PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Kooza | Cirque du Soleil

donderdag 18 juli 2013Knokke, naast treinstation

Kooza

Cirque du Soleil is in het land. En met ‘Kooza’ zorgt het wereldbefaamde circus alweer voor een onvergetelijk spektakel dat de verbeelding van jong en oud prikkelt en wel van de eerste tot de laatste minuut. Topklasse dus!

Zoals bij elke voorstelling loopt opnieuw een verhaal als rode draad doorheen het spektakel. Dit keer gaat het over De Onschuldige, een eenzaam jongetje dat graag circusartiest wil worden om zo zijn plek in de wereld te vinden. Op een dag vindt hij een ‘Kooza’, een doos waaruit een nar tevoorschijn komt die hem meeneemt op een uitzonderlijke reis. Daarbij ontmoet hij een aantal andere karakters die hem helpen zijn grote droom waar te maken. Waar kan hij dat beter doen dan in een echt circus? Ook voor het publiek gaat zo een wereld van magie open.

Geen toeval dan ook dat bij deze voorstelling, nog meer dan bij de andere shows van Cirque du Soleil, naar de essentie van circus wordt teruggegaan. Zo komen de clowns en de acrobatie centraal te staan. In die disciplines kan het publiek aan de lopende band topentertainers aan het werk zien. Zo kregen we opvallend veel slapstick-humor, een verouderd genre dat toch fris werd gebracht en waarbij gekozen werd voor veel interactie. Zo werden tot twee keer toe mensen uit het publiek gehaald.

Er werd dan ook heel veel gelachen in de show, maar evenzeer meegeleefd met de halsbrekende en erg gevaarlijke stunts. Die hielden jong en oud de hele show door in de ban. Sommige fysieke inspanningen vereisen van de performers haast bovenmenselijke prestaties waarbij soms ook de eigen veiligheid op het spel wordt gezet. Kracht en kwetsbaarheid gecombineerd in duizelingwekkende acts als balanceren op stoelen, het koorddansen en de trapezeact. Om van het onwaarschijnlijke ‘Rad des doods’ nog te zwijgen.

Ook nu weer vormen de prachtige kostuums en de kleurrijke grime naast de schitterende livemuziek een knap decor waarin het spektakel zich opbouwt. Het blijft een aspect waar Cirque du Soleil terecht uitzonderlijk veel aandacht aan besteedt.

Slotsom is dat ‘Kooza’, dat al zes jaar de wereld rondreist en dit jaar voor het eerst in Europa te zien is, garant staat voor een wervelende en ontspannende show die het publiek twee en een half uur in zijn greep houdt.

De voorstelling loopt nog tot 18 augustus aan de Natiënlaan (vlak naast het station) in Knokke. Er staan behalve op maandag dagelijks shows geprogrammeerd. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er zelfs twee voorstellingen. 

< Steven Verhamme >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter