PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Greatest Showman

dinsdag 2 januari 2018Kinepolis Antwerpen

The

Alles wijst erop dat The Greatest Showman wel eens een van dé filmhits uit 2018 kan worden. Voor de muziekteksten tekende immers hetzelfde duo Pasek & Paul dat met ‘City of stars’ uit La La Land een Oscar won. De feelgoodmusicalfilm heeft ondertussen ook drie nominaties voor de Golden Globes op zak, die traditioneel een goede graadmeter zijn voor de Oscars. De film is genomineerd voor beste komedie of musical, waarbinnen Hugh Jackman overigens nog eens terecht een kans maakt om aan de haal te gaan met de prijs voor beste acteur, hier als de circusdirecteur P.T. Barnum. Tenslotte maakt ‘This is me’ ook nog eens kans om de nominatie beste originele lied te verzilveren. Wie Jackman eerder zag in Les Misérables 6 jaar geleden als Jean Valjean, zal hoogstwaarschijnlijk smullen van het hoofdpersonage P.T. Barnum dat ie neerzet in The Greatest Showman. Er zijn trouwens gelijkenissen met Valjean, ook Barnum probeert zich op te werken terwijl iedereen op hem neerkijkt. Twintigjarige meisjes kunnen dan weer vol nostalgie herinneringen ophalen uit High School Musical, dé hype uit 2006. Want jawel, Zac Efron speelt Phillip Carlyle, de vennoot van P.T. Barnum die hem binnen de culturele elite loodst omdat ie daar niet de erkenning krijgt die hij verdient. Efron zingt trouwens ook in deze musical die vol aanstekelijke, niet zelden ritmische up tempo popsongs zit zoals ‘The Greatest Show’, ‘Come alive’ en ‘The other side’ en daarnaast enkele puike ballads laat horen zoals ‘This is me’, ‘Never Enough’, ‘Rewrite Stars’ en ‘A million dreams’. Knap is ook de ode aan de stomme film die The Greatest Showman geeft. Zo zien we bij de start en end credits enkele namen in de vorm van een tussentitel (intertitle of title card) inclusief de karakteristieke artistieke witte rand op het zwarte beeld met witte tekst in het midden.

Bekrompen elite
P.T. Barnum heeft een kantoorjobje bij een rederij maar wordt er ontslagen wanneer de zaak failliet gaat. Hij wil zich opwerken. Dat heeft te maken met zijn jeugdjaren toen hij (Ellis Rubin speelt de jonge Barnum) met zijn vader van deur tot deur ging om textiel te verkopen. Al van kindsbeen werd ie verliefd op Charity (Skylar Dunn speelt de jonge Charity) die rijke ouders heeft. Hij laat haar lachen waardoor zij terwijl ze haar houding traint hoe ze een kop thee moet vasthouden en drinken, morst op haar prachtige en dure jurk. De twee blijven elkaar stiekem zien en uiteindelijk gaat hij met haar samenwonen, ook al is dat tegen de zin van haar ouders die neerkijken op de man omdat ie niet van goede komaf is en volgens hen geen goede partij is voor hun dochter. Hij belooft haar vanalles, schenkt haar twee dochters Caroline en Helen, maar stelt vast dat ie hen maar een gewone woonst kan bieden om te wonen. Hij wil meer en beter doen terwijl Charity erg gelukkig is onu ze niet meer in dat bekrompen elitaire wereldje zit.

Uitgesloten
Dat is een van de hoofdthema’s van The Greatest Showman dan ook: kritiek op de elite die niets van de gewone man moest hebben destijds (dat soort sentiment sluimert overigens anno 2018 nog steeds in zekere zin in deze kringen nvdr.). Niet alleen krijgt P.T. Barnum ermee te maken als kind, ook zijn dochter die ballet wil volgen wordt uitgesloten terwijl Phillip Carlyle dan weer een oogje heeft op de trapeziste Anne Wheeler (gespeeld door de 21-jarige Zendaya die uit de Disneystal komt en speciaal voor deze film luchtacrobatie leerde nvdr.). Wanneer hij haar hand vastneemt in het theater krijgt ie afkeurende blikken te slikken van zijn ouders. Ook later wanneer hij haar wil trakteren op een avondje theater, stoot dat op verzet van zijn ouders waardoor ie moet kiezen tussen haar of zijn ouders.

(On)macht van de media
P.T. Barnum maakt de fout om koste wat het kost toch maar bij die elite te kunnen horen en een goede recensie wil scoren bij een criticus die het volkse minacht. Hij zal erin geluisd worden door de Zweedse zangeres Jenny Lind (gespeeld door Rebecca Ferguson, de zangstem is van Loren Allred nvdr.) die hem op een bepaald moment op de mond kust terwijl de fotografen dit vastleggen. In de kranten wordt er gesproken over een schandaal en gemeld dat Linds tour in Amerika geannuleerd wordt. Daardoor komt het huwelijk tussen P.T. Barnum en Charity (Michelle Williams) in zwaar weer terecht. Paul Sparks zet van zijn kant een cynische James Gordon Bennett neer, de oprichter en criticus van the New York Herald. Hij voedt mee de controverse rond het circus van P.T. Barnum maar zijn scherpe pen kan niet tegenhouden dat het circus erg succesvol wordt.

Iedereen gelijkwaardig
Hoewel het circus elke voorstelling vol zit, is het ook controversieel omdat het onder andere een vrouw met een baard (Keala Settle in de rol van Lettie Lutz), een dwerg (Sam Humphrey als Charles Stratton), een man die er als een hond uitziet (gespeeld door Luciano Acuna Jr.), een sterke man (Timothy Hughes), en een zeer lange man (Radu Spinghel is twee meter elf) opvoert. De tegenstand van een paar enkelingen wordt zo groot dat enkele buurtbewoners brand stichten. De artiesten zullen uiteindelijk vechten om in het circus te kunnen blijven optreden omdat het hen in de spotlight zet, en niet meer in een afgezonderd kamertje moeten blijven waar ze weggestoken werden door hun ouders die destijds beschaamd waren. Naast de illusie, de schoonheid van magie (wat overigens bij de start van de film een prachtige scène oplevert tussen Barnum, zijn dochters en vrouw waarbij hij een soort discobaleffect creëert op de witte lakens die te drogen hangen) geeft The Greatest Showman een stevig pleidooi om iedereen – ook diegenen die anders zijn – als gelijkwaardig te behandelen. Op die manier kan het wellicht ook de fans van Lady Gaga – die een gelijkaardige boodschap uitdraagt – bekoren.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter