PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jumanji Welcome to the jungle

dinsdag 30 januari 2018Kinepolis Antwerpen

Jumanji

Jumanji ‘Welcome to the jungle’ is een hilarische avonturenfilm die garant staat voor bijna 2 uur dolle pret, zeker als je de film in 4DX bekijkt in een van de Kinepolisbioscopen in ons land. De langspeelfilm die Jake Kasdan regisseerde is gebaseerd op het boek ‘Jumanji’ van Chris Van Allsburg en is het vervolg op de film uit 1995. De special effects in combinatie met haarscherpe 3D-beelden dankzij de technologie van Barco maken dat je als toeschouwer als het ware in de film gezogen wordt en actiescènes gewoon meevoelt. Waterspetters, rook, turbulentie, enz.: je voelt, ziet en hoort het allemaal. Jumanji in 4DX is een absolute aanrader, een event op zich dat het midden houdt tussen een film bekijken en een rollercoasterrit in een pretpark. Alleen al een aantal te gekke reclameblokken in 4DX net voor de film start, doet de toeschouwers uitkirren van plezier. En na de film zie je werkelijk iedereen met een glimlach tot over de oren naar huis trekken. Dat 4DX een cinema-ervaring tot een next level brengt, staat vast.

In deze Jumanji zijn we in 1996 aanbeland. Een vader vindt op het strand het bordspel en geeft het aan zijn zoon Alex. Die is totaal niet geïnteresseerd in het ding. Hij houdt van video games en metal. Wanneer de drums opnieuw slaan uit het spel heeft het zich weten om te vormen tot een videospel waarmee Alex aan de slag gaat. Hij wordt zo in de jungle van Jumanji gezogen als een van de karakters: de piloot Seaplane McDonough (gespeeld door Nick Jonas van – jawel – the Jonas Brothers weet u nog?).

20 Jaar later is Alex nog steeds spoorloos en het huis waarin hij woonde een soort griezelhuis. Vier tieners moeten nablijven op school: Spencer Gilpin, Anthony Johnson (Fridge), Bethany Walker en Martha Kaply. Een van hen ontdekt dan de oude spelconsole met het spelletje Jumanji in. Ze besluiten alle vier een van de overgebleven karakters te kiezen. Spencer Gilpin (gespeeld door Alex Wolff) gaat voor dat van Dr. Smolder Bravestone (neergezet door Dwayne Johnson), Fridge (gespeeld door Ser‘Darius Blain) voor die van Franklin Finbar (neergezet door Kevin Hart), Bethany Walker (gespeeld door Madison Iseman) voor de dikke mannelijke professor Shelly Oberon (neergezet door Jack Black) en Martha Kaply (gespeeld door Morgan Turner) voor Ruby Roundhouse (neergezet door Karen Gillan). Wanneer dat gebeurd is en er op ‘start’ gedrukt wordt, worden ze in het videospel gezogen en belanden ze in de jungle van Jumanji waar hen een opdracht te wachten staat: een magisch juweel dat het oog is van een standbeeld van een Jaguar terug op zijn plaats zetten zodat de orde opnieuw hersteld kan worden in de jungle.

Alle personages hebben echter ook hun sterktes en zwaktes. Drie tattoos op hun polsen tonen dat ze allemaal slechts drie levens hebben. Maar zo’n leven verkwisten ze al vroeg in het spel omdat ze hun minpunten dan nog niet kennen en de spelregels nog niet helemaal doorhebben. Dr. Smolder Bravestone heeft geen zwaktes, enkel sterke punten. En dat zijn er nogal wat. Zo is hij onbevreesd, goed in klimmen, snel, weet ie om te gaan met een dodelijke boomerang, en kan hij ook ‘smeulende intensiteit’ – hij weet hoe om te gaan met vuur – tot zijn specialiteiten rekenen. Fridge weet dan weer alles over dieren en is de perfecte assistent voor Dr. Smolder Bravestone om die zijn wapens te dragen en aan te bieden wanneer nodig. Helaas is Fridge niet sterk en ook niet snel. En cake blijkt dodelijk voor hem. De dikke professor Shelly Oberon blinkt uit in cartografie, archeologie en paleontologie. Zijn zwakte is gezien hij dik is, zijn uithoudingsvermogen. Hilarische scènes levert het op omdat Bethany, een tienermeisje dat erg egocentrisch is en dagelijks selfies maakt, in de huid van deze dikke man kruipt tijdens het spel en zo tevens moet leren leven als een man. Concreet moet ze staand leren plassen en zal ze te weten komen hoe een erectie aanvoelt. Tenslotte is er Ruby Roundhouse. Haar zwakte is vergif. Maar ze is vooral geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Zo is ze een krak in Karate, T’ai Chi, Aikido en dance fighting wat super grappige scènes oplevert op de tonen van ‘Baby I Love Your Way’ van Big Mountain dat uit 1994 dateert en op zijn beurt een cover is van Peter Framptons song uit 1975. Nog zo’n moment waarbij Karen Gillan als Ruby Roundhouse mag schitteren is, wanneer ze verleidingstechnieken aangeleerd krijgt van Bethany die in de huid zit van de mannelijke en dikke professor Shelly Oberon. Lang geleden dat we nog zo hard gelachen hebben met dit soort heerlijke over the top (sekse)humor.

De vier die erg verschillende karakters hebben zowel in het spel als als tiener moeten leren omgaan met hun sterktes en zwaktes en zo een strategie vinden om de verschillende levels van het spel te spelen. Alleen door samen te werken én het extra stuk van de kaart - dat Alex blijkt die al twintig jaar vastzit in het spel als piloot – in te zetten, kunnen ze misschien het spel uitspelen en terug naar de gewone wereld keren.

Jumanji ‘Welcome to the jungle’ is om een nummer van Bleachers uit de prent te vermelden, een gave rollercoasterrit geworden die tophumor combineert met een zinderend avontuur (inclusief van de pot gerukte en totaal ongeloofwaardige actiescènes zoals ze alleen maar voorkomen in video games). Een absolute aanrader om met het ganse gezin te gaan zien dus. En wie de extra ervaring wil, kunnen we de 4DX-versie absoluut aanraden. Dat deze film het wereldwijd zeer goed doet qua ticketverkoop en wellicht een van de grootste filmhits wordt uit de geschiedenis van Sony Pictures is dan ook niet meer dan terecht.

< Bert Hertogs >

Cast:

Spencer Dwayne Johnson

Fridge Kevin Hart

Bethany Jack Black

Martha Karen Gillan

Nigel Rhys Darby

Van Pelt Bobby Cannavale

Alex Nick Jonas

Young Spencer Alex Wolff

Young Fridge Ser‘Darius Blain

Young Bethany Madison Iseman

Young Martha Morgan Turner

Jogger Sean Buxton

Gamer Mason Guccione

Spencer‘s Mom Marin Hinkle

Fridge‘s Mom Tracey Bonner

Girl In Car Najah Jackson

Bethany‘s Mom Natasha Charles Parker

Lucinda Kat Altman

Teacher Maribeth Monroe

Coach Web Missi Pyle

Fussfeld Michael Shacket

Male Gym Teacher Jamie Renell

Principal Bentley Marc Evan Jackson

Miss Mathers Carlease Burke

Bivouac Biker Jason New

Bread Vendor William Tokarsky

Kid at Bazaar Rohan Chand

Scorpion Recipient Tait Fletcher

Transportation Shed Guards Steve Dunlevy
Rob Mars


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter