PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Zara Larsson ★★★★1/2

dinsdag 14 augustus 2018Sziget Budapest

Zara

Elk festival heeft zo zijn verrassingen. Aangename en minder aangename. Zo flopte Kendrick Lamar volledig op Sziget Festival door technische problemen die zijn crew meemaakte waardoor ie veertig minuten te laat op het podium verscheen en de scheve situatie pas op het einde een beetje kon rechtzetten. Dat enkele Nederlanders na het optreden van Fresku op de Europe Stage stelden dat de Nederlanse rapper een vetter hiphopfeestje gegeven had dan Kendrick Lamar, was dan ook gewoon spijkers met koppen slaan. Een andere verrassing: de beste popprinses stond niet op het hoofdpodium en heette niet Dua Lipa die wel erg ongeïnteresseerd op het podium stond van het grootste Europese festival. Zeker, vrouwen die geen interesse in ons tonen, vinden wij über sexy en net een challenge om ervoor te gaan. Maar de twintigjarige Zara Larsson sloofde zich in de A38 tent wél uit. Wat een choreografieën zette zij neer met haar vier danseressen terwijl ze begeleid werd door twee gitaristen, twee toetsenisten en een drummer. Larsson leverde het perfecte popoptreden af.

Zeker, dat het net geregend had en dus een tent plots veel aantrekkelijker was dan open lucht, zal wellicht mee verklaren waarom er veel volk was afgezakt naar het optreden van de Zweedse. Nu bon, een tweede anticlimax beleven met Arctic Monkeys als afsluiter van het hoofdpodium op een festival: daar hadden wij compleet geen zin in. De start van hun set leek helemaal op die van Rock Werchter 2018, de routine droop eraf en ook de onverschilligheid alsof ze op een inwisselbaar festival stonden.

Neen, wij wilden zoals dat hoort een ontzettend fijne week afsluiten in schoonheid met een feestje. En dat werd het met Zara Larsson. Nog voor ze op het podium kwam, voelde je al dat er iets in de lucht hing. Dat dit wel eens een van de sterkste shows van de A38 zou kunnen worden. Want jawel, de geluidsman had gekozen om Beyoncé’s magistrale ‘Love on top’ te draaien. Gevolg: het publiek, vooral de jonge, en verdorie goed ogende, fris geschoren en gewassen naturelle schoonheden, begonnen zwoel te dansen terwijl ze de song meezongen en feilloos de erg moeilijke hoge noten haalden. Kippenvel bezorgde het ons. En neen, daar had de gedaalde temperatuur na een verkwikkende bui nu eens niets mee te maken.

(lees verder onder de video)

Dat Zara Larsson sterk uit de startblokken schoot met ‘Never forget you’ hoeft dan ook niet te verbazen. Tijdens haar optreden werden we ook herinnerd aan het feit dat Sziget Festival ook een familiefestival is toen we een blik wierpen op Larssons publiek. Er is immers een speciale familiecamping waar ouders met hun kinderen terecht kunnen op Sziget Festival. Niet alleen tieners zagen we in het publiek, ook een erg jong meisje werd op de schouders van papa gehesen zodat ze het optreden van haar idool goed kon zien. Oudere fans hadden dan weer een kartonnen bordje gemaakt met de vraag om te trouwen met hen.

(lees verder onder de video)

Ain't my fault. @zaralarsson live at #sziget2018 #szigetfestival #szigetloverevolution

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

‘What they say’ gaat over in jezelf geloven en hun ‘shit’ niet aanvaarden, aldus de zangeres die haar fans liet meeklappen en -zwaaien tijdens die song. ‘This one’s for you’ werd een volgend hoogtepunt. Een song die de fans stevig meekeelden. De twintiger bewees ook een echt goede performer te zijn die vakkundig haar fans bespeelde. Zo liet ze de rechter- en de linkerkant van het publiek om ter luidst gillen. Een showtruc die ook nu weer zijn deugdelijkheid bewees.

Dan al hadden we het gevoel dat we in een optreden waren aanbeland dat song na song de sfeer wist op te drijven, dat slim nummer na nummer opbouwde, en op een black out voor ‘I can’t fall in love without you’ die wat aan de lange kant was, en de ballad zelf die voor een dipje zorgden, consequent straffer werd. Over straf gesproken, die mash up tussen ‘Don‘t Let Me Be Yours’ en Ed Sheerans ‘Shape of You’ was daar een mooi voorbeeld van.

(lees verder onder de video)

Symphony. @zaralarsson live at #sziget2018 #szigetfestival #szigetloverevolution

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Sterke choreografieën zagen we Zara Larsson en haar danseressen neerzetten tijdens onder andere ‘Sundown’, ‘Wanna’ en ‘Make that money girl’. Tijdens dat laatste nummer doet ze even een zwoele, sensuele paaldans met haar microstatief terwijl we in de visuals de bankbiljetten naar beneden zien dwarrelen. Hoogtepunten van het optreden waren verder nog onmiskenbaar ‘Ain’t my fault’ dat van begin tot einde meegekeeld werd, wat de artieste ook nog extra aanmoedigde door haar micro naar het publiek te richten zodat het massaal ‘I-I-I-I’ kon zingen. De finale was er dan ook eentje om in te kaderen met drie hits. ‘Symphony’, ‘Uncover’ en ‘Lush life’ gooide ze er tegenaan. Wat een weelde! Wat een feest! We hadden ons geen beter einde van Sziget Festival kunnen dromen. Wauw.

< Bert Hertogs >

Symphony. @zaralarsson live at #sziget2018 #szigetfestival #szigetloverevolution

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter