PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De Mens

vrijdag 30 november 2012Arenbergschouwburg Antwerpen

De

Een pauze in een concert, we moesten er even aan wennen. Voor de gelegenheid heeft De Mens er eentje ingecalculeerd in hun semi-akoestische theatershow. De band bestaat immers twintig jaar en dat mag gevierd worden! De Belgen komen met een gans ander concept dan de rockshow waarmee ze deze zomer heel wat festivals platspeelden, maar het moet gezegd zijn, het is de moeite.

Het trio, inmiddels uitgebreid met pianist, staat in deze show zij aan zij en brengt ook de oude, misschien ‘vergeten’ nummers. Het blijkt toch even vreemd om in een pluizige zetel naar een rockband te kijken, maar Vander Linden praat het geheel moeiteloos aan elkaar. ‘We zijn hier vanavond om ons verhaal te vertellen, niet in woorden, maar in muziek, 150 nummer… Min 128”, lacht hij na ‘Patti Blues’. Het zouden er min 127 worden, maar ons hoor je niet klagen.

We vergeten al eens dat songs vaak over meer gaan dan enkel die snedige gitaarriff, en tijdens deze theatershow is het publiek verplicht om te luisteren naar De Mens in zijn geheel. Vander Linden geeft regelmatig een (humoristische) noot uitleg en zo leren we dat ‘Man in het Blauw’ draait rond Francis Bacon en dat ‘Mislukt’ het lijflied is van alle losers in de wereld. ‘Ellendegem’ is dan weer een plaats waar mannen naartoe gaan wanneer ze zich slecht voelen, terwijl ‘Hier komt mijn schip’ gaat over geluk dat nog komt.

Van der Linden zingt ook enkele nummers zonder bassist Michel De Coster en drummer Dirk Jans, waarbij vooral ‘Always on my mind’ opvalt. De gitarist brengt een beklijvende versie van de Nederlandstalige cover van de song en gaat daarmee zichtbaar diep. Het plezier waarmee de mannen staan te spelen straalt zonder meer van het podium af en houdt de zaal gevangen.

Met ‘Sheryl Crow, I need you so’ gaan we richting de meer bekende nummers van De Mens en ook het publiek lijkt wakker te worden. ‘Dit is mijn huis’, oftewel “het nummer waarmee alles begonnen is”, wordt dan ook zoetjes aan meegezongen en de handen gaan vlot op elkaar bij ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’. ‘Maandag’ bleken de heren dan weer ooit beu te zijn gespeeld tot ooit een vraag uit het publiek kwam om het toch te spelen. Sindsdien speelt het trio het anders en dat blijkt hen weer prima af te gaan.

Het mooie ‘Ergens Onderweg’ bleek perfect te passen in de Arenbergzaal, maar opvolger ‘En in Gent’ deed ons toch even kniezen niet te kunnen rechtspringen bij deze prachtversie. De band kreeg hierom terecht een staande ovatie van het voltallige publiek en kwamen prompt terug voor een spetterend ‘Irene’ dat ze, bloedmooi, middenin het publiek kwamen spelen.

De Mens is nog op tour tot maart 2013. Daarnaast speelt het trio nog (elektrisch) in het voorprogramma van de Kreuners in het Sportpaleis.

< Catherine Gysels >

 

Setlist:

 1. Sex Verandert Alles
 2. Patti Blues
 3. Zonder Verlangen
 4. Lachen en Mooi zijn
 5. Einde van de Eeuw
 6. Sniper
 7. Man in het Blauw
 8. Maak je geen zorgen over mijn Zorgen
 9. Mislukt
 10. Ellendegem
 11. Ik droomde dat ik sliep
 12. Kim is dood
 13. Always on my mind
 14. Winona Wilson
 15. Hier komt mijn schip
 16. Soms denk ik dat ik weeskind ben
 17. Sheryl Crow, I need you so
 18. Dit is mijn huis
 19. Jeroen Brouwers (schrijft een boek)
 20. Maandag
 21. Ergens Onderweg
 22. En in Gent
 23. Irene


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter