PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Two Door Cinema Club

donderdag 14 maart 2013Ancienne Belgique Brussel

Two

2012 werd het jaar van Two Door Cinema Club. Terwijl debuutplaat ‘Tourist History’(2010) de Noord-Ieren enkele hits en een trouwe schare fans opleverde in het Verenigd Koninkrijk, bleek opvolger ‘Beacon’ (2012) wereldwijd te zorgen voor de uiteindelijke grote doorbraak. En zo stond Two Door Cinema Club, TDCC voor de vrienden, enkele maanden na hun uitverkocht concert in de Botanique opnieuw in een hopeloos uitverkochte AB. Brussel kon zich als laatste concert van de tour aan wat verwachten, niet in het minst daar het trio de dag voordien een onverwacht extra dagje rust hadden gekregen toen hun show in Lille moest worden afgelast door de hevige sneeuwval in Frankrijk.

Gelukkig bleek al snel dat het drietal de Belgische grens moeiteloos over raakte en nog voor support act Dog is Dead hun opwachting maakte kon er bijna geen zieltje meer bij. Om iets voor negen mocht live drummer Ben Thompson met enkele stevige roffels zomerhit ‘Sleep Alone’ inzetten en van dan af bleek de dolle TDCC-trein weer vertrokken. Even keerde Alex Trimble vervolgens terug naar hun debuut met onder andere het hippe ‘Undercover Martyn’ en ‘Do You Want It All?’ (ja, dat van de Lotto-reclame) om dan met succes in te zetten op een mix uit beide albums die maar liefst negentien nummers bevatte.

Het is uiteindelijk nog niet eens zo lang geleden dat we Two Door Cinema Club zagen openen voor Phoenix in de AB, maar het blijft onvoorstelbaar hoe ontzettend snel de drie zijn uitgegroeid tot een van de bekendste Europese bands van het moment. Maar terwijl ‘You’re Not Stubborn’ indertijd maar zachtjes werd meegezongen, was dat vanavond wel even anders. Ook het verliefde ‘Sun’ en het eerder recht voor de raap zijnde ‘Pyramid’ kunnen op heel wat bijval rekenen. Toch is het vooral ‘I Can Talk’ dat de luidste respons kreeg van de avond. En ook al zijn we nog altijd in twijfel of die stroomstoring gespeeld was of niet, de manier waarop gitarist Sam Halliday het razendsnel oploste en Trimble zonder krimp het publiek aanmaande verder te zingen getuigen van een sterk staaltje professionalisme op het podium.

Eerlijk is eerlijk, we kunnen geen moment noteren dat de sfeer even inzakte. Integendeel, in nieuwe single ‘Next Year’ leek de AB even de band te overstemmen en toen die vreemde gitaarintro uitmondde in ‘Something Good Can Work’ bleek het hek in Brussel totaal van de dam. Two Door zou daarenboven Two Door niet zijn wanneer ze er niet nog een schepje bovenop zouden doen in ‘Eat That Up, It’s Good For You’ door reuzeballonnen in het publiek te gooien. Pret alom, zowel in de zaal als op het podium, en dat zien we graag. Gelukkig zijn de attributen ten opzichte van de vorige tour al iets gekrompen zodat bassist Kevin Baird en Halliday al wat minder vaak een paniekerig gezicht zagen trekken wanneer een van de gevaartes waar iets te dicht kwam.

‘Someday’ met zijn magistrale outro mag de bisronde openen om over te gaan in een euforisch ‘Come Back Home’ terwijl de ballonnen nog steeds samen met de AB in het rond springen. Met ‘What You Know’ sluiten de Britten uiteindelijk wederom en zoals we inmiddels van hen gewend zijn een schitterende show af op Europees grondgebied. Two Door Cinema Club staat deze zomer in elk geval nog onder andere op V Festival, Rock Werchter en Best Kept Secret Festival. Ja, waar niet eigenlijk?

< Catherine Gysels >

 

Setlist:

 1. Sleep Alone
 2. Undercover Martyn
 3. Do You Want It All?
 4. This Is the Life
 5. Wake Up
 6. You‘re Not Stubborn
 7. Settle
 8. Sun
 9. Pyramid
 10. I Can Talk
 11. Costume Party
 12. Spring
 13. Next Year
 14. Something Good Can Work
 15. Handshake
 16. Eat That Up, It‘s Good for You
 17. Someday
 18. Come Back Home
 19. What You Know


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter