PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Franz Ferdinand | Sziget Festival 2013

zondag 11 augustus 2013Sziget, Budapest, Hungary

Franz

Er zijn van die bands die je met de jaren live ziet groeien. Franz Ferdinand is daar een prachtig voorbeeld van. Kindjes – die komen omdat Guetta Sziget afsluit – zitten op de schouders van de mama en de papa luchtgitaar te spelen. Braziliaanse schoonheden zijn heerlijk ondeugend en halen hun waterpistool boven. Een zalig ongedwongen sfeer hangt al een ganse dag in de lucht en dat zal anderhalf uur tot extatische taferelen leiden tijdens het concert van Franz Ferdinand.

“Right Thoughts, Right Words, Right Action” wordt het nieuwe studio album van Franz Ferdinand dat over twee weken uitkomt. “Right action” zien we dan ook in backdrop. Dat nummer “Right action” (op de setlist nog “Right Thoughts” getiteld) is één van de zes nieuwe songs die de Schotse band op het publiek loslaat. Niemand heeft -  behalve deze song – het nieuw materiaal al kunnen horen, en wat blijkt? Het worden verre van dipjes in de set: “Right action” is met zijn aanstekelijke, happy “tidi”-lyrics een rocksong die er als zoete koek ingaat.

Alex Kapranos en co houden vaart in de set. Ze starten erg snel, zetten de ongedwongen sfeer en houden die ook vast. Sterker nog: je ziet hen song na song meer zieltjes winnen of het nu om oud dan wel om kersvers materiaal gaat.  In “Do you want to”, tweede hoogtepunt van de avond, horen we de kwaliteit van Bryan Ferry’s “Let’s stick together”: zo’n song die het potentieel heeft tijdloos te worden.

Franz Ferdinand past zijn lyrics ook handig aan. “Here we are at Sziget party” zingt de frontman even, wat uiteraard op heel wat gejuich onthaald wordt. Liefde, het is een thema waar de band graag over zingt, zoals in het nieuwe “Love illumination”. “Walk Away” draagt de zanger op aan The Cribs. Halfweg zingt ie de song alleen met begeleiding door elektrische gitaar om het nummer via de versnelling van Paul Thomson open te trekken.   

“Can’t stop feeling” krijgt het ritme van Donna Summers “I feel love” mee, dat Kapranos ook even live zal integreren in het nummer. Robert Hardy van zijn kant mag dan weer op basgitaar uitblinken tijdens Bullet, ook dat is een nieuwe song die ondanks het fake trillende been van de frontman, weet te scoren.

De fond is gelegd om de party – want een rockoptreden kan blijkbaar ook een feest zijn onderstreept de groep maar eens – helemaal te laten ontploffen. De kraancamera zoomt in op een meisje dat over het hekje van de VIP-zone komt piepen om met eigen ogen te checken wat er zich allemaal afspeelt aan het hoofdpodium. Braziliaanse fans beginnen een gevecht met waterpistolen. Natgespoten worden, het is iets wat ons nog wel vaker overkwam op Sziget, dankzij de hitte en dat heerlijk ongedwongen, vrije gevoel dat op het eiland heerst. Opvallend hoe jonge kinderen zich amuseren op de sound van Franz Ferdinand. Op de schouders van mama en papa spelen ze luchtgitaar, gaan de handen de lucht in, wordt er meegeklapt op de drumbeats van “Michael” en later wanneer ze met beide voetjes op de grond staan, slaan ze aan het dansen. Héérlijk om zien.

Massaal wordt er meegesprongen en “Burn this city” gekeeld tijdens “This fire”. 5 Mannen die zich verkleed hebben als The Flintstones komen naast ons staan om de pure ontlading van “Take me out” mee te maken. Wat een zelden op festivals geziene ambiance hangt er in de lucht! Ook gezien op Sziget: twee bruidjes in kort witte jurk.

Bij “Outsiders” verwijst Franz Ferdinand nog even naar Sziget. De song sluiten ze met hun vier af aan het drumstel waar ze samen een stevige instrumentaal einde neerzetten die het energieke van het optreden in het vet onderstreept.

Franz Ferdinand stond voor de derde keer op Sziget Festival, zat op een wolk en leverde een droom van een optreden af. Op 17 augustus staat de band op Pukkelpop. Niet te missen als u een groep wil ontdekken die live jaar na jaar blijft groeien door simpelweg goeie nummers te schrijven.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. No You Girls 
 2. Right Thoughts 
 3. The Dark of the Matinée 
 4. Tell Her Tonight 
 5. Evil Eye 
 6. Do You Want To 
 7. Love Illumination (voor The Cribs)
 8. Walk Away 
 9. Stand on the Horizon 
 10. Can‘t Stop Feeling (op de beat van “I Feel Love“ van Donna Summer en met stukje eruit)
 11. Bullet 
 12. Michael 
 13. This Fire 
 14. Take Me Out 
 15. Outsiders 

Bis:

 1. Jacqueline 
 2. The Fallen 
 3. Goodbye Lovers and Friends
 4. Ulysses 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter