PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Top Gear Live

zondag 28 april 2013Sportpaleis Merksem

Top

Zoals de lokale burgervader zou zeggen: ‘panem et circenses’. ‘Brood en spelen’ dus. De Romeinen konden hier wat van maar ook de BBC-parade ‘Top Gear’ trok alle registers open om het publiek te plezieren. Alle ingrediënten van het populaire BBC-programma kwamen aan bod: 3 presentatoren die op elkaars kap zitten, snelle en dure auto’s die kilo’s rubber verbranden, zelf ineen geknutselde machines die toch blijken te rijden en The Stig, de mysterieuze stuntrijder die ondertussen een cultfiguur is geworden.

Het Sportpaleis was gevuld met 11.000 enthousiaste autoliefhebbers die er een duur ticket voor over hadden om hun tv-favorieten te zien. Het centrale trio en gladiatoren van dienst, Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, kwamen op een podium de arena opgereden. Een podium dat werd aangedreven door een V8-motor, afkomstig uit een Corvette: de mechanisch toon was gezet.

Het centrale thema was de Olympische Spelen, en vooral, hoe zouden bepaalde sporten eruit zien indien er auto’s aan te pas komen. Zo kregen de aanwezigen het Top Gear Live Stunt Drive Team te zien in o.a. synchroon rijden met 4 auto’s, hordenlopen (waarbij een man over een Lamborghini sprong) en polo met moto’s en een reuzenbal. Ook ene Andrei Burton kreeg de volgspot met zijn acrobatische act op een trialfiets op en rond 2 wagens. 

Daartussen kregen de presentatoren de mogelijkheid om hun rol te spelen: de grote reus en dito mond Jeremy Clarkson die Richard Hammond steeds op zijn kleine gestalte wees en zuchtend naar Captain Slow aka James May’s wetenschappelijke insteek zat te luisteren. Daarenboven werd er telkens een wedstrijd tussen hen georganiseerd: zo raceten ze met behulp van zelfgemaakte constructies bestaande uit keukenapparatuur, speelden Clarkson en Hammond curling met gedeukte auto’s en zichzelf als chauffeurs en werd Hammond gebruikt als bal in een winkelkarretje voor een spelletje bowling. Wanneer de drie een historische wagenrace met scooters in plaats van paarden wensten te doen en Clarkson zijn betoog begon met: ‘Some say … he has lived without a government for 541 days.’, dan wisten de fans dat hun cultrijder, The Stig, eraan zat te komen. Gehuld in een wit racepak en dito helm, kwam hij onverstoord en zonder commentaar de race winnen: het publiek genoot ervan. 

Na 1u20 was het voorbij. Het publiek hoopte om meer maar die gunst werd niet vervuld. Bij het buitengaan toch veel tevreden gezichten gezien. Alleen om die reden moet het gezegd zijn: die Romeinen waren geen domme jongens.

< Danny Héroufosse >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter