PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie FC De Kampioenen Forever

donderdag 28 december 2017Kinepolis Antwerpen

FC

FC de Kampioenen is de enige Vlaamse film op Het Tweede Gelaat na die vlotjes 200.000 filmliefhebbers naar de bioscoop weet te lokken dit jaar. Net als die laatste werd die ook geregisseerd door Jan Verheyen wiens films kennelijk goed in de markt liggen. Alle negatieve recensies ten spijt vindt de prent zijn publiek dus wat meteen aantoont hoe relatief opiniestukken zijn. Hebben die het aan het rechte eind? Ja en neen.

Het is geen groot geheim dat erg veel journalisten moeite hebben met alles wat zelfs een klein beetje ruikt naar commerciële producten. Op de een of andere manier is het anno 2017 nog steeds bon ton om alternatieve films, kunstige cultuurproducten – die vaak voor een nichepubliek gemaakt worden - helemaal bovenaan de eindejaarslijstjes te plaatsen. Concertnews.be vindt dat wat te gemakkelijk. De enige film die van dit medium 5 sterren krijgt dit jaar is de Smurfen en het Verloren Dorp omdat die een perfecte catharsis heeft die zelfs wanneer je de prent een tweede keer ziet je niet onberoerd laat. De 3D animatiefilm wérkt dus gewoon. Maar als je dat als journalist en plein public durft te zeggen, word je gewoon vierkant uitgelachen door collega’s en publiek. Kortom: het is nog steeds bon ton om bepaalde culturele producten die voor een breed publiek gemaakt zijn onderuit te halen. Je moet dus heel wat ballen aan je lijf hebben om het tegenovergestelde te durven doen.

Toegegeven de vorige FC De Kampioenenfilms hebben we niet gezien. Dat blijkt ook niet meteen nodig om deze derde prent rond de voetbalploeg die niet meteen uitblinkt in voetballen te kunnen volgen. In FC De Kampioenen 3 Forever is DDT ontwaakt uit zijn coma en kennelijk een beter mens geworden. Hij is ook rijk en geeft een deel van zijn geld aan goede doelen. Zo is hij de sponsor van Hallo Teevee van Markske en Bieke. Op een dag doet de politie een inval bij Boma’s worstenfabriek. De man die nog steeds de Pussycat – ‘mijn gedacht!’ – frequenteert wordt verdacht van voedselvergiftiging. In de gevangenis laat DDT hem enkele contracten tekenen waarin hij de naam van FC De Kampioenen afstaat aan DDT die meteen de ploeg vervangt alsook de trainer. OUT: Pol De Tremmerie. IN: Jean-Marie Dedecker.

De voetbalploeg verzet zich uiteraard en komt uiteindelijk tot een akkoord met DDT. Een voetbalmatch tussen het team van DDT en dat van Boma zal beslissen wie uiteindelijk de naam zal mogen dragen. FC De Kampioenen voelt dat het talent zal moeten aantrekken en trekt daarvoor naar Afrika om daar voetballers te scouten. Pol heeft ooit nog voor Artsen Zonder Grenzen gewerkt in Babacouta en weet dat daar enkele erg sterke voetballers waren bij de junioren. Die moeten ondertussen erg goed geworden zijn, denkt ie. Dus trekt iedereen naar Afrika. DDT stuurt Fernand op hen af die de chauffeurs omkoopt en laat rijden via een ‘short cut’ die hen midden in een safaripark brengt waar ze hun tenten moeten opslaan. De spanriemen die de bagage op de jeeps bijeen houdt, heeft ie ook gesaboteeerd zodat er een valies bij het oversteken van de rivier in het water valt. Omdat Hallo Tevee dat niet op beeld heeft, zet Markske dat nog eens in scène met een andere koffer, die van Pascalleke (wat overigens subtiele maar tevens terechte mediakritiek is van Verheyen).

Fernand zal ondertussen de presidentiële suite boeken, profiteren van de situatie en extra geld aftroggelen van DDT. Tot die erachter komt dat de scouting zonder succes was. Ook in de liefde blijkt het geen succes tussen Ronald, het personage dat Niels Destadsbader speelt en tevens het meest ergerlijke uit de film is, en Jolie (neergezet door een verrukkelijke Aminata Demba). Oscar vindt wél de liefde van zijn leven in Jolies moeder. In België trekt Doortje op haar beurt op onderzoek uit wat er met die worsten van Boma gebeurd is. Wie is de dader en wie wint de ultieme match tussen de ploeg van DDT en die van Boma? Daar draait het om in FC De Kampioenen 3 Forever. En Maurice? Die blijkt het een en ander nog te moeten opbiechten bij Pascalleke over zijn verleden. Hij is het ook die wat zingeving mag toevoegen aan deze film: ‘Van delen word je niet armer maar rijker.’ en ‘De jeugd van tegenwoordig zijn de kampioenen van morgen.’ zijn er maar enkele.

Opvallend is dat er bijzonder weinig om niet te zeggen geen misverstanden zitten in deze film. Wel knipoogt Verheyen naar bestaande films zoals Crocodile Dundee (we zien Xavier een heroïsch gevecht leveren met een krokodil), K3 Bengeltjes (Carmen wordt gebeten door een zwarte mamba, een slang, en krijgt zo last van een wat opgeblazen gevoel. - Loes Van den Heuvel heeft overigens een wel erg makkelijke rol in deze film waarbij ze niet zo veel tekst heeft maar vooral moet slapen nvdr.), en Kingsman The Golden Circle (Doortje dreigt in een vleesmolen tot gehakt herleid te worden). Verder steekt ie de draak met reclameboodschappen zoals die van Dovy keukens met Donald Muylle (de film start met Jacques Vermeire die de kijker wegwijs maakt in zijn garage). Uiteindelijk voelt FC De Kampioenen 3 Forever vooral aan als een mix van een avonturenfilm en detective.

Helaas doet Verheyen ook té opvallend aan product placement wat erg storend werkt. Zo zien we de naam van een bedrijf dat gespecialiseerd is in verzekeringen op een wagen, en worden enkele ‘boekskes’ en een krant, die tevens mediasponsor is, te geforceerd in beeld gebracht. Wanneer er twee koffers in de rivier belanden en het gezelschap doet geen enkele moeite om die er terug uit te vissen – zo diep is het er immers niet – stellen we daar erg veel vragen bij. Zo breed hebben de Kampioenen het nu ook weer niet, dachten wij.

Te merken aan de publieksreacties in een quasi uitverkochte zaal in Kinepolis Antwerpen, is FC De Kampioenen 3 Forever weliswaar onderhoudend maar verre van een dijenkletser. Het avontuurlijke en het detectivegehalte haalt het dus van de humor (die er vaak te dik opligt). Een pril tienermeisje dat achter ons zat en tot de allerlaatste seconde van de aftiteling in de zaal bleef – er zijn drie scènes nog te zien waarbij de cast in de huid kruipt van hun gepensioneerde personages – stelde vast dat de politieagenten dezelfde waren als in Thuis en kon dat erg goed smaken. Uiteindelijk richt FC De Kampioenen, zelfs in de laatste tv reeksen die op antenne waren, zich vooral tot kinderen en jonge tieners. Een keuze die kennelijk werkt en ook wel bij het format met zijn uitvergrote personages past. Dat Marijn Devalck dat kennelijk nu pas doorheeft, dat is pas erg vreemd. Meent ie dat nu echt, dat ie hoopte dat de films meer in de richting van ‘Van vlees en bloed’ zouden gaan terwijl de serie en de films vooral aansluiten bij het Studio 100-publiek (en er daarom ook een café in het teken staat in Plopsaland de Panne)?

FC De Kampioenen 3 Forever zet de deur op een kier voor een spin-off, met een nieuwe, jonge tienercast. De Looney Tunes deden het ook met de Baby Looney Tunes in het begin van de jaren 2000, waarom zou de succesvolle voetbalserie die al 27 jaar meegaat dat dan niet proberen?

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter