PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Nun ★★★1/2

dinsdag 18 september 2018Kinepolis Antwerpen

The

Met 127.000 verkochte tickets staat The Nun, de vijfde prent uit The Conjuring-reeks, op 1 in de Belgische box office. De film heeft in ons land ondertussen meer dan 1,22 miljoen euro opgebracht. Wereldwijd bracht de prent volgens 20th Century Fox Belgium na een week tijd al meer dan 200 miljoen dollar op aan de bioscoopkassa’s. Twee nonnen sterven in het Roemeense Câr?a-klooster in 1952.  De boosaardige duivelse kracht Valak (Bonnie Aarons) die zich voordoet als een non kan een van de nonnen overmeesteren en gruwelijk om het leven brengen terwijl die in de tunnels van het klooster op zoek gaat naar een relikwie, het bloed van Christus. Zuster Victoria (Charlotte Hope) is de enige overblijvende non en weet dat de demon haar zal zoeken om op die manier in haar lichaam te kunnen huizen. Om dat te voorkomen, hangt ze zichzelf op.

Het is dorpeling Frenchie (Jonas Bloquet) die de akelige ontdekking doet wanneer hij voedsel komt brengen in de koelruimte van het klooster. Het Vaticaan opent een onderzoek en zendt eerwaarde Burke (Demián Bichir) als duiveluitdrijver en de novice Irene (Taissa Farmiga) die visioenen heeft naar het klooster om te onderzoeken of het nog wel gewijd is. Frenchie zal het duo ernaartoe brengen. Een deel van het traject moeten ze te voet afleggen omdat hun paard weigert verder te gaan. Het voelt aan dat het kwade aanwezig is in de buurt.  Wat opvalt is dat het bloed op de trappen van het klooster nog vers is. Vogels pikten immers aan het lijk van Victoria. Maar die is ondertussen al dagen dood én Frenchie bracht haar lichaam in de koelruimte onder. Wanneer het trio daar aankomt blijkt haar lichaam rechtop te zitten terwijl hij haar naar eigen zeggen haar liggend had achtergelaten.

Frenchie keert terug naar het dorp terwijl Irene en Burke zich installeren in de door de abdis aangeboden gastenkamers. De dorpeling wordt aangevallen door een boosaardige kracht. Burke van zijn kant hoort plots de radio aangaan wanneer ie in bed ligt. Als hij de zaklantaarn richt naar het toestel, is er geen muziek meer te horen. Hij, die het ooit fout zag gaan tijdens een duiveluitdrijving waardoor Daniel stierf door zijn toedoen, wordt door de demonen levend begraven… Niet veel later wordt ook Irene opgejaagd door duistere krachten. Slagen zij alsnog in hun missie om het relikwie te vinden en het kwaad terug te drijven? Of vinden ze de (gruwelijke) dood? En wat met Valak? Slaagt die erin iemand bezeten te maken van haar en zo haar kwade toch door te geven?

The Nun is een spannende horrorfilm geworden die gothic-liefhebbers zeker zullen smaken hoewel het aantal erg angstaanjagende scènes eerder beperkt is. Het is vooral de volgehouden sfeerzetting die regisseur Corin Hardy toont, duister en grauw, in combinatie met spannende muziek via strijkers of het geluid van wind die bijvoorbeeld plots gaat liggen, en de degelijke manier van storytelling die The Nun van begin tot einde boeiend maakt.  Wij zagen de film in 4DX in Kinepolis Antwerpen en vonden de meerwaarde om deze film in dat formaat te bekijken eerder beperkt. Ook al omdat de film in 2D getoond wordt en er niet gek veel effects op je af komen wellicht.  

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter