PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lady Gaga

maandag 22 januari 2018Sportpaleis Merksem

Lady

Nadat we Lady Gaga in 2010, 2012 en 2014 in het Antwerps Sportpaleis zagen optreden, prikte ze ook een datum in de grootste concertzaal van het land om haar recentste plaat Joanne aan het publiek voor te stellen. Oorspronkelijk lag die afspraak op 1 oktober 2017 maar die werd uitgesteld naar januari omdat de artieste aan fibromyalgie lijdt. Ondertussen is het alweer zeven jaar geleden dat een plaat van haar platina (20.000 verkochte exemplaren) haalde in Vlaanderen. Dat deed ze met ‘Born this way’ terwijl in 2010 ‘The fame’ en ‘The fame monster’ allebei goed waren voor dubbel platina en Lady Gaga ‘The Remix’ goed was voor goud volgens Ultratop. Gaga’s succes is dus tanend in ons land qua platenverkoop maar concerttickets verkoopt ze nog wél. Zo’n 15.000 Kleine Monsters kwamen op het optreden af in het Sportpaleis dat ze zelf als ‘sold out’ uitriep. 737.155 concerttickets verkocht Gaga in 2017 wereldwijd, goed voor de 28ste plaats in de top 100 van best verkopende tours volgens het vakblad Pollstar. Ze is daarmee de op een na best verkopende vrouwelijke artieste overigens. Enkel Ariana Grande deed beter met 867.530 verkochte concerttickets wat goed was voor een negentiende plaats.

Weet iemand nog waarvoor Lady Gaga staat tegenwoordig?
Haar Joanne-tour weerspiegelt perfect Gaga’s carrièreverloop: erg grillig en voor geen meter coherent. Dat, in combinatie met een setlist die niet al te best, laat staan logisch in elkaar stak, zorgde ervoor dat het optreden om de haverklap te maken kreeg met serieuze dipjes. Alsof er gas gegeven werd en niet veel later meteen al op de rem geduwd werd, voelde het optreden met erg zwakke spanningsboog aan. De artieste kent zelf lang geen coherent carrièreverloop, met uitstapjes richting croonerjazz (samen met Tony Bennett) waarbij ze zich hees in galajurken wat haaks staat op haar extravagante outfits die ze draagt als popartieste. Kortom: weet iemand nog waarvoor Lady Gaga staat tegenwoordig? Haar laatste worp ‘Joanne’ meandert tussen country, pop en rock en contrasteert geen beetje met al het overige werk dat ze uitbracht. Was haar artrave The Artpop Ball-tour nog een kleurrijk over the top-feest met opblaasbare bloemen en zo, dan werd haar Joanne-tour een mix tussen dat en opvallend donkere en intieme momenten waarop ze in haar ziel wou laten kijken. De titelsong van de plaat – die genomineerd is voor twee Grammy Awards die op 28 januari worden uitgereikt (Best Pop Vocal Album en Best Pop Solo Performance voor ‘Million Reasons’) – gaat dan ook over Stefani Joanne Angelina Germanotta’s tante die op negentienjarige leeftijd de strijd tegen lupus verloor. Een nummer dat ze begeleid door twee akoestische gitaren ook op een barkruk in het Sportpaleis bracht. Daartegenover stond opener ‘Diamond heart’ waarbij de CO2-jets van onderuit het podium hun ding deden en ‘John Wayne’ met metershoge vlammen dan weer gevaarlijk aanschurkte bij metal. Verder had ze ook lasers bij voor de dancenummers die de nok verlichtten rond de twee ronde podia op het middenplein bijvoorbeeld. Kortom: Lady Gaga’s show contrasteerde te veel.

Ovale videoschermen plooibaar tot brug
Productioneel had Live Nation Global Touring immers op geen dollar meer of minder gekeken. Het ganse Lady Gaga-circus is goed voor 34 trucks en 12 tourbussen onderweg. Die kwamen al op zondag aan uit Amsterdam zodat zondagmiddag de opbouw voor het optreden kon beginnen. Twee songs had ze echter niet meegenomen uit Nederland. De a capellanummers ‘So Happy I Could Die‘ en ‘Mary Jane Holland‘ schrapte ze in Antwerpen van de set. Gaga heeft naast een hoofdpodium met drie langwerpige podiumelementen die op en neer kunnen, en schuin kunnen hellen, ook twee cirkelvormige podia mee die op het middenplein staan én een B-stage. Daar geraakt ze via drie ovale videoschermen die plooibaar zijn tot bruggen die ze voor het eerst gebruikt bij de vierde akte, wanneer ‘Applause’ te horen is. Die akte eindigde ze na ‘Born this way’ waarbij de sfeer bij het publiek in het Sportpaleis op de eerste rijen aan het hoofdpodium, die nu het verst van al stonden ten opzichte van het B-podium danig inzakte, ook al omdat daarvoor enkele rustige songs te horen waren. Kortom: Gaga moest in bijna elke akte de sfeer in het Sportpaleis krijgen, de zaak oppoken om niet veel later die opnieuw te laten inzakken.

In vorm
Het moet gezegd dat Lady Gaga nochtans in vorm was hoewel ze bij ‘Perfect illusion’ even haar evenwicht verloor toen het vierkante podiumelement waarop ze stond onverwacht naar beneden ging op het hoofdpodium. Toen Cedric haar een roze hemd bezorgde en een begeleidende brief vroeg ie zich af hoe het ondertussen met zijn idool is. ‘Het gaat goed’ antwoordde ze, terwijl ze eerder in de show Tom, een goede vriend van haar die Belg is, bedankte omdat hij haar altijd gesteund heeft ook tijdens de zwaarste paniekaanvallen die ze meemaakte. Ook vocaal toonde Gaga dat ze een sterke performer is. Zo heette ze het Sportpaleis a capella welkom op de tonen van ‘Wilkommen’ uit Cabaret dat uit 1966 dateert. ‘Come to Mama’, ‘The edge of glory’ en enige toegift ‘Million reasons’ bracht ze dan weer op het B-podium. Die eerste twee begeleidde ze solo op piano. Met stip zijn dat de muzikale hoogtepunten van de show waarbij ze stilstond bij het feit dat ze zich al jaren ‘anders’ voelt en het beste dat je dan kan overkomen is mensen te ontmoeten die zich ook ‘anders’ voelen. Gaga lulde er verder ook een aardig stukje op los – niet zelden (overdreven) hijgend in haar micro trouwens, wat naast de vele video interludes constant het tempo van de show en dus ook de spanningsboog deed inzakken. Zo staat voor haar de regenboogvlag niet exclusief voor die van de holebigemeenschap maar is die voor haar hét symbool voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen in het algemeen, ongeacht je ras, sekse, leeftijd, … ‘We houden hoedanook van je’ klonk het.

Hits
Zeker, haar hits bracht Lady Gaga ook in het Sportpaleis. Zo stond ‘Poker face’ vooraan geprogrammeerd. Alleen bracht ze die hits niet zelden in een ingekorte versie (‘Alejandro‘, ‘Telephone‘ en ‘Paparazzi‘) zodat je ook hier wat op je honger bleef zitten. En hoewel ze ‘Dancin‘ in circles‘ op een van de ronde podia met haar dansers omzette in de praktijk, werd het een van de songs tijdens het optreden die het publiek nauwelijks wist te boeien. Het blijft trouwens vreemd dat Gaga persfotografen weigert maar wel gewillig poseert voor haar Kleine Monsters op een van de cirkelvormige podia zodat ze haar kunnen filmen en fotograferen met hun smartphones. Een spagaat dat al even onlogisch en inconsequent aanvoelt als het ganse concert, overigens.

< Bert Hertogs >

De setlist:

Eerste Akte
 1. Countdown Intro (Video Interlude. Met elementen van Monster)
 2. Diamond Heart
 3. A-Yo
 4. Wilkommen (cover uit Cabaret, a capella)
 5. Poker Face
 6. Perfect Illusion (ingekorte versie)
Tweede akte
 1. Car Film (Video Interlude)
 2. John Wayne
 3. Scheiße
 4. Alejandro (ingekorte versie)
Derde akte
 1. Rhino (Video Interlude)
 2. Just Dance
 3. LoveGame (ingekorte versie)
 4. Telephone (korte versie)
Vierde akte
 1. Transformation Film (Video Interlude)
 2. Applause (met elementen van DJ White Shadow Remix)
 3. Come to Mama
 4. The Edge of Glory
 5. Born This Way
Vijfde akte
 1. Trapped Film (Video Interlude)
 2. Bloody Mary (ingekorte versie)
 3. Dancin‘ In Circles
 4. Paparazzi (ingekorte versie)
 5. Ambulance (met elementen van Paparazzi)
Zesde akte
 1. Angel Down (ingekorte versie)
 2. Joanne
 3. Intermission (Band Intermission met elementen van Joanne)
Zevende akte
 1. Drippy Face Film (Video Interlude)
 2. Bad Romance
 3. The Cure
Bis:
 1. Million Reasons

Lees ook:
Recensie Lady Gaga | artRave The ARTPOP Ball **** – 23 september 2014 Sportpaleis Antwerpen 
Recensie Lady Gaga | The Born This Way Ball Tour *1/2 – 29 september 2012 Sportpaleis Antwerpen 
Recensie Lady Gaga: Monster Ball Tour *** – 23 november 2010 Sportpaleis Antwerpen


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter