PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Gorillaz @ Rock am Ring ★★★

zondag 3 juni 2018Nurburgring Eifel Duitsland

Gorillaz

Een beer. Die was ontsnapt uit de Eifel zoo nadat er donderdag- op vrijdagnacht een stevig onweer uitbrak boven de Duitse regio. Het nieuws haalde zelfs de Belgische media. De beer bekocht het met zijn leven. Niet ontsnapt en nog minder in een kooi gestoken, mocht Gorillaz Rock am Ring 2018 afsluiten op de Crater Stage. De virtuele band die bedacht werd door Damon Albarn en Jamie Hewlett mocht dus de laatste tonen op het festivalterrein laten galmen. Gorillaz heeft in Duitsland duidelijk niet dezelfde status als in België. De opkomst voor het tweede grootste podium was eerder aan de gewone kant. Ook de reacties van het publiek waren – opvallend – erg lauw. Waren de batterijen plat na een pittig festivalweekend? Of hadden de toeschouwers alles gegeven om Dave Grohl en co te steunen? Of bleek Gorillaz die nochtans op muzikaal vlak een erg interessante sound opzoekt, te ver verwijderd van de metal en onversneden rock die het festival verder programmeerde? Werd Gorillaz met zijn mix van onder andere electronica, hip hop, dubstep, en soul daardoor de vreemde eend in de bijt en werkte dat tegen de band? Of kwam het omdat Gorillaz een aantal nummers uit hun zesde studioalbum The Now Now liet horen dat op 29 juni verschijnt, die het publiek nog niet kende, waarom het feestje uitbleef? Of was het omdat de band tristesse, eenzaamheid, kortom zwartgallige emoties losliet op het publiek zoals in onder andere ‘Magic City’ (met Albarn die teneergeslagen naar de grond keek) en ‘Last living souls’ terwijl er ook feestelijke ritmes te ontwaren waren tijdens het optreden? Of kwam het omdat Albarn te vaak een megafooneffect gebruikte om zijn stem te vervormen? Of omdat die visual/video interludes en de vele gastzangers de flow van de show (te vaak) onderbraken, zodat je constant een start-stop-start-stop-gevoel had en het concert wel erg aanvoelde als in vele stukjes gekapt waarbij enige coherentie ontbrak? Feit is dat Albarn ook moest vaststellen – tot zichtbare frustratie – dat de mayonaise niet pakte op Rock am Ring, dat dit jaar een stevige terugval in aantal toeschouwers moest incasseren. Zo’n 70.000 muziekfans waren naar de Nürburgring afgezakt terwijl het terrein er tussen de 85.000 en 90.000 kan ontvangen.

Gorillaz – 2D (zang), Murdoc Niccals (bas), Noodle (gitaar) en Russel Hobbs (drums) – opende met een vraag: ‘Hello is anyone there?’ met als bedoeling om gejoel als antwoord te ontvangen van het publiek. Maar dat draaide even anders uit. Er kwam nauwelijks respons, ook voor wat muzikanten Damon Albarn, Gabriel Wallace, Mike Smith, Jesse Hackett, Jeff Wootton, Karl Vanden Bossche en Seye Adelekan daarna uit hun hoed toverden. Een erg repetitief ‘Last living souls’ baadde bijvoorbeeld in weemoed, een song die Albarn ook deels in parlando bracht terwijl verder in het optreden nog de melodica en de keytar onder andere te horen waren. ‘No more unicorns anymore’ zagen we in een van de visuals van de virtuele band op een van de t shirts. In een video zagen we dan weer product placement voor een merk van hoofdtelefoons terwijl er betere merken op de markt zijn qua geluidskwaliteit.

Gorillaz moest het live vooral hebben van de momenten dat er special guests mee op het podium verschenen. Voor ‘Superfast Jellyfish’ deed de band beroep op De La Soul. Dat bleek veel charismatischer en dus een boeiendere podiumuitstraling te bezitten dan Albarn die er wel erg casual uitzag op het podium met blauwe jeans en gele shirt aan en op een bepaald moment een naar ons gevoel wel erg ironisch ‘Ja, Ich bin hier’ slaakte terwijl hij zijn duimpjes omhoog stak. Tja, als je te gewoontjes bent in performen op een festival, werkt dat gewoon niet. De La Soul deed wat het publiek van hen verlangde, hen de richting aanwijzen, door te vragen de handen in de lucht te gooien en lucht naar voor en achter te duwen bijvoorbeeld. Of door pittig mee te zwaaien. In het daaropvolgende nummer ‘On Melancholy Hill’ klonk een kinderlijk efficiënt melodietje op synths dat meerdere malen terugkeerde. Andere gastoptredens die werkten waren onder andere ‘Strobelite’ met Peven Everett aan zang en het uitmuntende ‘Stylo’ met Bootie Brown en alweer een uitstekende Peven Everett. Het recente ‘Hollywood’ bracht Jamie Principle dan weer live terwijl we in de begeleidende video Snoop Dogg zagen en hoorden rappen. Eerder kregen we op de video en in de zang George Benson te horen bij ‘Humility’ dat het nieuwe schijfje trouwens zal openen. Tijdens ‘Stylo’ zagen we dan weer de videoclip waarin Bruce Willis een rol speelt. ‘Eat sleep tweet repeat’ projecteerden de schermen nog na de reguliere set. Gorillaz koos – totaal onbegrijpelijk – voor toegiften, waar zoals steeds op een festival, niemand uitdrukkelijk om gaat roepen.

Op donderdag 5 juli staat Gorillaz op Rock Werchter. De perstekst belooft ‘Werchter is klaar voor hun feel good feestje.’ Zo veel ‘feel good’ laat staan ‘feestje’ was er alvast niet aan te merken op Rock am Ring. Eerlijk? Wij vinden Gorillaz geen band om op een festival te plaatsen. Daar komt de groep en het concept wellicht onvoldoende tot zijn recht. Benieuwd dus of Albarn en co ons straks het tegendeel gaan bewijzen in het Werchterpark of het optreden van de afsluiter van de Main Stage op dag één van Rock Werchter (deels) op een sisser uitdraait...

< Bert Hertogs >

Deze recensie werd mogelijk dankzij TUI Belgium

De setlist:

 1. M1 A1

 2. Tranz

  You Gotta Have Fate (video)

 3. Last Living Souls

 4. Rhinestone Eyes

 5. Tomorrow Comes Today

 6. Every Planet We Reach Is Dead

 7. Humility

 8. Superfast Jellyfish (met De La Soul)

  Ident (“madam“) (video)

 9. On Melancholy Hill

  Noodle BB Video (video)

 10. El Mañana

 11. Magic City

  Pop Aganda (video)

 12. Strobelite (met Peven Everett)

 13. Andromeda

 14. Hollywood (met Jamie Principle)

  Algorithm Is A Dancer (video)

 15. Stylo (met Bootie Brown en Peven Everett)

 16. Sorcererz

  Eat Sleep Tweet Repeat (video)

 17. Dirty Harry (met Bootie Brown)

 18. Feel Good Inc. (met De La Soul)

  2D BB Video

 19. Souk Eye

Bis:

 1. Lake Zurich

  Save Us From Him (video)

  Murdoc BB Video

 2. Saturnz Barz

 3. Kids With Guns

  Russel BB Video

 4. Clint Eastwood


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter