PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie James Bay

vrijdag 26 juni 2015Glastonbury, UK

James
Foto: James Bay

“Chaos and The Calm” heet het debuutalbum van de Britse singer-songwriter die in september 25 wordt.  Van een quarter life crisis is bij de man geen sprake, integendeel.  Dit jaar kreeg ie de Critic’s choice award tijdens de BRIT Awards. Hij werd tweede in BBC Sound of 2015 na Years and Years. Single “Hold back the river”- die een zevende plek scoorde in de Vlaamse singlecharts -  stak ie net als tijdens Rock Werchter helemaal achteraan zijn set op Glastonbury. Zijn concert op de Pyramid Stage omschrijft zich het best zoals een toeschouwer het met heerlijk Brits accent verwoordde: “He is more entertaining than I thought”.

Openen doet Bay met “Collide” waarbij de basgitaar al lekker mag doorklinken. De weergoden kiezen tijdens de start voor duiveltjeskermis, dan weer bewolkt, een spat regen maar vooral ook erg veel zon. Eigenlijk best aangenaam festivalweer, niet te warm, niet te koud. Ook opvallend: voor een vroege set (die om half twee lokale tijd begon) stond het terrein voor de Pyramid Stage al helemaal vol, niet zelden bevolkt met (jonge) meisjes die de ballads en midtempo songs wel wilden meezingen.

De geluidstechnicus kiest ook opvallend om het concert bij momenten erg klein te houden, zoals bij “Move together”en de Alicia Keys-cover “If I ain’t got you”. De ene song zingt Bay bijna fluisterend, terwijl hij  bij die van Keys zacht zijn toonsprongen naar kopstem feilloos neemt.  De band trekt het nummer volledig open naar het einde toe.  De drummer doet dat ook bij “Hold back the river” waardoor het publiek net als bij “Craving” de handen op elkaar doet. Meezwaaien (Best fake smile), meezingen (Best fake smile, Hold back the river, Let it go,…): de voornamelijk vrouwelijke fans doen het ook erg zacht en opvallend kiest de technicus niet om het geluid van het publiek versterkt door de speakers te halen.  Daardoor kan de band bij momenten zo klein spelen dat het concert zelfs intimistisch aanvoelt hoewel dit wel de Pyramid Stage van Glastonbury was…

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Collide 
 2. Craving 
 3. When We Were On Fire 
 4. If You Ever Want to Be in Love 
 5. Need The Sun To Break 
 6. Let It Go 
 7. Scars
 8. Move Together 
 9. Best Fake Smile 
 10. Get Out While You Can
 11. If I Ain‘t Got You (cover Alicia Keys)
 12. Hold Back the River 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter