PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Skunk Anansie | Sziget Festival 2013

woensdag 7 augustus 2013Sziget, Budapest, Hungary

Skunk
Interview: 

In september brengt Skunk Anansie een akoestische live cd/dvd uit en dan zal het voor een tijdje stil worden rond Skunk Anansie. De band broedt op een nieuwe sound, het experiment en wil daar bijna een jaar de tijd voor nemen. Voor de tweede keer stonden Skin en co op het Eiland van de Vrijheid. Als de band straks op hetzelfde niveau speelt op Pukkelpop als op Sziget dan is dit een must see in Kiewit. Skunk Anansie staat erg scherp en krijgt het publiek dan ook in geen tijd op de hand.

De Britten beginnen onder een loden hitte – het is 38 graden en verstuivers met water boven de hoofden besprenkelen  het publiek constant - aan hun set. Skin draagt twee nummers een zwart harnas dat wat weg heeft van een rugbybovenstuk. De broek verraadt dat ze vooraan allemaal gouden pailletten op heeft, en zo is het ook. Tijdens “I believed in you” duikt ze de frontstage in – tot groot jolijt van de persfotografen – en zal voor het eerst crowdsurfen. Met gevoel voor cynisme en ironie draagt ze “God loves only you” op aan iedereen in de wereld die gelooft in iets. Theatraal bedankt ze met een hoog “thank you so much” en dito devoot handgebaar.

Bij “Twisted” wandelt ze enkele meters op de handen van haar fans wat ze nog eens dunnetjes overdoet bij een van Skunk Anansies bekendste hits “Weak as I am”. Bij “I’ve had enough” daagt ze het publiek uit. Minstens 5 à 10 mensen wil ze op de handen van een ander zien. En – jawel – de camera’s die het optreden via live stream uitzenden krijgen er een tiental in beeld. “Hedonism” draagt ze op aan haar helden die haar letterlijk op handen droegen. “I can dream” gaat meer over seks, vertelt ze. Een cameraman is haar slachtoffer. Skin gaat op de knieën houdt hem bij zijn bovenbeen vast, komt aan zijn kont om hem vervolgens in de nek te kussen. Skin is speels, geniet van het moment, en toont opnieuw dat Skunk Anansie het best tot haar recht komt op een festival. Ook in “Political” toont ze een dosis seks. Zo zal ze met haar hand de geluidsgolf van de theremin beïnvloeden, wat voor een electro effect zorgt. Een tijdje later laat ze haar tong het afwerken in de buurt van die staaf. De rest laten we aan uw verbeelding over …

Ondertussen deelt de productie kleurrijke Szigetballonnen uit wat een knap kleurenpalet aan het hoofdpodium oplevert.  Heerlijk om zien hoe het kind in heel wat festivalgangers opnieuw naar boven komt. Een echte held vindt Skin in de man in een rolstoel die opgetild wordt tijdens “Spit you out”. Hulde aan Skin dus: op 5 jaar tijd hebben we nog nooit een artiest of band aandacht zien schenken aan de fans met een (tijdelijke) beperking. De frontvrouw gaat naar de fan toe uit respect.  

Afsluiten doet ze groots door het publiek twee keer te laten hurken en rechtveren bij “Little baby Swastikkka”. Tijdens het hurken speelt ze een verleidingsspel met de mannen die ze aan hun hoofd aanraakt. Eentje wil niet gaan zitten. “He’s a bitch” zegt zijn vriend in de micro van Skin. Daarop roept het ganse publiek “Bitch! Bitch!” Maar nog wil de man niet gaan zitten. Pas wanneer Skin een over the top “Please?” heel hoog uitspreekt, gehoorzaamt ie. Een tweede keer doet ze dat aan de rechterkant van het podium. Daar staat ondertussen een leger fans klaar met hun fototoestel in de aanslag. “Put your cameras down and live for the moment!” vraagt de frontvrouw terecht. En of we het moment vingen. Met plezier. Op 16 augustus kunt u dat ook – als u een ticketje hebt kunnen bemachtigen tenminste voor Pukkelpop - op het festivalterrein in Kiewit.    

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Skankheads
 2. I will break you
 3. I believed in you
 4. God loves only you
 5. 100 ways to be a good girl
 6. Twisted
 7. I’ve had enough
 8. My ugly boy
 9. Weak as I am
 10. Hedonism
 11. I can dream
 12. Spit you out
 13. Because of you
 14. Political
 15. Charlie Big Potato
 16. Little baby Swastikkka


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter