PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Muse @ Rock am Ring ★★1/2

zaterdag 2 juni 2018Nurburgring Eifel Duitsland

Muse

Muse speelt deze festivalzomer niet in België en dat lijkt een goede keuze van de Belgische programmatoren wat ons betreft. Op Rock am Ring bracht de Britse rockband immers een erg routineuze set met weinig inspiratievolle bindteksten als ‘It’s good to be back’. Matthew Bellamy maakte nauwelijks contact met het publiek net als een degelijk Kaleo dat eerder op het hoofdpodium optrad, had een standaardset onder de arm, en bracht een show die beroep deed op showelementen uit vorige optredens. De bril met ledscherm in verwerkt waarop woorden uit ‘Madness’ verschenen, de bril met neonblauwe horizontale strepen (‘Uprising’), de blauwe lichtgevende gitaar (‘Dig Down’ dat ondanks dat showelement matig onthaald werd), de rode lichtgevende gitaar (‘Uprising’), de schoenen van de frontman die blauw licht uitstraalden aan de onderkant (‘Uprising’), … Muse had het allemaal bij naast visuals en interludes (zoals de ‘Drill Sergeant’ bij de start waarvan het publiek de tekst stevig meescandeerde) die het al tijdens eerdere optredens toonde en liet horen. Muse deed het zonder vuurwerk, maar wel met confetti. Dat schoten ze af tijdens ‘Mercy’ terwijl het publiek in vak A zich kon amuseren met zeer grote ballonnen waarin confetti zat tijdens ‘Starlight’.

Hoewel Muse ons dus voor geen meter wist te verrassen, bleek het publiek op de Nürburgring minder kieskeurig te zijn dan wij. De hits van een band die steeds vaker de Queeneske tour opgaat, werden van begin tot einde meegezongen en meegeklapt met ongetwijfeld ‘Starlight’, ‘Mercy’ en ‘Uprising’ als hoogtepunten op dat vlak. Verder werd er zelfs zwaar gesprongen en gemosht tijdens ‘Time is running out’ en ‘Stockholm syndrome’ bijvoorbeeld. ‘Undisclosed desires’ brachten Matthew Bellamy, bassist Christopher Wolstenholme, drummer Dominic Howard en – opvallend – Morgan Nicholls die links naast Howard in het zicht stond als toetsenist voor het eerst tijdens deze tour. Bellamy liet het publiek meezwaaien tijdens die song. Fijn om vast te stellen is dat Muse niet meer lijkt te willen verbergen dat er een vierde man op tour is. Maar als volwaardig bandlid wordt de 47-jarige multi-instrumentalist – geheel ten onrechte volgens ons – nog steeds niet gezien.

(lees verder onder de video)

Starlight. @muse live at @rockamringofficial @tuibelgium #rar2018

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Opvallend deden zelfs instrumentale nummers als ‘The 2nd Law: Isolated System’ en het héérlijke ‘The 2nd Law: Unsustainable’ dat dubstep mengt met symfonische rock het erg goed op Rock am Ring. De toeschouwers gooiden bij dat laatste nummer hun armen in de lucht en duwden met hun handen massaal lucht naar voor.

(lees verder onder de video)

Mercy. @muse live at @rockamringofficial @tuibelgium #rar2018

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Muse had het publiek duidelijk op zijn hand tijdens Rock am Ring en had een beter uitgebalanceerde set bij dan Snow Patrol die ‘Shut your eyes’ en ‘Chasing cars’ voor het einde hield. Maar voor een doorwinterd muziekjournalist was er bitter weinig nieuws onder de (ondergaande) zon te rapen tijdens het concert van Bellamy en co. Sterker nog: het ganse optreden baadde in recyclage. Als je weet dat het van 2015 (Gelsenkirchen, ***) dateerde dat we de band nog live aan het werk zagen en we bewust de tour in Paleis 12 in 2016 skipten omdat de band ons nog te weinig weet te verrassen, komen we niet anders tot de conclusie dat we Muse live best even laten voor wat het is voor meer dan de komende drie jaar...

< Bert Hertogs >

Deze recensie werd mogelijk dankzij TUI Belgium

De setlist:

 1. Thought Contagion
 2. [Drill Sergeant]
 3. Psycho
 4. Interlude
 5. Hysteria
 6. Plug In Baby
 7. The 2nd Law: Isolated System
 8. Dig Down
 9. Undisclosed Desires
 10. Supermassive Black Hole
 11. Stockholm Syndrome
 12. The 2nd Law: Unsustainable
 13. Madness
 14. Starlight
 15. Time Is Running Out
 16. Mercy

Bis:

 1. Take a Bow
 2. Uprising
 3. Knights of Cydonia


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter