PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Spider-Man Far from home ★★★1/2

dinsdag 9 juli 2019Kinepolis Antwerpen

Spider-Man

Aan humor – zoals de knipoog naar Star Wars - geen gebrek in Spider-Man Far from home. Tony Stark krijgt bijvoorbeeld een hilarische kleffe tribute op de tonen van Whitney Houstons ‘I will always love you’ bij de start van de film. Tijdens de opening credits wanneer het Marvel-logo te zien is, is de song te horen die in een beweging overgaat in een erg kitscherige videomontage (die waterovergangen in de foto’s!) van enkele scholieren op de campus tv van de Midtown School of Science and Technology in NY. We zijn in een bewogen schooljaar dat door de Blip iets langer duurde voor al wie zoals Betty Brant overging in stof. Zij moesten namelijk hun jaar helemaal overdoen inclusief examens afleggen ook al hadden ze voor de Blip plaatsvond al hun mid terms afgelegd. Het heeft ook voor ongelijkheid gezorgd want nu zijn er zestienjarigen die door de Blip op papier 21 zijn, maar mentaal nog steeds 16 zijn. Daardoor probeert die groep wel eens aan alcohol te geraken, hoewel ze daar eigenlijk nog niet ‘rijp’ voor zijn. In de film zien we Flash (Tony Revolori) even van die situatie misbruik maken door alcohol in het vliegtuig naar Venetië te bestellen.

Europa wordt geteisterd door onnatuurlijke stormen nadat er een in Mexico al lelijk huis gehouden heeft (het element: aarde). Wat blijkt? Quentin Beck blijkt de nieuwe superheld waar de wereld al die tijd op aan het wachten is. Wanneer Peter Parker (Tom Holland) en zijn klasgenoten voor twee weken op uitstap naar Europa gaan, blijken de onnatuurlijke stormen constant daar te zijn waar Peter ook is. Gelukkig heeft Peters tante (Marisa Tomei) stiekem toch zijn Spider-Man-pak in zijn koffer gestoken. Dat zal van pas komen want in Venetië moet Peter het wat improvisatorisch stellen met een Venetiaans masker om zich iet of wat te vermommen in de strijd tegen het element water. Veel verder dan een bijrol komt ie echter niet. Beck steelt de show.

Peter worstelt duidelijk met zijn rol als superheld. Hij wil dingen kunnen doen die een gewone tiener kan doen, en niet steeds stiekem moeten wegglippen om de wereld alweer wat te gaan redden. Hij is dan ook verliefd op het leukste meisje van de klas: MJ (Zendaya), maar vindt maar niet het geschikte moment om zijn liefde voor haar te uiten. De bril die Tony Stark Peter naliet en die toegang geef aan alle databases en ruimtewapens van Stark Industries via de artificiële intelligentie E.D.I.T.H. (een grappig acroniem dat staat voor ‘Even Dead, I‘m The Hero’, aan bescheidenheid geen gebrek bij Stark dus zelfs niet na zijn dood) geeft Peter – hij voelt zich er nog te jong en onervaren voor – door aan Beck nadat ze samen het element vuur overmeesterden in Praag. Maar dat blijkt een foute inschatting. De elementen blijken namelijk geprogrammeerde illusies te zijn die aangestuurd worden door drones en Beck is dus een nep-superheld die vooral zichzelf in de kijker wil zetten. Dat er tijdens die stormen verschillende slachtoffers vallen, toont aan hoe weinig scrupuleus Beck te werk gaat om naam en faam te maken. Met E.D.I.T.H., de technologie van Stark Industries (waar hij zelf een ex-medewerker van was) wil Beck een ultieme aanval doen in Londen waarbij hij een storm wil ensceneren door de 4 elementen water, vuur, lucht en aarde samen te brengen in 1 grote aanval. Doelwit: Peter Parker en zijn klasgenoten, zoals MJ die – ook zij is verliefd op Peter – Peter stiekem bespioneerde, zo ontdekte dat hij Spider-Man is en samen met de spinnenheld erachter kwam dat Beck achter de illusies zit.

Peter houdt even een tussenstop in Nederland op een tulpenveld om daar zijn nieuw Spider-Manpak te laten maken met de tools die hij nodig heeft om de ultieme illusie te kunnen doorprikken. De prent haalt daar alle Hollandse clichés inclusief windmolens, klompen én het uit 1955 daterende nummer ‘Wat mout ik met zo’n man’ van Jantina Noorman. Héérlijk.

In 4DX is Spider-Man Far from home vooral een feest in Venetië tijdens het gevecht met het element water. Dat levert naast stevige bewegingen met de stoelen ook heel wat wind en gespetter op. Ook de finale is ronduit grandioos, al valt de prent van Jon Watts zo nu en dan ook wel wat stil en is die met zijn duurtijd van meer dan twee uur wat aan de lange kant. De chemie – de gespeelde wat awkward tienerliefde - tussen Zendaya en Tom Holland werkt dan weer wél.

Blijf trouwens tot na de end credits kijken, want er volgt nog een plot twist. Film is een medium dat in se om illusie draait… Beck creëert illusies… Maar op het einde blijken er twee Skrulls, in een gedaanteverwisseling, de ganse tijd meegespeeld te hebben… Of hoe niet alles is wat het lijkt op aarde.

< Bert Hertogs >

Spider-Man Far from home is nu te koop op Blu-Ray en DVD.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter