PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Deadpool 2 ★★★★1/2

maandag 21 mei 2018Kinepolis Antwerpen

Deadpool

Nooit gedacht dat Deadpool 2, de recentste superheldenactiefilm van Marvel Studios ons zo waar muzikale inzichten zou bezorgen. Wist u dat ‘Do you wanna build a snowman?’ uit Frozen wel erg hard lijkt op ‘Papa can you hear me?’ van Barbra Streisand? Deadpool 2 legt die link gewoon bloot, en trekt nog wel vaker de musical-kaart. Zo is ‘Tomorrow’, de klassieker uit Annie de musical prominent aanwezig, wordt ‘Only time’ van Enya op een grappige manier ingezet en integreert de prent onder andere ook ‘Take on me’ van A-ha (tijdens een sensuele scène tussen Wade Wilson/Deadpool, neergezet door Ryan Reynolds en Vanessa, die gespeeld wordt door een verrukkelijke Morena Baccarin), 9 to 5 van Dolly Parton én If I could turn back time van Cher. Het leuke aan deze prent is dat ze verschillende lagen heeft. Enerzijds spot de film met zichzelf, de Marvel Studios en story telling in het algemeen wanneer Reynolds het verhaal vertelt en tevens bekritiseert. Daarnaast zijn er de vele muzikale knipogen waarbij hij onder andere aan Cable, neergezet door Josh Brolin, die uit de toekomst komt, vraagt of dubstep nog zal bestaan, en het publiek nog warm zal lopen voor helden met een robotarm. Verder zijn er verschrikkelijk veel verwijzingen naar bestaande films (Cool Runnings, Robocop, Annie, Bambi, Frozen, Yentl, Interview with the vampire, Basic Instinct, …) en filmquotes zoals ‘Do not go in there’ uit ‘Ace Ventura: Pet Detective’. Maar het is uiteindelijk het boeiende en rijke script dat ervoor zorgt dat deze humoristische actiefilm – in tegenstelling tot Avengers Infinity War – geen seconde verveelt. Dolle pret dus, zeker wanneer je Deadpool 2 in 4DX bekijkt, al is het een beetje sneu dat er geen 3D-versie op de markt gebracht werd.

Cable komt uit de toekomst met een verbrande teddybeer in zijn hand. Op dat moment heeft Wade Wilson zijn vriendin Vanessa verloren. Ze kwam om toen enkele schurken hem thuis wilden overmeesteren. Wilson/Deadpool slaagde er niet in om de kogel haar niet te doen raken. Wat Cable overkomen is in de toekomst, grijp hem dan ook aan. Firefist heeft namelijk Cables vrouw en dochtertje levend verbrand. Vandaar dat Cable terug in de tijd reist om dat te kunnen voorkomen. We zien Russell (gespeeld door Julian Dennison) als jonge mutant met zichzelf in de knoop liggen en met zijn superkrachten: via zijn vuisten kan hij vuurballen gooien. Hoe kwader hij is, hoe intenser het vuur. Aan de deur van een weeshuis, het ‘Mutant Reeducation Center’, die mutanten terug op het goede spoor moet zetten, slaan zijn stoppen voor het eerst door. Gesuggereerd wordt dat ie misbruikt werd door de directeur.

Deadpool en de jongen worden opgesloten in de Ice Box waar de twee een halsband om krijgen en daardoor hun superkrachten verliezen. Wilson wordt er zwaar toegetakeld door een medegevangene. Tot Cable opduikt die de twee in het vizier heeft. Wilson/Deadpool kan ontsnappen en recruteert X-Men waarvan enkel Domino (héérlijke femme fatale-rol voor Zazie Beetz) de parachutesprong bij felle wind overleeft. Firefist kan zich niet uit de gevangenis bevrijden, maar die sluit er een pact met Juggernaut. Wanneer Deadpool en Domino de strijd aangaan met Cable rond het konvooi dat de gevangen mutanten overplaatst, geraken Juggernaut en Firefist vrij. Zij staan op het punt om naar het weeshuis waar Firefist misbruikt werd te trekken en wraak te nemen op de directeur. Deadpool, Domino en Cable – die Deadpool weet te overtuigen om in eerste instantie voor de zachte aanpak te gaan via bemiddeling – moeten dat zien te verhinderen zodat Firefist niet het monster wordt dat Cables vrouw en kind in de toekomst zal doden.

Naast een genderneutrale laag, ‘X-Men’ is te mannelijk dus stelt Deadpool ‘X-Force’ als naam voor waarop Domino kritisch vraagt of dat geen afgeleide is, is er ook de anti-racisme laag (de Indische taxichauffeur en vriend van Wilson Dopinder wil koste wat kost deel uitmaken van de X-Men) en worden er homoseksuele gevoelens tussen Deadpool en Colossus en lesbische tussen Negasonic Teenage Warhead en Yukio gesuggereerd.

Waarom je Deadpool 2 moet zien? Alleen al om de verwijzing naar Frozen in de ‘sterf’-scène van Deadpool waarbij Ryan Reynolds openlijk solliciteert naar een Oscar wanneer de prent opnieuw de vierde muur doorbreekt tijdens een scène die op z’n Bugs Bunnies maar blijft duren. Heerlijk cartoonesk over the top zelfmedelijden krijgen we dus te zien, … en finaal eindigt die met de gevleugelde woorden: ‘Do you wanna build a snowman?’ Kortom: een familiefilm bij uitstek, die Deadpool 2.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter