PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Biffy Clyro | Sziget Festival 2013

donderdag 8 augustus 2013Sziget, Budapest, Hungary

Biffy

Zweterige bovenlijven met tattoos, nat en vettig haar dat de vele muggetjes aantrekt. Kwijlen van de hitte met speeksel dat over het baardhaar zijn weg zoekt. C02-jets, vlammen, massa’s confetti: de Schotten van Biffy Clyro die voor het eerst in Hongarije optraden, sloten dag twee af van Sziget op de Main Stage. Aanvankelijk was er maar een eenzame Schotse vlag in het publiek die meewapperde. Pas naar het einde van de set, toonde de band dat ze meer dan een high school-bandje is met veel “oho”-songs. Een magistrale instrumentale outro van Stingin’ Belle en sterk meegekeeld Mountains deed vergeten dat de band hun start deels gemist had.

Dit jaar kwam hun zesde album “Opposites” uit en uiteraard speelde de band daar enkele songs uit.  De tegenstellingen zitten ook in de band. Aanvankelijk scoren Simon Neil en de Johnstons voornamelijk met – opvallend – rustige songs zoals het prachtig ingetogen Opposite. “Who’s got a match” wordt voorzien van metershoge vlammen. Ook de visuals zijn verzorgd: van de dierenriem tot een tekening op perkament van de wervelkolom en een hart dat klopt. Het is wachten tot “Bubbles” – toch al nummer negen op de set – eer het publiek op de muziek meespringt.

Neil vraagt vervolgens “Are you still with us?”, een terechte vraag want hier en daar twijfelen toeschouwers of ze het ganse optreden verder willen uitzitten. Wie wel kiest om te blijven ziet de band groeien in het tweede deel van het optreden. Na het oude “57” volgt een stevig meegezongen “Many of Horror”, waarbij het confettikanon stoom mag aflaten. De formule om snel via drums over te gaan in “Modern Magic Formula” werkt terwijl de C02-jets hun ding doen. Achteraan valt ook nog het recente “Black Chandelier” op dat meer dan goed onthaald wordt.

Op 16 december 2013 staat Biffy Clyro in de Ancienne Belgique. Hopelijk brengt de band dan een iets evenwichtiger optreden. Er zijn nog tickets beschikbaar voor dat concert.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Different People 
 2. That Golden Rule 
 3. Who‘s Got a Match? 
 4. Biblical 
 5. Sounds Like Balloons 
 6. God & Satan 
 7. Glitter and Trauma 
 8. The Joke‘s on Us 
 9. Bubbles 
 10. Spanish Radio 
 11. Opposite 
 12. Living Is a Problem Because Everything Dies 
 13. 57 
 14. Many of Horror 
 15. Modern Magic Formula 
 16. Black Chandelier 
 17. The Captain 

Bis:

 1. Stingin‘ Belle 
 2. Mountains 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter