PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Regina Spektor | Sziget Festival 2013

donderdag 8 augustus 2013Sziget, Budapest, Hungary

Regina

Tien minuutjes te laat kwam Regina Spektor op het hoofdpodium van Sziget om uiteindelijk een set neer te zetten die zo’n 50 minuten zou duren. Gekleed in een wat gedateerde witte Marilyn Monroejurk op om a capella “Ain’t no cover” te brengen. Dat nummer voorzag ze ook van ritme door met een vinger op haar micro te tikken. Genialiteit zit ‘m soms in pure eenvoud.

Haar toonsprongen in die opener verraden al iets van haar Russische roots. Pas later zal ze toegeven dat ze voor het eerst optreedt in Boedapest, Hongarije en dat haar vader – die er een tijdlang woonde – goede smaak had. Geweerschoten doet ze al beatboxend na. En ook al wisselt ze af, de ene keer speelt ze aan de vleugel, dan weer aan de synths, toch blijken niet alle songs aan te slaan. “Ne me quitte pas” is geen Brel, alle mogelijke interpretaties van die stelling in acht genomen. Ook nieuw materiaal steekt ze in de set. Van weinig zelfzekerheid getuigt de bindtekst: “You’ve got time” hebben we nog niet zo vaak gespeeld dus het kan zijn dat we het gaan verknoeien.”

Maar twee songs komen mijlenver boven de rest uit: het zeer aanstekelijke “Eet”, dat met versnelling halfweg , aardig piano- en cellospel en nog fijnere zang in kopstem het publiek weet te charmeren. En ook afsluiter “Samson” blijkt een pareltje dat erg gesmaakt wordt.

 Dat staat in schril contrast met de Spektor die soms een electric drum in haar nummers laat sluipen en qua sound haaks staat op andere songs. Bij momenten zet ze ook onzeker een song in en dat terwijl de drieëndertigjarige artieste al 7 albums op haar naam heeft staan. Regina Spektor blijkt dus nog in de fase waar ze op zoek is, en dingen aftoetst.  Allemaal prima, maar zo lang vinden we ze live nog té licht voor een hoofdpodium van een van Europa’s grootste festivals.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Ain’t no cover
 2. The calculation
 3. On the radio
 4. Small town moon
 5. All the rowboats
 6. Blue lips
 7. Dance anthem
 8. Better
 9. Ne me quitte pas
 10. Eet
 11. You’ve got time
 12. Ballad of a politician
 13. The party
 14. Us
 15. Fidelity
 16. Hotel Song
 17. Samson


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter