PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Soldaat van Oranje ★★★★1/2

zondag 15 juli 2018TheaterHangaar Katwijk

Soldaat
Interview: 

Wat een onwaarschijnlijk groot succes is de musical Soldaat van Oranje in Nederland in een regie van Theu Boermans! De vijftiende cast zagen we zijn dernière beleven. Wat volgt is een welverdiende zomerbreak van enkele weken waarna de repetitieperiode begint voor cast 16, een mengeling van huidige castleden met nieuwe. Zij kennen eind augustus hun eerste voorstellingen wat zal leiden tot de viering van 8 jaar Soldaat van Oranje op het Vliegveld Valkenburg in Katwijk op 30 oktober 2018. Voor de enige Vlaming Florian Avoux betekent het ook meteen het afscheid na 1,5 vast in dienst te zijn geweest. Een droom kwam voor hem in vervulling om in deze productie te mogen staan. Heel wat afscheidsritueeltjes zal ie wellicht meegemaakt hebben. Enkele klassiekers zijn het warm zingen van de cast op de tekst ‘Amore’ waarbij de castleden rond diegene gaan staan die afscheid neemt. En ook een ‘doop’ in het water hoort er naar verluidt bij. Verder is er ook een afscheidsfeestje dat nu eenmaal bij een dernière hoort. En krijgen castleden een gele koffer mee als aandenken volgens onze info.

Hoe komt het dat de musical Soldaat van Oranje zo immens populair is in Nederland? Eerst en vooral gaat het verhaal over een van ’s Nederlands populairste verzetshelden Erik Hazelhoff Roelfzema die zijn verhaal neerpende in een boek. In 1977 volgde de film die al zeer succesvol was en nog steeds tot een van ’s Nederlands beste films aanzien wordt. De musical is daarnaast nog eens een technisch huzarenstukje ook, met een ronddraaiende tribune en enkele bloedmooie scènes. Zo zien we de Joodse Bram (neergezet door Mathijs Pater), een vriend van Roelfzema een solo dansen net voor ie gefusilleerd wordt op het strand. En is er de golvende zee, en een echte Dakota die opgereden wordt wanneer Koningin Wilhelmina (alternerende rol voor Debbie Korper en Wivineke van Groningen) na de oorlog terug voet aan wal zet in Nederland.

Enkele studenten aan de Leidse universiteit willen het verzet steunen vanuit Engeland wanneer de Duitsers Nederland bezetten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor moeten ze een verbinding tot stand zien te brengen tussen het VK en Nederland. 27 keer zal met een bootje de oversteek naar Scheveningen gemaakt worden om zo zendapparatuur het land binnen te smokkelen voor hun project ‘Contact Holland’. Droppings via de lucht die eerder uitgevoerd werden, haalden immers niets uit. De apparatuur sloeg stuk wanneer het onzacht uit de lucht op de grond viel.

Soldaat van Oranje toont in eerste instantie de verscheurende keuze waar iedereen in de oorlog voor stond. Ofwel verder studeren en de oorlog bij wijze van spreken negeren door te doen alsof die er niet is (in deze musical kiest Victor, rol van Valentijn van Hall, daarvoor), in het verzet gaan (Erik, Charlotte, Fred, Chris en Bram) of collaboreren (al dan niet na chantage: Anton, Paul en Ada). Paul zorgt voor zendapparatuur, Charlotte voor valse paspoorten. De schuilplaats van Erik (alternerend gespeeld door Theo Martijn Wever en Alex van Bergen), Fred (Kevin Schoonderbeek) en Bram komt aan het licht na een verhoor van iemand van het verzet die opgepakt wordt (rol van Florian Avoux). Fred weet via het dak te ontsnappen, maar Bram en Erik worden opgepakt en voor SS officier Anton (Lars Mak) geleid die hen hard aanpakt en foltert. Een andere jeugdvriendin blijkt ondertussen ook tot het kamp van de bezetter te horen: Ada (rol voor Margo Verhoeven). Zij doet de administratie.

Nadat ie vrijgelaten wordt door Anton kan Erik aan boord geraken van een Zwitsers schip. Dat wordt aangevallen op zee, maar zowel Erik, Fred als Chris overleven en geraken in Engeland. Daar worden de Engelandvaarders ontvangen door koningin Wilhelmina. Wanneer Erik aan land is geraakt met Fred uit Erik zijn liefde voor Charlotte (een over de ganse lijn fenomenale Eva van der Post zowel qua zang als qua acteren). Paul (Johnny Barendsen) verraadt zijn vrienden en Charlotte die zijn ex is nadat ie gechanteerd werd door Anton. Die mishandelt Charlotte, stelt vast dat ze het bijna met iedereen gedaan heeft die op de schoolfoto staat, behalve met hem, en zal haar uiteindelijk naar een concentratiekamp (Buchenwald) sturen waar ze sterft. De boog die Eva van der Post maakt van strijdvaardige Charlotte naar een gebroken vrouw die niet lang meer te leven heeft in het kamp, is indrukwekkend. Zo doorleefd. Zo echt.

Ada weet aan Fred te zeggen dat Charlotte erg veel van Erik houdt maar geeft ook mee dat Paul een verrader is. Die laatste wordt door Fred neergeschoten, en kan Londen nog melden dat de verbinding in de handen is gevallen van de bezetter voor hij zelf de kogel krijgt. Na de ‘contact Holland’-operatie worden Chris en Erik nog piloot bij de RAF en zullen ze Berlijn bombarderen. Zij zijn naast Victor, Ada, wiens haar afgeschoren wordt, en zwaar mishandeld wordt na de bevrijding met een bordje ‘moffenhoer’ om haar nek, de enigen van de oorspronkelijke studenten die de oorlog overleven. Erik bedankt Koningin Wilhelmina voor een rol als adjudant. Hij wil een laatste keer naar de plek waar zijn studiemakkers en vrienden omkwamen. Zijn leven zal voor altijd getekend zijn door de Oorlog. Na zo’n lange oorlogsperiode, is de lokroep van vrijheid erg groot. Een die ie niet negeren kan.

Tom Harriman stond in voor de muziek van Soldaat van Oranje - de musical, Pamela Phillips Oland voor de liedteksten en Frans van Deursen voor de Nederlandse liedteksten waarbij vaak de kaart van de warme kamerorkestklank getrokken wordt met koperblazers, strijkers en een dragende rol (niet zelden in de rustigere nummers) door de piano. We onthouden enkele pareltjes waaronder een weergaloos ‘Kom terug bij mij’ tussen Charlotte en Koningin Wilhelmina en ‘Als wij niets doen’ waarbij deze productie zijn vocale klasse even erg knap in de verf zet in een prachtige samenzang tussen cast en ensemble.

< Bert Hertogs >

Deel 1:
Ouverture
Wilhelmus
Een feut of een vent
Een kwestie van tijd
Een kwestie van tijd / Morgen is vandaag
Niets houdt me tegen
Chaos
Nooit meer
Wolk in de verte
Thee
Als wij niets doen
Vrijheid
Vrij met mij
Mijn weg naar jou
Charlotte’s afscheid
Morgen is vandaag

Deel 2:
Een Koningin duldt geen neen
Blind vertrouwen
Kom terug bij mij
Hoch das Glass
Zedenpreek
Mijn weg naar jou (reprise)
Charlotte’s afscheid (reprise)
Eenzaam maar niet alleen
Wilhelmus
Als wij niets doen (reprise)
Morgen is vandaag (instrumentaal)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter