PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lady Gaga: Monster Ball Tour

dinsdag 23 november 2010Sportpaleis Merksem

Lady

The Monster Ball is ondertussen uitgegroeid tot een feestje van formaat. Een jaar nadat de tour in Canada van start ging, passeert hij wegens groot succes voor een tweede keer op Belgische bodem. Ook in mei stond Lady Gaga in het Antwerpse Sportpaleis met twee volledig uitverkochte shows.

Een beetje déjà vu dus. Same place, same tour, same show, same songs? Driewerf ja en één ja met nuance. Voor wie er in mei ook al bij was, heeft deze avond weinig verrassingen in petto. Op de setlist werd één nummer vervangen en kwam het nieuwe nummer You and I in de plaats, maar daarover later meer.

Objectief gezien is het altijd interessant om een show op twee verschillende momenten in een tour te zien. Een show evolueert namelijk nog op scène. Hij wordt geperfectioneerd en past artiest en entourage uiteindelijk als een nauwzittend jasje. Aan de andere kant begint vermoeidheid parten te spelen en kan de ziel uit een show verdwenen zijn.

Met de nodige nieuwsgierigheid gaan we daarom voor een tweede keer dit jaar naar het Sportpaleis om deel te nemen aan The Monster Ball.

Het verhaal is intussen bekend. De rode draad doorheen de show is de zoektocht van Lady Gaga en vrienden naar het grootste feestje op aarde, The Monster Ball. Deze zoektocht baadt in een New Yorks sfeertje en de opzet en opbouw lijkt meer musical- dan concertgericht. De zoektocht loopt langs de straten van New York, via metrostellen en Central Park.

Aanvankelijk maakt Lady Gaga een vermoeide indruk. Tijdens Dance in The Dark krijgen we zelfs de indruk dat ze te veel terugvalt op een backingtape. Onze zorg vervaagt gelukkig snel als sneeuw voor de zon. Ze vindt haar tweede adem terug en zo wordt het kleine meisje de grootse performer die diep in haar zit.

Laat ons duidelijk zijn. Lady Gaga heeft niet alleen zoveel talent dat het er via haar vuurspuwende BH uitschiet. Ze bezit ook de gave om de energie van het publiek op te slorpen en er zichzelf mee de hoogte in te jagen. Zij is van het slag artiesten dat op een slechte dag door middel van een goede publieksinteractie een memorabel en perfect concert kan afleveren. Zij geeft haar publiek ook elke avond weer het gevoel uniek te zijn. Iedereen. Stuk voor stuk. En dat maakt een artiest groot.

Tijdens Speechless, een nummer dat ons ook deze keer weer woordeloos en met het nodige kippenvel achterlaat, toont Lady Gaga aan dat ze loepzuiver kan zingen. Het nummer wordt gevolgd door You and I. Dit nieuwe nummer is best te omschrijven als een rockballad, begint aan de piano en ontaardt al snel in de nodige kitscherigheid. Het nummer zal terug te vinden zijn op het nieuwe album, met als titel Born This Way, dat volgende lente zal verschijnen.

Samengevat kunnen we wel zeggen dat deze show een topper is. Hij barst van de vele showelementen en we zien Lady Gaga in de meest waanzinnige outfits. Maar zoals we eerder, in onze recensie van mei, ook al aanhaalden, perfect is hij niet. Ook nu leek de timing van de interludes, vooral tijdens het laatste gedeelte van show, een beetje het ritme eruit te halen.

Van gebrek aan ritme heeft afsluiter Bad Romance dan weer absoluut geen last. Het publiek, vol kleine monsters, laat het Sportpaleis knallen en danst welwillig op het grootste feestje van allemaal, The Monster Ball.

Wij vragen ons af welke avonturen en zoektochten ons samen met Lady Gaga nog te wachten staan. We kijken er in ieder geval al naar uit.

< Nathalie Charlier >  over het optreden van 22 november (en 17 mei).

Lady Gaga door de ogen van de hoofdredacteur.

Voor de tweede keer zag onze redactrice Nathalie Charlier het optreden van Lady Gaga in het Sportpaleis zoals u las. Uiteraard is het een enorme luxe om als concertsite twee keer dezelfde show te kunnen recenseren. Ook ik, als hoofdredacteur had de kans om het optreden twee keer te zien. Mijn tweede keer was de show van dinsdag 23 november. Haar laatste show van 2010 in België dus.

Wat valt er op? Een heel stuk minder ambiance in het Sportpaleis dan in het voorjaar. Laat ons zeggen dat sommige nummers uit The Fame (Monster) ondertussen uitgemolken zijn. De sfeer zat er pas écht goed in tijdens Alejandro, Poker Face, Paparazzi en afsluiter Bad Romance.

Gaga kiest dus om naar een climax te werken met haar 4 grootste hits helemaal achteraan in het optreden. Dat geeft achteraf gezien een zeer tof gevoel, mensen zijn geneigd vooral het laatste van een optreden te onthouden. Maar de rest van het optreden, moet ze echter trekken en sleuren om het publiek mee te krijgen. De aandacht van het publiek en ons durft meermaals te verslappen.

Mogelijke verklaringen: de vele kledingwissels (een beetje eigen aan het genre) dat de vaart uit de show haalt, zorgt ook voor stevige dipjes in de ambiance. Haar laatste vier nummers krijgen elk een interlude mee. Dat is gewoon te veel van het goede. Dit en het flinterdun verhaaltje zijn eigenlijk hét middel om tot een 2-uur durende show te komen. La Gaga heeft immers nog niet voldoende materiaal. Wat haar nieuw materiaal, de rockballad “You and I” betreft, hebben we serieuze bedenkingen. Dit is zo middelmatig, met een rustig begin, rockachtig midden en rustig einde dat we ons afvragen waar Gaga’s inspiratie zat. Dat daarvoor nochtans het zeer imposante op piano gebrachte “Brown eyes” moest sneuvelen vinden we dan ook een zeer jammerlijke beslissing.

Dé vraag is dus of Lady Gaga in het voorjaar van 2011 kan bevestigen met haar nieuwe album Born This Way. Nu beginnen we al de eerste tekenen te zien van slijtage rond oudere nummers. Sommige instant-songs beginnen hun effect te missen. Hypes komen en gaan, zeker als ze via de (digitale) media gemaakt worden. Dé vraag is dus of Lady Gaga zich nog kan blijven heruitvinden. Met de in het Sportpaleis opgetekende quote “Welke positie mijn nummers in de charts halen en hoeveel geld ik ermee verdien, kan me niks schelen.” lijkt ze zich daar alvast voor te wapenen. Maar of haar platenlabel daar ook zo over denkt, is een ander verhaal. To be continued… 

< Bert Hertogs > zag Lady Gaga in het Sportpaleis op 23 november en 17 mei

De setlist:

Intro

Dance In The Dark

Glitter And Grease

Just Dance

Beautiful, Dirty, Rich

Vanity

The Fame

LoveGame

Boys Boys Boys

Money Honey

Telephone

Speechless

You And I

So Happy I Could Die

Monster

Teeth

Alejandro

Poker Face

Paparazzi

Bis:

Bad Romance


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter