PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Tiesto ★★

woensdag 3 juli 2019Balaton Sound Festival

Tiesto

Is het einde van de voorgeprogrammeerde dj sets zoals die van Tiësto nabij? Op Balaton Sound Festival zou je denken van wel. Probleem met alles op voorhand afmixen, is namelijk dat je in se geen zier geeft om het publiek, maar dat jij als dj denkt te kunnen bepalen hoe festivalgangers zullen reageren op je mix. Daarin kan het danig verkeerd lopen. Zo stak Tiësto maar een heel kort stuk van Gala’s ‘Freed from desire’ in zijn set, wat nochtans een van de hoogtepunten opleverde qua sfeer. De vingertjes van de fans gingen massaal spontaan in de lucht, maar nog voor je van een echte climax kon spreken, ruilde de Nederlandse dj die op nummer 6 staat in de DJ Mag top 100, het nummer al in voor een ander. Kijk, dat je dan behoorlijk wat mensen ontgoochelt, en een uitstroom tijdens je set naar de andere stages ziet gebeuren, ook al ben je headliner op de openingsavond, heb je dan vooral aan jezelf te danken.

Erg routineus kwam Tiësto dan ook voor de dag. ‘Hello Hungary. My name is Tiësto. Are you ready to party?’ klonk het terwijl niet veel later ‘Satisfaction’ te horen was. Meteen haalde de regie alles uit de kast: lasers, vuurwerk, CO2-jets, vlammen op de vier palen die een bloem voorstellen verspreid in het publiek, vlammen op het podium, enz.  we kregen het allemaal te zien. Het drie jaar oude ‘Boom’ dat ie met Sevenn uitbracht, volgde niet veel later net als Calvin Harris & Disciples’ ‘How deep is your love’.

In tegenstelling tot Tomorrowland waar je minstens 18 jaar moet zijn, is er geen leeftijdslimiet op Balaton Sound Festival. Zo zien we erg jongere kinderen in de VIP-zone van het hoofdpodium die in het teken staat van The Greatest Showman/P.T. Barnum/Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Seals ‘Crazy’ horen we door de speakers en het refrein: ‘we go a little crazy’ vat meteen de ganse set samen en het effect dat Tiësto ermee resulteert: het publiek wordt een klein beetje gek, met de klemtoon weliswaar op ‘een klein beetje’. Nooit hebben we het gevoel dat de Nederlander de avond helemaal weet te vangen, laat staan dat ie er the greatest show van zou maken.

Ondertussen hebben de cameramannen de jonge dames op de eerste rijen gevonden en brengen ze hen fraai in beeld terwijl ze zwaaien naar de camera, een kushandje geven, de tanden bloot lachen, en extra fun (al dan niet faken). Sterk is het effect wanneer de camera’s 360 graden draaien, de fans dus even ondersteboven tonen terwijl het beeld wat wazig wordt en de kleuren nog wel fel zijn. Zo waar ontwaren we een artistiek effect bij de beeldregie, dat we erg weten te appreciëren.

Andere songs die we horen zijn onder andere Dzeko & Torres ft. Delaney Jane ‘L‘amour Toujours’. De twee jaar geleden overleden Robert Miles eert Tiësto door ‘Children’ in een mash up te steken met ‘SOS’ en ‘Gin & Vodka’. Naar het einde van de set toe, laat Tiësto meer hardstyle horen, wat uiteindelijk uitmondt in ‘Zombie’ van Ran-D, net zoals op Lollapalooza Argentina enkele maanden geleden...

Terwijl er vuurwerk wordt afgestoken vanop een ponton op het Balatonmeer, neemt Tiësto afscheid van het publiek terwijl hij ons een fijne zomer wenst. Had zijn set ook maar wat meer vuurwerk – figuurlijk dan  - opgeleverd…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!

Steeds op de hoogte blijven? Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief.

* verplicht veld


Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter