PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Leningrad | Sziget 2014

maandag 11 augustus 2014Obuda eiland, Boedapest

Leningrad

“Le-nin-grad! Le-nin-grad!”. Nog voordat de Russische ska-punkband Leningrad zijn aantreden maakt, wordt de naam links voor het podium luid gescandeerd door een groepje jongelui met een Oekraïense vlag, terwijl rechts op het veld, dat door een catwalk en hekken in tweeën is verdeeld, een groepje met de Russische vlag ook luidkeels om de band roept. De meeste vlaggen zijn echter die uit Nederland met een enkele Friese vlag er tussen.

Op de bloedhete eerste dag van Sziget is het veld op het publiek voor het podium na zo goed als leeg wanneer de 14-koppige band iets na vieren aantreedt. De Russen gaan er vol in met een kleurrijk stel blazers die direct een feestgevoel weten te scheppen en een in de smaak vallende zangeres draagt daar extra aan bij, waardoor in een mum van tijd het veld volloopt. Er wordt gedanst en gefeest met hier en daar een stagediver en crowdsurfer en het publiek is als was in de handen de band onder leiding van Sergey ‘Shnur’ Shnurov. Of het publiek doorheeft waar de teksten over gaan, is de vraag. Maar luidkeels joelt de massa woorden mee die goed in het gehoor liggen zoals ‘goei, goei’ wat in het Russisch ‘lul, lul’ betekent. Goeiemiddag Sziget!

Op aangeven van Shnurov en co wordt er meegeklapt, gezongen, van links naar rechts gesprongen en als hij het publiek in het Russisch vraagt om te gaan zitten en op zijn teken tegelijk weer op te springen is meteen te zien dat de  Russischtaligen rondom de catwalk staan. Een groep van meer dan honderd man gaat direct zitten en het anderstalige publiek eromheen volgt snel het voorbeeld om vervolgens met zijn allen weer op te springen op aangeven van Schnurov en mee verder te feesten.

 

Dat de Nederlanders en Vlamingen massaal aanwezig zijn en het naar hun zin hebben, wordt tegen het einde van het energieke concert duidelijk wanneer een lange sliert hossend polonaise-gewijs door de ko(l)kende menigte trekt, die wordt afgekoeld met een sproei installatie die boven de massa wat waternevel verspreidt.

De podiumbeesten weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen, ,,dat werkt met energie”, zegt de ervaren Schnurov na zijn optreden in een interview met concertnews.be. De band heeft sinds 1 augustus net als veel andere muzikanten en kunstenaars te ‘lijden’ onder een nieuwe wet van president Putin, waarbij het verboden is om ‘expliciete teksten’ in het openbaar, in boeken en in film te gebruiken op straffe van stevige boetes. Nou is Leningrad wel wat gewend want als sinds hun oprichting eind jaren negentig worden ze goeddeels geweerd op de radio en barsten hun tv-optredens van de bliepjes door hun expliciete teksten. De boetes van maximaal 100.000 roebel (2000 euro) per optreden houdt de band echter niet tegen concerten te geven. ,,We treden gewoon op!’’ luidt het. Onder het mom van ‘er bestaat geen slechte publiciteit’ hebben de censuur en andere ongemakken in hun thuisland de band geen windeieren gelegd en Schnurov - ,,ik ben rijk genoeg” – betaalt de boetes dan ook fluitend. 

< Bregje Van der Wijst >  


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter