PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Clouseau op Rock Zottegem ★★★★★

zondag 1 juli 2018Festivalwei Zottegem

Clouseau

Met veel goesting, en honger – niet toevallig een nummer uit Clouseau Danst – stond Clouseau op het podium van Rock Zottegem. Koen Wauters en co brachten het concert van hun leven in de tent van Zottegem. Een strak best of-optreden dat de hits aan elkaar reeg. Nummers die door het diverse publiek, tieners, twintigers, dertigers en ouder stevig meegezongen werden en meegeklapt. De Kreuners hadden hun voorprogramma mogen verzorgen en leken alsof ze nooit weggeweest waren. Vooral ‘Meisje meisje’ viel op dat Axl Peleman samen met Ben Crabbé in close harmony achter een micro zong, enkel begeleid door de gitaar. Volgens Walter zou Clouseau na hen hun after show spelen. En dus kon Koen niet achterblijven om ook van zijn kant een grapje uit te halen. ‘Volgens de anciënniteit zou het logisch geweest zijn mochten wij voor de Kreuners gespeeld hebben. Maar den home sluit om negen uur dus ze moesten vroeger spelen.’ klonk het uit zijn mond net voor ie Clouseaus eerste single Brandweer die uit 1987 dateert aankondigde.

(lees verder onder de video)

Brandweer. Clouseau live op @rockzottegem.

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Hongerig Clouseau en publiek
Dat de band er zin in had, merkte je al bij een eerste blik op de setlist. Brandweer op twee, en hun allergrootste hit ‘Anne’ zette de broers Wauters op drie. Kijk, dat is lef tonen, dat is voor het volle pond willen gaan. En hoewel Koens wat verwilderde haren en baardje anders leken te suggereren, kwam Clouseau erg fris voor de dag. Koen gaf ook toe dat de band maar op een beperkt aantal festivals speelt deze zomer. ‘Als je een festivalconcert boekt, boek dan de beste bende bij elkaar.’ had ie gezegd aan zijn booker. Met ‘U bent zo lief’ en ‘Naar Zottegem komen, is altijd plezant.’ gaf ie het publiek – terecht – een compliment want vanaf de allereerste seconde zat het stevig in het optreden en at het gewillig uit Koens hand die elke showtruc zag lukken.

(lees verder onder de video)

Anne. Clouseau live op @rockzottegem.

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Ontbloot bovenlijf
14 studioplaten heeft Clouseau ondertussen uit, en dat maakt het best lastig om daaruit een selectie te maken, wist de frontman mee te geven. Maar als er een nummer is dat met stip in zijn persoonlijke top drie staat, is het ongetwijfeld ‘Nobelprijs’. Heerlijk om het voltallige publiek die song te horen meezingen terwijl de gesloten ruimte die een tent is, dat singalong effect nog vergrootte en lekker deed aanzwellen. De gitaar van Tom Lodewyckx zagen we in dialoog gaan met de toetsen van Hans Francken. Koen van zijn kant ging dan weer meermaals in dialoog met het publiek in zijn zang. ‘Ik denk er niet aan. Hey!’ zong ie waarop ie de microfoon naar het publiek richtte dat luidkeels ‘loop naar de maan!’ mocht brullen in ‘Daar gaat ze’. De fans waren zo danig op dreef dat ze ‘Louise’ al begonnen zingen bij de intro van de song waarna Koen niet veel later het lied écht startte. Dan al had ie even zijn bovenlijf ontbloot op ‘Brandweer’, het publiek ‘Anne’ laten meekelen, en ‘Swentibold’ op de heerlijke basdrum van Herman Cambré laten meeklappen.

Kreetjes slaken
‘Nanana’ meezingen deed Rock Zottegem massaal op het einde van ‘Oogcontact’, terwijl Koen meermaals aan het gillen sloeg – jawel. Bij ‘Dansen’ slaakte ie er eentje en in een stevig doorleefd ‘Wil niet dat je weggaat’ als eerste toegift, schreeuwde hij het ook even uit op ‘Nee! Nee! Nee!’ Toegegeven, die nummers leek Koen vanuit een andere invalshoek, of gevoel te brengen nu, mooi gedoseerd tussen oprechte en authentieke gevoelens brengen aan de ene kant en aanschurken bij een vleugje theatraliteit aan de andere kant. ‘Oh ja’ was dan weer een kolfje naar de hand van de sax en trompet van Wietse en Jo.

Boe
De ongedwongen sfeer beschrijven in de tent, is nog het makkelijkst van al door Koen te quoten die zei ‘De tekst van het volgend lied is een waarheid als een koe want het zegt ...’ waarop een toeschouwer in het vip/pers/genodigde-gedeelte achter ons laconiek ‘boe’ antwoordde. Uiteindelijk zette de ganse tent de gekende choreografie neer op ‘Ik, jij, hij of zij’. Dat Clouseau als band er enorm veel zin in had, zag je opnieuw bevestigd tijdens dat nummer toen Kris Wauters en percussionist Frank Michiels tegelijk begonnen te springen.

Tepels
Alsof het ganse optreden al één grote finale was, ging Clouseau de laatste rechte lijn in met ‘Zij is van mij’ waarop de ‘mij’ op het einde door het publiek gezongen mocht worden en de toeschouwers danig meeklapten tijdens een gitaarinstrumental tussen Kris en Tom. Daarop volgde ‘Vanbinnen’ waarop iedereen spontaan begon te springen, ‘Vonken en vuur’ waarbij Koen nog extra het publiek oppookte via dat valse einde waarbij hij in blauw tegenlicht met zijn hand het publiek extra deed klappen en joelen om meer en dat ook bekwam waarop ie de song uiteindelijk neerlegde na een allerlaatste refrein en een waanzinnig meegeklapt ‘De tegenpartij’ dankzij die geweldige pianoriff van Hans. Ondertussen was Koens t shirt dermate doorweekt van het zweet dat je er moeiteloos zijn tepels door kon zien, wat heel wat (vrouwelijke) fans wellicht een bijkomende plus vonden.

(lees verder onder de video)

Domino. Clouseau live op @rockzottegem.

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Zot Zottegem
Met ‘Wil niet dat je weggaat’, ‘En dans’ en laatste toegift ‘Domino’ nam Clouseau na een waanzinnig en wervelend optreden afscheid van een al even zot Rock Zottegem. Wie dacht dat slowen niet meer van deze tijd is en schuren het nieuwe slowen, had het grondig mis. Terwijl zowat alle fans hun smartphonelichtjes bovenhaalden, groeide er ook iets moois tussen de aanwezigen in het vip/pers/genodigden-vak. Verschillende koppeltjes sloegen aan het dansen, waaronder minstens eentje dat tijdens het optreden van Clouseau leek te ontstaan en ons aangenaam verraste.

Clouseau bevestigde op Rock Zottegem de stelling dat wanneer een band maar een beperkt aantal optredens geeft, het op verschillende vlakken straffer uit de hoek durft komen dan tijdens een lange concertreeks en een strakkere show weet neer te zetten waar het spelplezier vanaf druipt. Wat. Een. Concert. Alsof hun leven ervan afhing, met die attitude stonden de broers Wauters en co op het podium in Zottegem. Bravo Clouseau.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. De perfectie
 2. Brandweer
 3. Anne
 4. Swentibold
 5. Geef het op
 6. Nobelprijs
 7. Louise
 8. Dansen
 9. Oh ja
 10. Honger
 11. Daar gaat ze
 12. Ik, jij, hij of zij
 13. Oogcontact
 14. Zij is van mij
 15. Vanbinnen
 16. Vonken en vuur
 17. Tegenpartij

Bis:

 1. Wil niet dat je weggaat
 2. En dans
 3. Domino


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter