PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Musical Zingt 90s

vrijdag 24 maart 2017Theater Elckerlyc Antwerpen

Musical

Theater Elckerlyc was aardig volgelopen voor een avondje nostalgie met Ann Van den Broeck, Jan Schepens, Goele De Raedt, Elke Buyle, Laurenz Hoorelbeke en Michiel De Meyer. Onder leiding van een live-band nam deze vrolijke bende ons mee op een muzikale herontdekkingstocht van de jaren ’90. Het werd een allegaartje van genres waarbij we ons stiekem toch wat schaamden voor het feit dat we destijds ook meezongen met “Barbie Girl” van Aqua en” Laat het gras maar groeien” van Sam Gooris. Maar dit weerhield ons er niet van om het samen met de rest van het publiek nog eens zonder gêne over te doen. We gingen muzikaal van de Red Hot Chili Peppers tot “When you believe“ van Mariah Carey en Whitney Houston. De soul-klanken die Goele en Elke daar produceerden waren heerlijk om naar te luisteren. Ann reed, zoals te verwachten, een sterk parcours, maar miste de meest cruciale noot van de avond. Bij de heren was het vooral Jan die erg sterk uit de hoek kwam. “Musical Zingt” leverde uiteindelijk wat ze beloofd hadden: een ontspannen en gevarieerd avondje muziek waarbij je je eens lekker kon laten gaan.

De opening was alvast heerlijk dramatisch. Van achter het gesloten doek mocht Jan Schepens “I’d do anything for love” van Meat Loaf inzetten. Het klonk al spannend. Dit lag Jan duidelijk. Pas toen het nummer echt doorbrak, ging het doek open en stond de hele bende daar om bij te springen en over te nemen. Het was een stevige binnenkomer uit de jaren ’90. We bleven bij het stevigere werk toen de dames van dienst een medley brachten met muziek van sterke vrouwen uit dat decennium. Ann Van den Broeck mocht zich volledig laten gaan in “Nobody’s wife” en Elke Buyle was duidelijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken tijdens “Weak as I am”. Het was eens iets totaal anders dan bravere musicalliedjes. Het bewees dat ze duidelijk meer in hun mars hadden dan wat we hen gewoonlijk op een podium horen doen.

Ook de heren mochten zich iets later buigen over het stevigere werk van de jaren ’90, maar eerst maakten ze nog een tussenstap bij de boy bands uit die tijd. Wat daar vooral opviel, was hoe generisch die allemaal klonken. Het maakte wel dat de verschillende groepen naadloos gecombineerd konden worden tot een leuke medley waarna Laurenz Hoorelbeke de klus alleen mocht klaren in “Always” van Bon Jovi. Hij leefde zich volledig in de overromantische toon van het lied in en zette geen onaardige cover op de planken. Hetzelfde konden we jammer genoeg niet zeggen van zijn interpretatie van Michael Jacksons “Black or white”. De bewegingen waren er, maar de klank bleef uit. En daarmee konden we dat fragment volledig samenvatten.

Ook de prestatie van Michiel De Meyer was aan de wisselvallige kant. Tijdens de groepsnummers en het stevigere werk kwam hij best wel goed uit de verf, maar zijn solomomentje bij “Mambo No.5” miste alles wat dat nummer nu juist zo aantrekkelijk maakte. De trombones waren vervangen door synthesizerklanken en in plaats van de zwoele, tropische klank  van Lou Bega kregen we een kurkdroge zang van Michiel. Het latin-gevoel ontbrak en de klank deed eerder denken aan “De Vogeltjesdans” van De Electronica’s.

Dit stond dan weer in schril contrast met de geweldige uitvoering van Goele De Raedt en Elke Buyle tijdens “When you believe”. Terwijl op de achtergrond beelden geprojecteerd werden uit de tekenfilm “The prince of Egypt”, mocht Goele zachtjes openen. Voor de gelegenheid had ze zich gehuld in een lange jurk waardoor er automatisch iets statigs over het nummer kwam. In tegenstelling tot “Let’s get loud”, dat absoluut niet kon overtuigen, waren we hier wel onder de indruk. Toen Elke Buyle haar kwam vergezellen, werd het er alleen maar beter op en groeide “When you believe” uit tot een geweldig romantisch, mooi duet. En alsof dat nog niet genoeg was, brachten de dames naar het einde toe ook nog een ferme dosis soul mee in de mix. Het slot was dan ook om van te snoepen.

We wilden bijna noteren dat we hier Elke Buyle op haar best hadden gehoord, maar we wisten toen nog niets van haar uitvoering van Mariah Carey’s “Without you”. Eerst begon ze de medley even met geslaagde impressies van Christina Aguilera en Britney Spears om vervolgens ineens over te gaan naar het moeilijke deel van “Without you”.  Over “met de deur in huis vallen” gesproken. Het publiek brak nog net Theater Elckerlyc niet af, maar het werd uitzinnig van wat ze te horen kregen. En daarmee werd Elke zonder enige twijfel de diva van de avond.

We hadden Ann Van den Broeck deze titel echt wel gegund, maar die verslikte zich in de cruciale hoge noot bij “I will always love you” en ging zo vocaal onderuit. De schouders zakten naar beneden en de blik in de ogen verraadde dat ze zelf ook besefte dat deze uitschuiver niet meer te camoufleren viel. Eigenlijk was het best wel jammer, want voor de rest hadden we haar geweldig leuke dingen zien en horen doen tijdens “Musical Zingt”. Zo mocht ze mooi en ontroerend openen in “Hoe het ooit is geweest”. Deze titel zegt u misschien niet veel, maar het was de Nederlandse vertaling die romanticus van dienst Stany Crets had gemaakt van Celine Dions  “It’s all coming back to me now”. Persoonlijk horen we liever de originele tekst, maar het was best wel een mooi nummer. Ook hier was het trouwens Elke Buyle die de show stal met de heerlijke uithaal op de moeilijkste noten.

“En hoe zat het dan met Jan Schepens?”, horen we u bijna denken. Die leverde een constante prestatie. Toegegeven: het nummer “MMMBop“ van Hanson lag hem niet echt, maar dat gold ook voor zijn collega’s. “MMMBop“ moest alleen maar een ontspannen sfeertje brengen en dat deed het ook. Voor de rest hoorden we Jan tijdens rocknummers, met Vlaamse klassiekers als “Laat het gras maar groeien” en alle genres daar tussenin. Het ging hem allemaal wel af. Zijn mooiste nummer was een mash-up van “She goes nana” en  “To be with you”.

En voor de rest bracht “Musical Zingt” sfeer; heel veel sfeer. Door te werken met een hele reeks medleys kon men meer dan 80 titels verwerken in één voorstelling. Het publiek kon naar hartenlust meezingen en meedansen op de muziek van hun jeugdjaren. Het zal u misschien verbazen, maar de “Samsonrock” bleek een van de populairste meezingers van de avond te zijn… Wat kan het soms toch heerlijk zijn om het klein kind in jezelf even los te laten.

< Sascha Siereveld >

De setlist:

 1. I’d do anything for love (Meat Loaf)

Strong girls medley

 1. Beautiful stranger (Madonna)
 2. Vogue (Madonna)
 3. Bitch (Meredith Brooks)
 4. Nobody’s wife (Anouk)
 5. Weak as I am (Skunk Anansie)
 6. Ironic (Alanis Morissette)

Boy bands medley

 1. Got the feeling (Five)
 2. Everybody (Backstreet Boys)
 3. I want it that way (Backstreet Boys)
 4. A million love songs (Take That)
 5. How deep is your love (Bee Gees)
 6. Back for good (Take That)
 7. Relight my fire (Take That)

Always (Bon Jovi)
She goes nana (The Radio’s) / To be with you (Mr. Big)

Strong boys medley

 1. Elevation (U2)
 2. Californication (Red Hot Chili Peppers)
 3. Losing my religion (R.E.M.)
 4. Wonderwall (Oasis)
 5. Zombie (The Cranberries)

When you believe (Mariah Carey + Whitney Houston)
MMMBop (Hanson)
Let’s get loud (Jennifer Lopez)

Dance medley

 1. Barbie Girl (Aqua)
 2. Witch doctor (Cartoons)
 3. 5,6,7,8 (Steps)
 4. Dub I dub (Me & My)
 5. Bailando (Paradisio)
 6. Barbie Girl (Aqua)

Tien Om Te Zien Parade

 1. Veel te mooi (Erik en Sanne)
 2. Als een leeuw in een kooi (Willy Sommers)
 3. De oude man en de zee (Dana Winner)
 4. Hé, lekker beest (Isabelle A)
 5. Laat het gras maar groeien (Sam Gooris)
 6. Diep zo diep (Get Ready!)

Girl group medley

 1. Right now (Atomic Kitten)
 2. C’est la vie (B*Witched)
 3. No scrubs (TLC)
 4. Never ever (All Saints)

Michael Jackson medley

 1. Black or white
 2. They don’t care about us
 3. Heal the world

I will always love you (Whitney Houston)
Mambo No.5 (Lou Bega)

TV-tunes

 1. Ducktales
 2. Dawson’s Creek
 3. The nanny
 4. The fresh prince of Bel Air
 5. Friends
 6. Pokémon

Clouseau medley

 1. Afscheid van een vriend
 2. Domino
 3. Zie me graag
 4. Geef het op

Spice Girls medley

 1. Spice up your life
 2. Wannabe
 3. 2 become 1
 4. Mama
 5. Say you’ll be there
 6. Stop

Meedansbare choreo’s medley

 1. Macarena (Los del Rio)
 2. The ketchup song (Las Ketchup)
 3. De Marie Louise (Bart Kaël)

Hoe het ooit is geweest (vertaling van “It’s all coming back to me now” van Celine Dion)

Girls medley

 1. Genie in a bottle (Christina Aguilera)
 2. What a girl wants (Christina Aguilera)
 3. Baby one more time (Britney Spears)
 4. Crazy (Britney Spears)
 5. Without you (Mariah Carey)

30 seconds challenge

 1. Heyah mama (K3)
 2. Lift U up (2 Fabiola)
 3. No limits (2 Unlimited)
 4. Take my love (Good Shape)
 5. On and on (X-Session)
 6. Take me for a ride (Alana Dante)
 7. Don’t give it up (Touch Of Joy)

Vlaamse klassiekers

 1. Als de dag van toen (Mama’s Jasje)
 2. Lieve kleine piranha (Gorki)
 3. Ik schreeuw het van de daken (Toast)
 4. Samsonrock (Samson & Gert)
 5. Ik wil je (De Kreuners)

Cast:

Ann Van den Broeck
Jan Schepens
Goele De Raedt
Elke Buyle
Laurenz Hoorelbeke
Michiel De Meyer


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter