PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sam Fender ★★★1/2

zondag 25 november 2018Botanique Brussel

Sam
Foto: Botanique

‘We voelen dat er iets aan het gebeuren is. Help ons het niet te verkloten.’ vraagt de 22-jarige Sam Fender in een uitverkochte Witloof Bar van de Botanique. Het is maar een woord, Sam. Tip 1: ga niet in op avances van fans of ze nu een bos rozen en een briefje voor je geven tijdens ‘Start again’ en perfect getimed met je drummer Drew Michael het door de basgitaar van Tom Ungerer ruiger klinkende ‘Greasy spoon’ kunnen afslaan op het einde of niet. Tip 2: blijf van de alcohol. Tip 3: blijf van de drugs. Tip 4: zoek het gevaar niet op. Heb geen onveilige seks, blijf het leven omarmen en laat je ziel niet bezoedelen door donkere gedachten en mensen die deze in de hand werken of zelfs versterken. Tip 5: blijf je focussen op goeie muziek maken zoals in ‘Dead boys’ waarin je het stijgend aantal zelfmoorden onder jonge mannen bezingt, en gooi banale songs met veel te simplistische akkoordenschema’s op gitaar wat voor oeverloos gerammel zorgt bij ‘Will we talk in the morning?’ en die van het weliswaar ruig klinkende en meegeklapte ‘Friday fighting’ overboord. Tip 6: blijf de vinger aan de pols houden en je sociaal-politieke rol spelen. Breng zo nu en dan een cover solo, zoals het magistrale ‘Dancing in the dark’ van Bruce Springsteen dat je in de Botanique liet horen. Tip 7: blijf je stem trainen en soigneren, zodat je ook op latere leeftijd nog moeiteloos je kopstem kan aanspreken zoals je dat deed in de Witloof Bar. Ze  is het kostbaarste goed voor een zanger. Tip 8: blijf doorspelen en vul je tijd niet door tussen nummers door te veel tijd te nemen (ook al heb je nog niet voldoende eigen materiaal). Denk dat elk publiek een Glasgow-publiek is dat veeleisend is en geen gelul tussendoor of te lange pauzes wil maar je vooral wil horen tempo houden met je band. Tip 9: blijf anders dan alle anderen en wees origineel in alles wat je doet. Je band t shirts in aluminiumfolie verkopen als kebab en aan je merchandisingstand kebab-lichtjes hangen is daar een mooi voorbeeld van. Well done! Al is het misschien toch commercieel ook zinvol om naast vinylsingles gewoon ook EP’s bij te hebben en te verkopen? Tip 10: zoek het ongeluk niet op.

Qua ongevallen of voorvalletjes hebben Sam Fender en zijn bandleden best al wat meegemaakt. Van vastzitten in de lift, een guitar pedal die het begaf en voor ‘Play God’ nog even gecheckt moest worden – een song die gebruikt werd voor FIFA 19 - tot lead gitarist Dean Thompson die een ongeval had, door zijn been thuis moest blijven en in allerijl vervangen door Joe Atkinson. Sam zei daarover dat ie van plan is beiden te behouden wanneer Dean terug hersteld is. Voor het eerst tourde Fender in Europa, zo gaf ie mee. ‘Europe! Europe! Europe!’ scandeerden de Britse fans alsof ze meteen hun ongenoegen rond de brexit ook kenbaar wilden maken toen ie dat zei.  ‘Dead boys’ kende een knappe dynamiek, halfweg de song ging het nummer crescendo via de drums van Drew Michael. Tijdens ‘The change’ mag Joe dan weer schitteren en een melodieuze partij uit de snaren van zijn lead gitaar plukken. ‘Jullie zijn fucking respectvol. Je zou de fans tijdens een optreden in Glasgow moeten zien. Speel godverdomme! zouden ze er zeggen.’ laat de zanger optekenen die verder meegeeft dat ie van al zijn fans houdt. ‘That sound’ zet ie a capella neer waarna drums en gitaren het klankbedje verder spreiden.

Het was onze allereerste keer dat we een band live aan het werk zagen in de Witloof Bar. Met die bakstenen gewelven heeft die zaal absoluut iets speciaals, hoewel het geen evidente ruimte is om iedereen goede zichtlijnen te bieden. We tekenden dus tijdens het optreden van Sam Fender maar liefst vier hoogtepunten op iets meer dan een uur op: ‘Dead boys’, ‘The change’, ‘That sound’ en ‘Dancing in the dark.’ Die titel van BBC Sound of 2018 is Sam Fender live dus absoluut waard. 2019 belooft volgens hem een druk jaar te worden. Zeggen dat die twintiger potentieel heeft, is een understatement.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter