PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Queens of the Stone Age ★★★★

donderdag 5 juli 2018Festivalpark Werchter

Queens

Queens of the Stone Age was in goede doen op Rock Werchter maar heeft al scherper opgetreden. Die indruk werd bevestigd toen frontman Josh Homme toegaf dat ie een ganse dag zich ziek voelde maar zich wist op te trekken aan de fijne reacties van het publiek. Dat had er van bij openingsnummer ‘Do it again’ erg veel zin in, het begon meteen te pogoën en circle pits te creëren. Als een sardientje werden we op zo’n momenten hard en plots tegen de crash barrier aangedrukt terwijl het achterwerk van een Zuiderse jongedame tegen onze ouweheer aanschurkte. Ongewenste intimiteiten op een festival, dat maken enkel vrouwen mee zei u? We dachten van niet!

Nu horen we u al van kilometers ver roepen dat we het zelf gezocht hebben door plaats te nemen in de pit. Zeker, maar ook een journalist moet om de zo veel tijd eens beleven hoe het eraan toe gaat tussen de allerhevigste fans. Hevig dus. Erg hevig. Niet dat de heren en dames in die zone op den duur niet door hun energie zaten, naar het einde van de set, niet toevallig op het moment dat het 22-jarige Queens of the Stone Age zelf wat temporiseerde, hapte het publiek naar adem. Ook wij. Maar dan vooral rechts van ons. Aan de linkerzijde lucht inademen bleek niet zo’n goed idee. Het leek wel alsof er iemand naast ons stond die al drie festivaldagen verder stond dan wij qua lichaamsgeur…

Ondertussen klapten de fans danig mee op ‘The Way You Used to Do’ dat Homme alleen op elektrische gitaar neerlegde op het einde. Feilloos sprak hij zijn kopstem in de song aan waarna ie de band voorstelde met onder andere Troy Van Leeuwen als ‘de best geklede rocker’ en hem een alcoholverslaving toemat. De Amerikaanse hard/stonerrockers haalden er een fan bij die verkleed was als Spiderman. Homme liet hem als een echte held crowdsurfen richting podium om hem daar te laten dansen en kordaat het podium af te wijzen. Of er iets van die ontmoeting backstage na het concert nog gekomen is, is dus erg twijfelachtig. Punt is dat de man duidelijk niet wou dat de show gesteeld zou worden door een ander. ‘You Think I Ain‘t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire’ droeg ie aan de held op, ‘The Evil Has Landed’ overigens aan Gorillaz.

(lees verder onder de video)

Spiderman live at @queensofthestoneage at @rockwerchterfestival #rw18 #spiderman

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Bijna filmische proporties kreeg ‘No one knows’ toen Jon Theodore een drumsolo uit zijn mouwen mocht schudden. Troy Van Leeuwen werd tegelijkertijd even kort in beeld genomen door de cameralui, toen ie nonchalant lurkte aan zijn sigaret als een echte dandy. Verder gaf Homme ook mee dat het hun bassist – Mikey Shoes – zijn verjaardag was. Het publiek zette daarop ‘Happy Birthday’ in maar dat werd een misser van jewelste qua timing en overtuiging. ‘Het lijkt wel alsof jullie meer gedronken hebben dan Troy’ grapte de frontman van Queens of the Stone Age die eerder plagend had meegegeven dat zijn gitarist/lapsteel gitarist ‘s morgens bloed drinkt en wodka. Opvallend trouwens dat ie niet de enige was die zijn verjaardag vierde op de eerste dag van Rock Werchter. Ook drummer Glen Power van The Script kon dat immers zeggen.

Een bordje ontdekte Homme in het publiek en aan de securityman vroeg ie dan ook om even te werken door het aan hem te geven. ‘We fuck to QOTSA’ stond daarop waarop de band ‘Make It Wit Chu’ inzette waarna Homme zijn favoriete Queens of the Stone Age-nummer op het publiek afvuurde: ‘If I Had a Tail’ dat in een beweging overging in ‘Little Sister’. Een laatste mega circle pit werd gevormd.

Het mag duidelijk zijn, daar waar wij stonden werd het meeste uit ‘het moment’ gehaald. En zo had Josh Homme het graag.

< Bert Hertogs >

(lees verder onder de video)

Ambiance. @queensofthestoneage op @rockwerchterfestival #rw18

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

De setlist:

 1. Do It Again
 2. The Lost Art of Keeping a Secret
 3. Go With the Flow
 4. Feet Don‘t Fail Me
 5. The Way You Used to Do
 6. You Think I Ain‘t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire
 7. No One Knows
 8. The Evil Has Landed
 9. In the Fade
 10. My God Is the Sun
 11. Burn the Witch
 12. Long Slow Goodbye
 13. Domesticated Animals
 14. Make It Wit Chu
 15. If I Had a Tail
 16. Little Sister
 17. A Song for the Dead


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Newsletter
 • Facebook
 • Twitter