PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lionel Richie

zondag 28 juni 2015Glastonbury, UK

Lionel

Het tea time slot noemen ze dat op Glastonbury, zo rond een uur of vier. Lionel Richie speelt het op zondag (op vraag van de artiest zelf) en er werd op donderdag ook een heerlijk foute choreografie ingestudeerd tijdens een flash mob voor “Dancing on the ceiling” (het staat op Youtube onder de titel “Do It Like Lionel - Glastonbury T&C Flash Mob 2015”). Die bleek het volle terrein helaas niet (meer) te kennen. Maar de taferelen op het volgelopen terrein waren op zijn zachtst gezegd buitensporig zoals Richie het zelf beschreef. Tijdens het nummer waar de zanger Jump van Van Halen in stak, kropen er mensen op het dak van een ijscrème wagen om toch maar iets te kunnen zien van het spektakel. Al de rest op het terrein sprong alsof hun leven ervan afhing. Of dat nog niet genoeg was, ging een man helemaal naakt als top van een menselijke toren van 3 man, en leek die zich ook te masturberen bij “All night long”.  De cameramannen en de regie hielden hem mooi uit beeld terwijl hij blikjes naar zich toegeworpen kreeg. Het mocht duidelijk zijn: té buitensporig gedrag wordt genadeloos afgestraft door het publiek dat dan met bierblikjes begint te gooien.

Dat het terrein zou uitpuilen van festivalgangers stond in de sterren geschreven. “Hello is it sex you are looking for”, “Hello is it Brie you are looking for”, “Hello is it my tent you are looking for” zijn maar enkele vlaggen die we de voorbije dagen zagen passeren aan de Pyramid Stage. De t shirts die op het festival te koop zijn tonen dan weer op de voorkant “Hello” met het hoofd van Richie zoals ie er in de 80s uit zag. Op de achterkant staat “is it mud you are looking for?” Of hoe modder een verkoopsargument is van dit festival. The Glastonbury Free Press kopte vanmorgen trouwens op zijn frontpagina: “After a sensational Saturday, we’re Yeezy like Sunday morning”, een verwijzing naar Kanye én naar Easy van The Commodores. Glastonbury heeft dit optreden dus stevig gehypet.

Richie is 66 maar het is zijn allereerste keer dat ie op een festival staat in de UK en koos – achteraf bekeken met als laatste nummer het dertig jaar oude “We are the world” niet eens zo onlogisch – voor Glastonbury dat nog steeds gehouden wordt in de geest van Jimi Hendrix. Patti Smith en de Dalai Lama stonden samen al op zondag op het hoofdpodium terwijl Richie daarna op zijn manier als een predikant voor een betere wereld pleitte.

Het zag er lang naar uit dat Lionel Richie een van de zwakste concerten van het festival zou afleveren. Maar liefst veertig minuten lang sputterde het geluid. Mondharmonica (Penny Lover, Stuck on you), sax (Easy),… ze kwamen niet door wanneer dat moest. Op andere momenten klonken de synths en de drums dan weer véél te sterk door en overstemden ze alles en iedereen. “Easy” stak Richie even in een Jamaicaans jasje, en ook “All night long” kreeg een stevige salsasaus over zich heen.  “Brick House / Fire“ blijkt naast “Peny Lover” nauwelijks te werken. Vocaal blijkt de zestiger ook aan zijn limieten te zitten. Meermaals haalde hij met moeite of helemaal niet een hoge noot zoals in “You are”.

Grappig was dat Richie systematisch het over “Glas - ten – berry” had in zijn nummers en bindteksten. “What the hell is going on here Glas – ten – Berry!” riep ie het meermaals uit. Rond ons corrigeerde dan ook iedereen hem heel de tijd. Neen, Richie, Glastonbury is niet een of andere bes. Het is hier wel een boerderij als er geen festival doorgaat.

“Hello” werd een meezingmoment, net als bijna de ganse set trouwens. Het laatste half uur (Richie ging een kwartier over tijd en bracht een set van 75 minuten) ging het publiek zo uit zijn dak, en was “We are the world” door duizenden kelen meegezongen een tweede (na “Say a little prayer” van Bacharach de dag ervoor) kippenvelmoment op de Pyramid Stage.

Wat een unieke sfeer hier! Wat een publiek!

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Running With the Night 
 2. Penny Lover 
 3. Easy (Commodores)
 4. You Are 
 5. Three Times a Lady (Commodores)
 6. Brick House/ Fire (Commodores)
 7. Stuck on You 
 8. Lady (You Bring Me Up) (Commodores)
 9. My Destiny 
 10. Angel 
 11. Say You, Say Me 
 12. Dancing on the Ceiling 
 13. Hello 
 14. All Night Long (All Night) 
 15. We Are the World (U.S.A. for Africa)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter