PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mortal Engines ★★★1/2

donderdag 6 december 2018Kinepolis Antwerpen

Mortal

Mortal Engines van de makers van Lord of the Rings en The Hobbit is een puike science fictionfilm die volledig tot zijn recht komt op het grote scherm en zeker in 4DX. In de prent die gebaseerd is op de boekenreeks ‘Levende steden’ van Philip Reeve zien we steden op wieltjes zich verplaatsen op basis van de grondstoffen die ze nog ter beschikking hebben na de 60 minuten durende oorlog (een nucleaire oorlog). Londen is zo’n roofstad in het jaar 3800 en heeft nood aan groei, middelen en grondstoffen. Vandaar dat het zich dan ook vijandig opstelt ten opzichte van andere steden op wieltjes die het inlijft. Ook humor zit weliswaar voornamelijk vooraan in de film wanneer we Tom (Robert Sheehan) aan het werk zien in het Londense museum. Hij toont het tijdperk van het scherm met onder andere – hoe herkenbaar – kapotte schermpjes van smartphones maar vooral: de Minions worden als Amerikaanse goden tentoongesteld. Of hoe een museum het al eens grondig mis kan hebben.

De openingsscène is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend wanneer we Londen zo’n mobiele stad zien inlijven. Zo komt Hester Shaw (Hera Hilmar) in Londen die meteen Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) neersteekt. Valentine heeft haar moeder vermoord maar Hester wist de aanslag te overleven. Zowel Tom, die getipt wordt door Hester, als Hester belanden uit de stad. Tussen het afval zullen ze moeten overleven en te voet op zoek gaan naar een stad die er wel vriendelijke bedoelingen op nahoudt. Ook ’s nachts kan het duo niet op beide oren slapen want ook dan dreigt er gevaar. Uiteindelijk worden ze verkocht op een markt. De in Londen gezochte Anna Fang (Jihae) koopt Hester. Ze weten te ontsnappen. Maar Shrike (Stephen Lang) zit achter hen aan. Hij is de enig overgeblevene in zijn soort, een robot met de ziel van een mens die weet wat gevoelens zijn maar ze zelf niet voelt. Hij redde en voedde Hester op nadat zij moest vluchten van Valentine als achtjarig meisje. Valentine heeft namelijk de moord op haar moeder Pandora Shaw (Caren Pistorius) op zijn geweten.  Hester beloofde Shrike ook zoals hij te worden en haar ziel te geven aan haar robotversie. Die afspraak is ze niet nagekomen, en sindsdien zit Shrike dus achter haar aan.

Katherine (Leila George) ontdekt net als Tom en Hester waar Thaddeus op uit is. Een oorlog met het Oosten. Hij wil dan ook de muur van Batmunkh Gompa doorbreken door een erg krachtig superwapen die de vorm heeft van de kop van een cobra waaraan in het geheim gewerkt werd in St. Paul’s Cathedral.  Start de film nog met humor, en is de rode draad het conflict, het overleven van de steden op wieltjes, dan trekt Mortal Engines na verloop van tijd ook de romantische kaart. Er bloeit namelijk iets tussen de getormenteerde en (ook letterlijk met litteken op haar gezicht) getekende Hester en Tom die allerlei objecten stiekem spaarde die Thaddeus nog miste om zijn offensief tegen het oosten te kunnen starten. Tot dat geheim verklapt wordt door een man die op zoek gaat naar promotie in Londen…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Newsletter
  • Facebook
  • Twitter