PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ketnetmusical Team UP ★★

zaterdag 28 april 2018Capitole Gent

Ketnetmusical

Wanneer we vorig jaar met Unidamu dachten dat de inspiratie ondertussen echt wel op was bij Ketnet en Studio 100, blijkt Team U.P. – de vierde Ketnetmusical ondertussen, en de tweede op rij die er te veel aan is wat ons betreft – een doorslagje geworden van de vorige scripts terwijl de Ketnetserie GoGoGo of Disney’s High School Musical eerder al de basketbal- en bij uitbreiding sportkaart trok. Ook hier weer duikt een directrice op, in dit geval Conny Versporter (gespeeld door Goele De Raedt), die net als Loes Van den Heuvel als kampleidster Cornelia Blok in de eerste Ketnetmusical hartstochtelijke gevoelens koestert. In dit geval voor Franky Champion, een zwemkampioen die verdacht veel lijkt op Jean Marie Pfaff wiens bordkartonnen afbeelding Conny aanbidt. Zwaargewicht Milou (Anne-Laure Schoonjans) staat – ietwat vreemd – aan de top van het klassement van Conny’s sportschool U.P., de Universiteit van Prestatie. Wanneer Lars, de zoon van Franky, als nieuweling arriveert, blijkt hij niet meteen uit te blinken in sport. ‘Sporten is leuk. Maar ik hoef niet direct de beste te willen zijn.’ klinkt het uit de mond van Ruben Deejaegher die vocaal kennelijk ook niet de ambitie heeft om de allerbeste te willen zijn van de club. Om kort te gaan: Team U.P. is vooral meer van hetzelfde waarbij Ketnet en Studio 100-klassiekers zo afgevlakt worden zoals in nummers als ‘Jong’ en ‘Trein naar Oostende’ van Spring waar alle punch uitgeperst wordt. Wat overblijft is een smakeloze flauwe en erg voorspelbare show waar over the top acteren door Goele De Raedt, Marthe Willems en Nono – zoon van Koen – Wauters danig op de zenuwen werkt op den duur.

Willems en Wauters spelen de tweeling Bo en Jo die als detectives op onderzoek uittrekken wanneer er gefraudeerd werd tijdens de competitie met een fiets waar een elektrisch motortje in steekt. Op die manier kon Lars het halen van Puck (Anke Verhoeven) en Milou. Blijkt dat Tist (Sander Gillis), het hulpje van de school erachter zat en Conny hem de opdracht gaf. Ook de resultaten van Milou blijken vervalst. Eigenlijk zou Puck helemaal bovenaan het klassement moeten staan. De O van oprechtheid staat blijkbaar dus niet in de naam van de directrice die de ganse tijd nochtans pleit voor fair play en als leuze ‘Winnaars aan de top’ heeft. Ze denkt dat ze Franky Champion voor zich kan winnen wanneer zijn zoon Lars goed presteert op de topsportschool. Lars geraakt op zijn beurt verliefd op Puck. Zij zullen een team vormen, zij coacht hem in het sporten, hij zal haar muziek leren spelen op gitaar. Het levert compleet ongeloofwaardige scènes op. Alsof pubers het wel erg kinderachtige ‘Een tocht door het donker’ van Thor en ‘Zo verliefd’ van Laura Omloop zouden zingen… Al snel ontdekken ze tijdens een nachtelijk potje basket dat spelen voor de fun ook fijn kan zijn, en je niet de ganse tijd hoeft te presteren of scoren. Maar hun prille kalverliefde komt al meteen onder druk te staan wanneer Puck niet goed weet wat ze moet denken van het bedrog met het motortje in de fiets van Lars...

Als twee reporters van een sensatiekrant proberen Bo en Jo het Lars knap lastig te maken wanneer ze aanvankelijk hem verdenken van de fraude. Daarna proberen ze van Tist (Sander Gillis) te weten te komen wat zijn gevoelens zijn voor juf Jessica (Jolien De Clerck). Wanneer alles uiteindelijk uitkomt, zetten de leerlingen de directrice een hak op het gala waar ze de award voor beste directrice van een topsportschool in ontvangst mag nemen. Lars en Milou zeggen in Oostende tijdens hun speech hoe de vork aan de steel zit, geholpen door de andere leerlingen die met de trein zijn gekomen. Op die manier integreert de show alvast ook die hit van Spring in het hele gebeuren, al komt dat er wel erg bijgesleurd over, erg kunstmatig en voelt het met de haren getrokken aan.

Zoals steeds combineert Ketnetmusical Team U.P. live zang (on tape) met pure playback. En dat verschil valt opnieuw erg hard op. Goele De Raedt mag haar vocale kunnen etaleren in ‘Maak me mooi’ uit de musical Sneeuwwitje. In deze Ketnetmusical staat het nummer echter haaks op al de rest en toont het vooral hoe onsamenhangend het geheel wel op muzikaal vlak is. A capella eindigt die song waarbij ze de hoogste regionen uit haar stem mag laten horen. ‘Jij, jij Toby’ uit Mega Mindy wordt in deze voorstelling een wel erg banaal ‘Jij, jij spiertje’. Een nummer dat net als heel wat andere songs voorzien wordt van een andere tekst die voor geen meter goed in het gehoor ligt. Deze musical kent ook erg veel black outs wat de flow van de show niet ten goede komt. Die worden dan ook veel te makkelijk opgevuld met instrumentale stukken. Maar vooral: het is allemaal zo voorspelbaar, zo druk ook (denken we maar aan het trio De Raedt, Wauters en Willems) en vooral zo hypocriet van Studio 100 en Ketnet om kinderen te doen geloven dat presteren niet het belangrijkste is in een prestatiemaatschappij als de onze terwijl het productiehuis uit Schelle en Ketnet zelf niet lievers doen dan toeteren over de eigen succesverhalen naar de media toe, en verder zoals veel commerciële spelers last hebben van zere tenen en simpelweg geen kritiek dulden.

Wij onthouden Marthe Willems als Bo en Anke Verhoeven als Puck in deze musical die qua spel, uitstraling en zang ons nog min of meer weten te overtuigen. Al de rest van de jongeren ontbreekt het minstens aan een van deze kwaliteiten waarbij je je afvraagt of die casting niet beter kon. Het moet zijn dat Ketnetmusical Team U.P. het ondertussen moet stellen met de B-ploeg, omdat het A-talent kennelijk al enkele jaren geleden op was...

< Bert Hertogs >

De songlijst:

Ochtendgymnastiek – Samson en Gert
Alles geven – uit Junior Eurosong 2012
Poco Loco – van de Ketnetband
Maak me mooi – uit Sneeuwwitje de musical
Jij, jij spiertje – naar Jij, jij Toby van Mega Mindy
Een tocht door het donker – van Thor, Junior Eurosong 2006
Zo verliefd – van Laura Omloop, Junior Eurosong 2009
Team U.P.
Get Up! – van Jill & Lauren, Junior Eurosong 2010
Jong – van Spring
Trein naar Oostende – van Spring
Play-O – van K3
Ik doe mee
Megamix
Ik doe mee


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter