PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie K3 Show 2018 ★

zaterdag 12 mei 2018Lotto Arena Merksem

K3

6 K3 shows in 2018 in de Lotto Arena verspreid over twee dagen. Goed voor 22.000 toeschouwers is dat. Dat is één showdag minder voor Antwerpen dit jaar, een daling van 14.000 toeschouwers in vergelijking met 2017, en een daling met 38.500 in vergelijking met 2016 toen de oude K3 er de fakkel doorgaf. Hetzelfde beeld levert de cd-verkoop op als we de Ultratop hitstatistieken erop nalezen. K3 Love Cruise haalde op 1 december 2017 twee keer platina (40.000 verkochte exemplaren), dat is een halvering van wat Ushuaia haalde (4 keer platina, ofwel 80.000 verkochte exemplaren op 9 december 2016). Die tweede plaat van de nieuwe K3 tekende op haar beurt al een halvering van het aantal verkochte exemplaren (8 keer platina, ofwel 160.000 verkochte exemplaren op 5 februari 2016) van voorganger 10.0000 Luchtballonnen op. Kortom: de cijfers bewijzen wat iedereen ondertussen al lang in de mot heeft. De hype rond K3 is bijna volledig uitgewerkt.

In de K3 show 2018 is het enige personage dat uitgewerkt is dat van de slechterik de mottige mot (gespeeld door Luc Verhoeven in de video). Hij heeft niet alleen heel veel tekst, hij mag ook vaak een beangstigende monoloog afsteken wanneer Marthe, Klaasje en Hanne zich omkleden voor een volgend nummer. De kritiek die ouders hebben op deze show en die ze eerder uitten in het vtm nieuws is volgens ons dan ook volledig terecht. Dat hun kinderen nachtmerries overhouden aan de mottige mot die opgevoerd wordt in deze K3-show, is begrijpelijk. De mottige mot houdt er voor een peuter of kleuter immers wel erg gruwelijke praktijken op na: namelijk vlinders bevriezen. Dat zien we hem doen door middel van elektrocutie met zijn poten. Als K3 niet tijdig slaagt in drie moeilijke opdrachten: de natuurkrachten wind, water en vuur overwinnen, zijn ook zij dat lot beschoren en zullen ze verder als K3-ijslollies (wellicht van Ijsboerke dan n.v.d.r.) door het leven gaan. Tegenover al die horror plaatst Studio 100 ook veel te weinig humor, om de kinderen even wat op adem te laten komen. En als die humor er is, komt die van mottige mot zelf: ‘En dan nu le moment suprême camembert.’ Dat het zaalpersoneel ondertussen gebrieft is om kinderen en hun ouders toch aan te zetten om te blijven kijken en zich net als K3 over hun angsten te zetten, bewijst alleen maar dat er iets grondigs scheelt met deze productie.

Uit wetenschappelijke hoek is er dan weer terechte kritiek dat een mot wel degelijk een belangrijke functie heeft in het ecosysteem. Door die eenzijdig als slecht af te schilderen, geef je kinderen een fout beeld over het insect. Maar er schort wel wat meer aan het scenario waar maar liefst 5 man (Anja Van Mensel, Hans Bourlon, Gert Verhulst, Viktor Verhulst en Stefan Staes) op gewerkt heeft. Zo gaat het podium (in de visuals) in de fik, blijft K3 ondertussen gewoon rustig voort dansen terwijl het vuur ondertussen de nok van het decor in lichterlaaie heeft gezet. Om het vuur te doven, hebben de scenaristen er niets beter op gevonden dan de kinderen in het publiek te laten springen. Als er nu iets is dat net vuur aanwakkert, dan is het wel zuurstof, extra lucht(verplaatsing),… Met andere woorden: Studio 100 geeft op verschillende vlakken in deze show verkeerde info mee aan hun jong publiek. Dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen en niet willen toegeven dat er iets grondig mis is met deze show, is onvergeeflijk maar ook begrijpelijk. Immers, maar liefst 5 mensen hebben volgens de aftiteling van de show dus aan het scenario van deze voorstelling gewerkt. Die kan je niet zomaar even publiekelijk vernederen – zeker niet omdat het stuk voor stuk om mensen gaat die een managementsfunctie bekleden. 5 scenaristen voor een K3 show: dat is 1 medewerker per vijftien minuten. Je kan bezwaarlijk stellen dat K3 shows vol gigantische dialogen zitten of ze een grandioze plot hebben. Klaasje vat het nog het best van al samen met: ‘een liedje zingen, een dansje doen, een feestje bouwen.’ Een productiehuis als Studio 100 verwacht van zijn medewerkers op de vloer, in de pretparken, tijdens shows, in de shops, enz. een grote flexibiliteit en efficiëntie. Is dat efficiënt? Zo veel mensen op een flutscenario zetten?

Dat scenario gaat als volgt: op een dag vraagt de vlinder Viola (Fauve Geerling, ook gekend als prinses Violet uit Prinsessia) aan K3 om naar vlinderland te komen om daar op te treden tijdens het nectaroogstfeest. Maar mottige mot steekt daar dus een stokje voor, bevriest de vlinders (via de visuals) maar ook Viola live op het podium, die stokstijf afgevoerd moet worden. K3 moet wind, water en vuur zien te overwinnen door respectievelijk met het publiek ‘nanana’ te zingen, te dansen en te springen en dat nog voor de kaars van de mottige mot is gedoofd. Tussendoor brengen ze erg veel nummers uit ‘Love cruise’, maar geen enkele song in de setlist springt er echt uit. Dat stellen we al vast bij openingsnummer ‘Pina colada’ waar alle dynamiek uit geperst lijkt. Het ganse optreden waarbij Marthe, Klaasje en Hanne beroep doen op voice over – het verschil wanneer hun zangstem wél doorklinkt en wanneer niet valt wel erg hard op – wordt op die manier ook erg flets. De drie bewegen ook nauwelijks synchroon, en wanneer ze dansen zit er nauwelijks pit in de zaak alsof het drie jongbejaarde dames zijn. Kortom: alles wijst erop dat stilaan de mot in K3 zit. Tijdens ‘Whoppa!’ moeten ze trouwens rolschaatsen. Die act stelt niets voor omdat je gewoon tot aan het balkon van de Lotto Arena aanvoelt dat dit niet zonder risico’s is (terwijl de DVD-opnames bezig zijn), het buiten de comfortzone van K3 ligt (vooral Marthe zien we erg voorzichtig bewegen en ze blijft de ganse tijd in het midden) en de drie dus erg gefocust zijn om vooral niet onderuit te gaan.

Letterlijk gaat K3 dan misschien wel niet onderuit, figuurlijk wél. De K3 show 2018 is gewoon één grote nachtmerrie en met stip de mottigste K3 show ooit.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Pina colada 
 2. Medley de bom – Ushuaia – Disco oma
 3. Hippie Happy Holiday
 4. Medley Dieper dan de zee – I love you baby
 5. Medley Verlegen vlindertje – Alle kleuren
 6. Whoppa!
 7. Medley Als het binnen regent – 1000 kleine matroosjes – Drums gaan boem!
 8. Medley Eyo! – Play-O
 9. Liefde is overal
 10. Medley Heyah Mama – Tele-Romeo – Mamasé!
 11. 10.000 Luchtballonnen
 12. Oya lélé


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter