PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Queens of the Stone Age | Sziget 2014

dinsdag 12 augustus 2014Sziget, Budapest, Hungary

Queens

Een familie uitstapje. Dat is Sziget Festival voor Josh Homme van Queens of the Stone Age. Zijn halve trouwboek Brody Dalle opende namelijk de A38-tent eerder deze dag en de reden waarom beiden, ook Dalle uiteindelijk, geen interviews gaven op Sziget kwam omdat hun zoontje  Orrin Ryder Homme jarig was en drie kaarsjes mocht uitblazen. Of hoe rockers toch ook de juiste prioriteiten weten stellen: er gaat niets boven familiemomenten, verjaardagen horen daar bij. Wie vreesde dat Homme en co minder scherp zouden aantreden op Sziget, had het mooi mis. Hitsig en bezwerend kwam de Amerikaanse rock band uit Californië voor de dag. Kortom: de beste QOTSA show die we totnogtoe zagen.

Homme en co stonden enkel minuten vroeger dan gepland al op het podium met opener “You think I ain’t worth a dollar, but I feel like a millionaire.” Meteen al kreeg Sziget een compliment toegeworpen van de frontman: “It’s so fucking beautiful here”. Massa’s gekleurde ballonnen had het publiek net opgelaten, elke avond is er aan het hoofdpodium namelijk. een speciaal eventje op zich dat het communitygevoel extra onderstreept. Vorig jaar testte de organisatie dat voor het eerst, met succes, en dus kon het niet anders dan dat ze daar een vervolg aan breiden. Aan de vele vlaggenmasten met de vlag van hun land aan die de fans aan het hoofdpodium meegebracht hebben, hangen plots ook ballonnen, die voor die extra uitgelaten en zomerse sfeer zorgen.

Fans zijn verkleed: zo spotten we een man met een Legoblokjesmasker terwijl de eerste moshpits zich vormen bij “First it giveth”. De riffs van “Burn the witch” op lapsteel en elektrische gitaren worden al bij het begin meegezongen door de fans. “Let’s see you dance” daagt Homme het publiek uit voor “Smooth Sailing” waarop prompt tientallen fans aan het crowdsurfen slaan.

Heerlijk klinkt de bas door tijdens “Make it wit chu”, een song die solliciteert voor de beste goedmaakseks ever. Hitsig, hunkerend klinkt de band en de vrouwen in het publiek blijken het allemaal ok te vinden, hun blikken op de videoschermen verraden begeestering, of neen, beter: begeerte.

“Soon we will all be in the dark” zegt Homme die verwijst naar de nacht die stilaan valt. “We kunnen dan doen wat we willen doen. Laten we dit vieren” klinkt het verder. Het volledige terrein stemt in, menselijke torens worden gebouwd. Tijdens“Feel good hit of the summer” klinkt de band erg bezwerend met een opsomming van drugs  in de lyrics. Spontaan gaat het publiek zitten wanneer QOTSA de song lijkt neer te leggen maar plots volledig terug opentrekt waarop het publiek synchroon rechtveert.

Looft Homme zijn publiek aanvankelijk met “You’ve been wonderful” dan klinkt het een song verder als “You guys are incredible”. En of dat zo is: een rolstoelgebruiker zien we boven de hoofden op het einde van - hoe toepasselijk -“Go with the flow” en de fan krijgt een open doekje van het publiek: applaus en nadien ook van Homme die ons vraagt “Hell yeah” en “Fuck yeah” na te roepen. “Cheers to you all”luidt het bij de frontman wanneer ie met de elleboog op de rode versterker hangt alsof het een toog is. Ook de podiumvloer is trouwens voor de gelegenheid rood gekleurd. Tijdens “Fairweather friends” zien we voor het eerst de sterkte van de lichtplan, enkele vierkante leds hangen boven de band. Een ervan laat een diagonale streep licht op Homme schijnen. Voor ”A song for the dead” gaat ie even de catwalk op, lurkt daar nog even van zijn sigaret om die even later nonchalant achterom te gooien. Homme kwam en zag dat het meer dan prima was allemaal.

Als alles goed gaat staat Queens of the Stone Age op 16 augustus op Pukkelpop. QOTSA is in bloedvorm. Dat het een topconcert was op Sziget.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. You Think I Ain‘t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire 
 2. No One Knows 
 3. First It Giveth 
 4. My God Is the Sun 
 5. Burn the Witch 
 6. Smooth Sailing 
 7. I Sat by the Ocean 
 8. Make It Wit Chu 
 9. If I Had a Tail 
 10. Little Sister 
 11. Feel Good Hit of the Summer 
 12. The Lost Art of Keeping a Secret 
 13. Fairweather Friends 
 14. Sick, Sick, Sick 
 15. Go With the Flow 
 16. A Song for the Dead 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter