemand Meuris dus dringend zeggen dat ie onvoldoende talent heeft als conferencier? Dank u!

Achter een tafeltje zit Meuris terwijl ie ‘Kumbaya’ laat horen. Dan al is duidelijk dat ie CD&V en bij uitbreiding de Katholieke zuil niet zal sparen. Een kutnummer is het volgens de naar eigen zeggen ‘volleerd ADHD’er en halve autist’ dat exact 90 minuten duurt. ‘Dat komt me goed uit.’ stelt ie waarna hij niet veel later laat weten dat ie dat niet gaat doen en het over een andere boeg gaat gooien. Probleem is dat negentig minuten Kumbaya beluisteren wellicht een interessantere en zinvollere tijdsbesteding geweest was dan naar Meuris wat zurige gedram te luisteren. Inzoomen op communicatie doet ie in deze eindejaarsconference, en dan met name politieke communicatie. Niet zelden speelt ie overigens niet op de bal, maar wel op de man of vrouw. Zo horen we over Liesbeth Homans dat ie steevast het geluid afzet wanneer ze op tv is: ‘ze heeft de looks van een hagedis en de stem van een kleuter.’ weet de Limburger. Niet veel later heeft ie het over cliëntelisme en geeft ie een voorbeeld: ‘dat is alsof de diamantindustrie de fiscale regelgeving zou beslissen in Antwerpen.’ Het is een van de zeldzame scherpe momenten uit het eerste uur. Ook wanneer ie mediakritiek geeft is hij sterk: ‘Vroeger had de politiek schrik van de media, nu hebben de media schrik van de politiek.’ of ‘De hele krant Het Laatste Nieuws is één menselijk drama.’

Over Geert Bourgeois stelt ie dan weer dat hij saai is en vraagt zich af wat hij eigenlijk draagt qua kledij. ‘Het beeld komt niet binnen, hé?’ zegt ie aan het publiek waarbij hij concludeert dat Bourgeois wel érg neutraal is, zelfs in zijn kledingkeuze. Al geeft ie ook kritiek op het feit dat ie zonder overleg met Schauvliege de boskaart van haar departement dit voorjaar eenzijdig naar de prullenmand verwees. ‘Het concept was nobel. De uitwerking onvoldragen.’ had ie meegedeeld waarbij de would be conferencier zich afvroeg wie er wél voldragen was in de Belgische politiek en daar prompt als antwoord: ‘Maggie De Block’ op kreeg van een toeschouwer. Meuris stelt vast dat politici geen vijanden meer vinden behalve in eigen rangen. Bleven de socialisten hakken op het feit dat Bourgeois zijn pensioentje van 950 euro in de maand was vergeten aan te geven naast de 250.000 euro jaarlijks die ie verdient, dan bleek al snel dat Louis Tobback zelf ook twee van dergelijke pensioentjes opstrijkt. Ook over de coalitie Groen en sp.a in Antwerpen was ie niet lovend: ‘Samen ten onder’ klonk het. Dat Kris Peeters al jaren vergeleken wordt met George Clooney vindt ie helemaal geen compliment voor de politicus. ‘Clooneys beste rollen waren die als gangster’ weet Meuris. Een makkelijk bruggetje was het voor hem om het Arco-dossier boven te halen waarbij nietsvermoedende brave Katholieken op een dag Valère voor de deur hadden staan die iedereen kende in het dorp en spaargeld kwam ophalen voor wat uiteindelijk een belegging zou worden. Van Peeters ‘Ik los het op’-belofte is er kennelijk nog niet veel in huis gekomen. Aantal potentieel gedupeerden: 850.000 goedgelovigen (in de ruime zin van het woord) voor een totaal bedrag van 1,6 miljard euro. Het ACW dat sindsdien een toxische afkorting is, werd omgedoopt tot Beweging.net dankzij een Amsterdams bureau. ‘Als er een club is waar weinig beweging in zit, is het wel Beweging.net’ stelde Meuris.

Kritiek op de Belg uitte ie toen hij vaststelde dat we ook dit jaar massaal naar Turkije trokken als vakantiebestemming onder het motto ‘kwestie van een dictatuur wat te steunen.’ Verder haalde ie het Zomerakkoord door de mangel en de ongelukkige communicatie van minister van Pensioenen Bacquelaine of de pensioenen nu wel of niet zouden stijgen. Over Van Overtveldt stelde ie onomwonden dat ‘hij over een half jaar in de bak zit.’ Van Overtveldt had destijds één verkiezingspunt zo herinnerde Meuris zich nog: een begroting in evenwicht terwijl hij kritiek had op zijn voorgangers. Een belofte die ie ondertussen heeft laten varen … Maar het Zomerakkoord kwam er dus, en de 7 zaken die op een persconferentie voorgesteld waren, bleken volgens Meuris gewoon leugens te zijn. Daarna trokken de ministers naar Tomorrowland: ‘Daar moeten ze zich erg goed gevoeld hebben tussen al dat leeghoofdig gebonk.’ om het vervolgens te hebben over holle slogans op vrachtwagens zoals ‘Passie voor isomo’ en ‘Als perfectie en gyproc samen gaan ..’. Meuris weet dat je ofwel met één punt ofwel met drie een zin beëindigt maar nooit met twee.

Finaal lijkt de Limburger wel begrip te tonen voor de Belgische politici en vergelijkt hun gedrag in zijn ‘onvoldragen theorie’ met mannen die om half zes op zondagavond naar de frituur gestuurd worden, op een rijtje staan met gekruiste armen en voor een ledwall staan, waar U2 jaloers op zou kunnen zijn, vol keuzemogelijkheden. Meuris heeft het dan over keuzestress en blijkt dit tafereel erg goed te kunnen spelen qua lichaamshouding en mimiek. Alleen kiest ie de ganse conference voor een micro met draad, waar ie overigens bijna constant erg druk mee bezig is, niet zelden sjot ie met zijn rechtervoet de draad wat opzij, loopt er in een kringetje omheen, enz. , waarbij hij bij deze eindscène de micro in zijn statief moet plaatsen en onversterkt het beste van de show brengt terwijl ie nauwelijks verstaanbaar is op het balkon van de Roma. Uiteraard is dat berelullig, omdat er ondertussen zoiets bestaat als headsets. Dat ie zelfs bij tv opnames voor Canvas daar niet over nagedacht heeft, toont vooral aan dat mensen zoals Meuris die al jaren in het vak zitten ook nog steeds basisfouten durven maken ...

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter