PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Interview Son Lux over nieuw album Bones

dinsdag 23 juni 2015


Interview

Foto: Son Lux

Met ‘Bones’ is de Amerikaanse zanger/producer Ryan Lott, beter gekend als Son Lux aan zijn vierde plaat toe. Voor het eerst heeft Son Lux een plaat opgenomen als band, dat ontstaan is uit zijn vorige tournee. Dat resulteert in een meer extremer en energieker album dan ooit voordien. Concertnews.be sprak met Ryan over de nieuwe plaat, zijn talrijke zijprojecten en zijn opkomende shows in België.

Eerst en vooral, gefeliciteerd met het nieuw album. Ik neem aan dat je zeer enthousiast bent voor de release? 

Ryan Lott: Dankjewel. Ik heb het gevoel dat ik dit album echt heel snel heb gemaakt. Het is de eerste plaat dat ik samen met mijn band heb gemaakt, voornamelijk wanneer we aan we aan het toeren waren. Omdat er toen zo veel andere dingen rondom me aan het gebeuren waren, zijn mijn herinneringen van die periode nogal vaag. Maar ik kijk uit naar de releasedatum en ben er bijzonder fier op. In verschillende opzichten vind ik dit mijn beste album tot nu toe. 

Het album ‘We Are Rising’ heb je gemaakt op 28 dagen. Is dat deze keer ook gelukt? 

(lacht) Net zoals op ‘We Are Rising’ was mijn doel om dat ene speciale moment te verkrijgen toen we aan het opnemen waren. Bij ‘Bones’ hebben we gewerkt op basis van die vonk die er tussen ons is als band. Het was echt belangrijk voor mij om dat moment te verkrijgen en onze ideeën te verenigen op het nieuwe album. 

Kan je meer vertellen over je ervaring om een album voor het eerst op te nemen als een band? 

Het was zo fascinerend voor mij. We hebben zo veel liefde en respect voor elkaar, dat het heel natuurlijk aanvoelde. Ik heb eigenlijk nu het voordeel gehad om samen te werken met mensen die ik op vlak van creativiteit volledig vertrouw. Ze hebben me enorm geholpen met beslissingen nemen en heel eerlijk te zijn tegenover mij. Dat heeft het proces sowieso versneld omdat we sneller de knoop konden doorhakken. 

Voordien zei je wel dat je graag alleen muziek maakt omdat het emotionele gedeelte heel belangrijk is voor jou. Was dat dan niet moeilijk deze keer? 

Dat klopt inderdaad. Er was wel veel tijd dat we op onszelf aan het werken waren met een koptelefoon op. Hierdoor bleef het nog steeds een persoonlijke, meditatieve ervaring. Eigenlijk heb ik het voordeel gehad om nog steeds die ervaring te hebben en tegelijkertijd meteen reactie te krijgen van de anderen. It’s the best of both worlds

Ook live spelen als band is redelijk nieuw voor jou, nietwaar ? 

Inderdaad. Ik heb de band oorspronkelijk gevormd om op tournee te gaan voor ‘Lanterns’. Ik was zo onder de indruk van de klik die er tussen ons ontstaan is. Mijn nieuwe vrienden hebben me zodanig geïnspireerd dat ik besloten heb om Son Lux een nieuwe identiteit te geven als band. Het heeft een enorme impact op me gehad.  

Wat opvalt op deze plaat is dat hij meer noisy klinkt dan de voorganger en je meer overstuurde drums gebruikt. Het album is extremer dan je voorgangers. 

That’s a good point. Het is inderdaad meer extreem en ongetwijfeld energieker dan de voorgangers. Volgens mij is dat het natuurlijke resultaat dat gegroeid is uit de live shows. Tijdens onze shows spelen we altijd hard, het is een soort alles of niets ervaring. Aan dat energieniveau ben ik gewend geraakt. Het grappige is dat, wanneer ik naar bepaalde nummers van ‘Lanterns’ luister, de album versies zo saai klinken ten opzichte van de live versies. (lacht)

Anderzijds heeft ‘Bones’ ook veel rustige momenten, wat uiteraard nodig is om alles in balans te houden. Het is een soort yin en yang. 

Je werkt aan je eigen project, je maakt muziek voor je band Sisyphus, daarnaast maak je nog soundtracks en muziek voor reclamespots. Hoe doe je dat in godsnaam allemaal? 

Koffie (lacht). Ik ben heel erg moe en het is absoluut niet makkelijk. Maar toch mag ik van geluk spreken dat ik geld verdien door dingen te doen waarvan ik hou. Het is ook mijn doel om te blijven doen wat ik graag doe en steeds meer mensen te bereiken met mijn muziek. Eigenlijk haal ik mijn energie net daar uit. Elk deeltje energie dat je hebt, heeft zo veel meer kracht wanneer je dingen doet die je graag doet. Daarnaast ben ik gewoon een zeer gedisciplineerd persoon. Ik voel aan wanneer ik hard aan iets moet werken en als iets af moet zijn dan werk ik gewoon nog harder. Maar daarbuiten ben ik echt niet zo interessant. Ik hou ervan om bij mijn vrouw en familie te zijn. Mijn ideale dag ziet er dus zo uit: Ik sta op, maak muziek, maak nog meer muziek, ga wandelen met mijn hond, eet een pikante maaltijd en nadien ga ik mijn vrouw gezelschap houden en Game Of Thrones kijken (lacht). Dat is pas een perfecte dag. 

Wat was je persoonlijk hoogtepunt in je carrière tot nu toe? 

Ongetwijfeld ‘Bones’. Daar ben ik het meest fier over. ‘Bones’ stelt verschillende vaardigheden en technieken voor. Het was niet makkelijk om dit album te maken, maar ben echt tevreden met het uiteindelijke resultaat. 

Binnenkort speel je op Pukkelpop (za 22 augustus 2015) en in de Ancienne Belgique (ma 19 oktober 2015). Hoe behandelt het Belgische publiek je in het algemeen? 

Belgium is awesome. We hebben hier altijd al een superaangename ervaring gehad. Het voelt een beetje aan als een magische plek. De Ancienne Belgique heeft echt een speciale betekenis voor mij. Onze vijfde show die we ooit gespeeld hebben was in de AB en dat zal me voor altijd bijblijven. Dat optreden is volledig gefilmd geweest en staat op YouTube. Het heeft ons echt geholpen om blijven geboekt te worden in Europa.   

Mogen we nog andere projecten van jou verwachten binnenkort? 

De afgelopen zes weken heb ik gewerkt aan een soundtrack voor de film ‘Paper Towns’. Geen idee of die hier zal aanslaan, maar in de VS gaat het zeker een populaire film zijn. Nu dat achter de rug is, wil ik me vooral focussen op Son Lux en de opkomende live shows. 

< Elvin Vanzeebroeck >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter