PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Tudosok | Sziget 2014

zondag 17 augustus 2014Sziget, Budapest, Hungary

Tudosok

Onder leiding van de multidisciplinaire artiest drMáriás knalt de Hongaarse band Tudósok (De Wetenschappers) van het kleinere Voltpodium af op Sziget. Als een van de voortrekkers van de progressieve underground scene in Centraal-Europa laten de vier bandleden zien wat ze in huis hebben: punk jazz, drum ‘n’ bass, funk, avant-garde en rock waarop drMáriás in zijn ‘eigen artistieke taal’ scat, rapt, declameert en een fraai stukje keelzang erdoorheen gooit. Daarnaast speelt en spreekt hij à la Pharaoh Sanders ook nog met zijn saxofoons en trompet tot het publiek en barst hij van de energie waardoor je wel móet dansen.

De in het Servische Novi Sad geboren etnische Hongaar, vluchtte begin jaren ’90 voor het  Milošević bewind en woont sindsdien in Boedapest. Naast frontman van Tudósok is hij ook actief als kritisch (pop-art) kunstenaar en schrijver. Zo exposeerde hij eerder dit jaar nog in Den Haag. Volgens een Hongaarse fan in het publiek zijn de ,,bizarre teksten’’ die hij deze middag op het warme Sziget uitstrooit eveneens kritisch maar met humor.  De stem van drMáriás heeft echter zo’n breed palet dat ook zonder vertaling het genieten geblazen is. En zou de frontman eveneens achter de visuals op de achtergrond zitten, die van bockwurst tot Japans naakt en alles ertussen variëren?

Met zijn kompanen op bas, drum en orgel, vliegt drMáriás letterlijk en figuurlijk alle kanten op. De groep speelde van New York tot aan Moskou, maar ook in Tilburg (Paradox), Brussel (Magasin4) en in vrijwel heel Europa. Toch is het publiek deze zondagmiddag tussen 5 en 6 niet massaal op deze rasartiesten afgekomen. Misschien is het bizar goed spelende Tudósok nog te underground voor het Szigetpubliek, dat nog bij Triggerfinger staat of in de brandende zon bij een van de vele chillplekken en eettenten hangt om zich op te maken voor de laatste avond van Sziget.

< Bregje Van der Wijst >

De setlist:

 1. Pörgök a fejemen
 2. Tolókocsis
 3. Nincs Időm
 4. Szupergyár
 5. Azt Szeretem ha
 6. Ha Fojtogatsz
 7. Ezüst Hercegnő
 8. Robotok
 9. Buszofőr
 10. Levetem a testem
 11. Megfelelni
 12. Modern ember
 13. Aranybikahere
 14. Sztalinhitler
 15. Gyere be a Diszkóba
 16. Jófej Politikus
 17. Basszál


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter