PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Lili Grace ★★★1/2

vrijdag 15 november 2019CC Merksem

Lili

Een degelijk optreden dat zette Lili Grace en voorprogramma And They Spoke in Anthems (solo) neer in het Cultuurcentrum van Merksem. Een gezellige avond werd het waarbij het publiek voor de gelegenheid op het podium mocht kruipen. Arne Leurentop had alvast zijn duit in het zakje gedaan door zijn andere muzikanten van And They Spoke in Anthems thuis te laten. Op die manier had ie van zijn kant al 60% op cultuur bespaard, zo gaf ie schalks mee. Een kleine berekening van onze kant, toonde dat ie zelfs 66,66% bespaarde. Dat, en een grap dat ie zijn setlist met 60% zou inkorten en maar 60% van een nummer zou laten horen, was uiteraard kritiek aan het adres van de Vlaamse regering en niet in het minst de minister van Cultuur, Jan Jambon die wil snoeien in de projectsubsidies voor jonge artiesten met maar liefst 60%. Helemaal te gek werd het toen de man die met knappe harmonieën speelt door laagje per laagje zijn songs uit ‘June’ en het recente ‘Money time’ met een loop station op te bouwen, zei dat ie bijna heimwee naar de tijd dat Joke Schauvliege minister van cultuur was, begon te krijgen.

Kritiek op het cultuurbeleid van de huidige minister van cultuur brengt ons naadloos over naar Lili Grace, de zussen Nelle en Dienne uit – jawel, hebt u hem? – Ham.  Het was hun allerlaatste optreden dit jaar. Heerlijk om te zien met wat voor oprechte dankbaarheid en nog vol jeugdig enthousiasme de zussen op het podium in Merksem stonden en eclectische cross-over triphop, met een mengeling van klassieke, electro en pop/dance ingrediënten laten horen en soms een spacy/creepy sfeer opzoeken zoals bij de start van ‘Lucy’.

Wat Lili Grace zo interessant maakt, is dat het duo breed gaat en ook geregeld theatervoorstellingen van een live soundtrack voorziet, denken we maar aan Labyrint en Pentamerone bijvoorbeeld. De zussen brengen in december een nieuwe plaat uit, een waar ze – en daar zijn ze blijkbaar zelf wat verlegen om – maar liefst twee jaar aan gewerkt hebben. Hun set eindigden ze dan ook met vier nieuwe songs: ‘Silhouette’, ‘Traveller’ dat met de hobopartij van Dienne iets plechtstatigs meekrijgt op het einde terwijl de lage cellopartij van Nelle het nummer in melancholie/somberheid doet baden, ‘Not God’ waarbij ze live in de handen klappen, en ‘Nothing human’.

Drie repetitieve tonen op de toetsen van Dienne, bleeps en een heerlijke cellopartij door Nelle openen ‘Look what you did’. De song gaat in een beweging over in de percussie van Dienne op trom. Na verloop van tijd komt Nelles stem, die perfect blendt zoals enkel stemmen van zussen met elkaar kunnen matchen, bij die van Dienne en slaat ze ook met haar voet de basdrum aan. De twee zijn multigetalenteerd bewijzen ze al in de eerste minuten van het concert. Lieflijk klinkt hun samenzang in ‘Beauty killer’ terwijl Nelle aan de snaren van haar cello plukt.

De onhandigheid van Dienne heeft iets ontwapenend wanneer ze even van haar drinkbus drinkt die een beetje op het podium lekt: ‘Ik heb al gemorst. Kan ik een handdoek krijgen?’ vraagt ze, verklarend aan haar zus en het publiek: ‘Ik wil niet op mijn bek gaan’. Na enkele nummers, Lili Grace houdt er nu eenmaal een lekker tempo op na en rijgt de ene song aan de andere, krijgt de blonde een handdoek aangeboden.

Voor ‘The Spell’ en ‘Dreamlover’ nodigt het duo ons uit om de tribune te verlaten en bij hen te komen dansen. Toegegeven, het zijn dan ook erg aanstekelijke en dansbare nummers die ze op het Merksemse publiek afvuren. Een aantal toeschouwers gaat ook in op het aanbod waar Lili Grace erg dankbaar om is. Dienne vond nog een oude videocamera op zolder. Die geeft ze aan een fan zodat die het feestje kan registreren. Na verloop van tijd mag ie het toestel doorgeven aan een ander. De manier waarop iedereen filmt is al even eclectisch als de muziek van de meisjes uit Ham. De ene blijft statisch om een zo stabiel mogelijk pan-shot te maken, de ander danst mee, gaat door de knieën en heeft een veel dynamischer eindresultaat voor ogen.

Lili Grace ging niet op de bek in Merksem. Integendeel, de zussen Bogaerts bleven meer dan overeind tijdens hun laatste headlineconcert dit jaar. Of ze nu concerteren of in een podiumvoorstelling staan, we blijven deze twee talenten volgen en hopen van u hetzelfde.

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Look what you did
 2. Lonely night
 3. Beauty killer
 4. Apple of my eye
 5. There’s time
 6. Lucy
 7. The spell
 8. Dreamlover
 9. Silhouette
 10. Traveller
 11. Not God
 12. Nothing human

Bis:

 1. True to life


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter