PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Kadanza Junior Musical

zaterdag 14 maart 2015Stadsschouwburg Antwerpen

Kadanza

We hadden het nooit verwacht, maar “Kadanza” van Studio 100 kon zelfs ons, de doorwinterde en kritische journalisten van Concertnews.be, emotioneel raken toen Emma Van Abbeneyen en Jérémie Vrielynck als Lisa en Jasper nog een laatste keer “Bouw een brug” zongen. Nooit eerder zagen we in Vlaanderen een musical waarin 28 jongeren de hoofdrollen speelden en zo een sterke prestatie wisten neer te zetten. Het is overduidelijk een productie voor en door de jeugd. Charlotte Leysen en Giovanni Kemper staan wel mee op de affiche, maar hadden eigenlijk een kleiner aandeel dan je zou verwachten. De enige echte hoofdrol voor een volwassene was voor Loes Van den Heuvel als kampleidster Cornelia Blok. Zij mocht zich uitleven in een karikatuur van een kampleidster en zong in die rol zelfs de enige parodie uit de voorstelling: “Zo verliefd”.

“Kadanza” is een jukebox-musical: bestaande liedjes uit tien jaar Junior Eurosong werden samengevoegd in één voorstelling waar dan een verhaaltje rond geweven wordt. Al te vaak krijgen we van dit soort producties het gevoel dat men het verhaal zodanig moet draaien en keren om de nummers te doen passen, dat het ongeloofwaardig wordt. Bij “Kadanza” hadden we dit voor het eerst niet. Liedjes als “Boom Boom Wakka Wakka”, “Een tocht door het donker” en vooral ook “Laat mij gerust” pasten perfect in de verhaallijn die redelijk rechtlijnig en voorspelbaar was. 

Lisa telt de laatste minuten van het schooljaar af om dan op danskamp te kunnen vertrekken. Daar ontmoet ze Jasper en het is liefde op het eerste gezicht. Kampleidster Cornelia Blok gooit echter roet in het eten wanneer ze beslist de jongeren te straffen na een nachtelijke feestje in het bos. De jongens en de meisjes worden opgesplitst. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat Samantha er nog voor zorgen dat Lisa de schuld krijgt en als straf het kamp moet verlaten. Zo hoop Samantha haar slag te kunnen slaan en Jasper te kunnen versieren. 

Het was dus een verhaal dat dicht aanleunde bij dat van “Camp Rock” met daarbovenop een dronken, verbitterde, maar eigenlijk hopeloos verliefde kampleidster die deed denken aan Miss Hannigan  uit “Annie”. Wanneer de jongeren als straf aardappelen zaten te schillen, merkten we een hint naar “Oliver!” en toen Lisa en Jasper mekaar op de boomstam over het water tegenkwamen, zagen we een verwijzing naar “Dirty Dancing”.  Zowel de schrijvers als regisseur Frank Van Laecke hadden duidelijk nog iets meegeleverd voor de aandachtige kijker. 

De regie was trouwens opvallend vlot. Scènes wisselden erg snel, het tempo lag lekker strak en er werd goed gebruik gemaakt van de volledige oppervlakte van het podium. Als achterwand had men een groot LED-scherm voorzien om zo erg realistische achtergronden en beelden te kunnen projecteren. Er vielen geen gaten in de show doordat het oprijden van decorstukken door de jonge cast mee in de choreografie zat. Zo werd de aandacht bij het verhaal gehouden en je merkte dan ook dat er geen onrust ontstond bij het jonge publiek. Ze bleven geboeid volgen hoe het verhaal zich zou ontrollen. En toch was er voldoende ruimte voor de romantiek tussen Lisa en Jasper. De voorstelling was in evenwicht. 

En hoewel Loes Van den Heuvel in haar rol als Cornelia Blok het publiek aardig wist te entertainen, waren de echte sterren van de show de jonge talentjes die men had ontdekt tijdens Junior Musical. De tienjarige Karel Schepers mocht in de rol van Oscar de jonge Casanova uithangen en kreeg een paar leuke oneliners die vooral voor het oudere publiek erg geestig waren. Tuur Verelst en Oona Bossant mochten voor de komische noot zorgen en schitterden als Bert en Lesley. Ze waren schattig en grappig.

Charlotte Boudry mocht de “bitch” uithangen in haar rol van Samantha. Ze speelde erg overtuigend en toonde op het einde van de voorstelling dat ze ook de rol van de vertederende en emotionele zus kon spelen. Een puike prestatie van deze vijftienjarige uit Aartselaar.

Maar de twee absolute hoofdrollen in “Kadanza” waren voor Emma Van Abbeneyen en Jérémie Vrielynck. Ze speelden hun rol van verliefd koppel erg geloofwaardig. Jérémie zong misschien niet elke noot even zuiver, maar hij bracht “Bouw een brug” met enorm veel gevoel. Emma was absoluut top. Ze speelde erg sterk en ook de zang ging haar verbazend goed af. Met “Laat mij gerust” sneed ze door merg en been en voelden we de pijn van het gedumpte tienermeisje. Tijdens de laatste versie van “Bouw een brug” wist ze ons samen met Jérémie en de rest van de cast volledig te ontroeren. Emma Van Abbeneyen was de ster van de show.

En wanneer het verhaal dan eindelijk zijn ontknoping had gekregen, kwam het feestje echt op gang. In een finale-medley werden alle nummers uit de voorstelling nog even hernomen en kreeg iedereen nog de kans om een stukje solo te brengen. “Kadanza” werd een heuse party.

< Sascha Siereveld >

Liedjes:

 1. Kei! Vet! Cool!
 2. Boom Boom Wakka Wakka
 3. Get up!
 4. Een tocht door het donker
 5. Amazing
 6. Bouw een brug
 7. Bouw een brug (reprise)
 8. Zo verliefd
 9. Get up! (reprise)
 10. Laat mij gerust
 11. Get up! (reprise)
 12. Bouw een brug (reprise 2)
 13. Kadanza

Cast:

Emma Van Abbeneyen (Lisa)
Jérémie Vrielynck (Jasper)
Loes Van den Heuvel (kampleidster Cornelia Blok)
Tuur Verelst (Bert)
Charlotte Boudry (Samantha)
Oona Bossant (Lesley)
Karel Schepers (Oscar)
Charlotte Leysen (danscoach Lana)
Giovanni Kemper (danscoach Paco)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter