PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 31 beste festivaloptredens

woensdag 01 juli 2020


De

Favorietenlijstjes. Iedereen houdt ervan. Behalve wij. Een bloedhekel hebben we eraan om ze te lezen. Laat staan ze zelf maken. Al dat wikken en wegen, aanpassingen doorvoeren, een zevenendertigduizenddrieënveertigste versie checken, en nog niet content zijn. - - zucht - Omdat het niet alles meegeeft wat je meegeven wil, omdat het format je zo fucking beperkt in je journalistieke vrijheid. Maar iedereen houdt ervan. Omdat het snackable is.

Om de Belgische en Europese festivalsector een hart onder de riem te steken die haar editie van 2020 gecanceld zag alsook de vele artiesten en bands die deze zomer niet op de festivalterreinen verwacht worden, doken we in ons archief en zochten we uit welke festivaloptredens uit de afgelopen 12 jaar we ons nog moeiteloos voor de geest konden halen. Omdat juli 31 dagen telt, noemen we deze lijst 'De 31 beste festivaloptredens'. Elke dag in juli klimmen we stilaan naar de top. Op 31 juli maken we onze nummer 1 bekend. Wie dat wordt? Daar mag je alvast voor lobbyen in onze Facebook comments hieronder of een gokje wagen. Geniet van onze lijst!

De 31 werd samengesteld door Bert Hertogs, hoofdredacteur van Concertnews.be sinds 2008 en in die hoedanigheid gaat hij naar enorm veel festivals in binnen-en buitenland. Behalve dit jaar.

1. Stromae - Les Ardentes, Main Square Festival en Sziget Festival 2014

Het is half elf, een uur voor Stromae de A38 tent zal platspelen op Sziget Festival. Dan al zit de tent vol met Bonobofans of erg vroege Stromaefans. Sziget had via zijn app opgeroepen om op tijd naar Stromae te trekken omdat ze een full house verwachtten in een tent met 8 masten (goed voor een capaciteit van 10 000 man). De Belg die eigenlijk een Main Stage-plek verdiende zorgde voor een massa drummende toeschouwers voor de toegangspoorten van de tent. Dat zorgde voor dermate veel druk op het publiek dat begon te kolken, mensen kropen in  bomen, trussings, om niet platgedrukt te worden. Zelf werden we uit de massa door een securityman geplukt omdat die tijdig inzag dat we het anders niet lang meer zouden houden en dreigden neer te gaan. Na twee nummers van Stromae regende – we overdrijven niet-  het aan condens aan de binnenkant van de tent.  Als er een constante is in de drie festivalsets van Stromae die we meemaakten op Main Square Festival in Arras, Les Ardentes in Luik én Sziget Festival in Boedapest dan is het wel dat het kot letterlijk en figuurlijk te klein is. In Luik noteerden we: “On va être un peu compressé” het was een van de opmerkelijke tweets voor het optreden van Stromae op Les Ardentes begon. Het zegt meteen ook alles.  En dan te weten dat we hem drie jaar ervoor nog in de HF6, op het B podium in de hal van Les Ardentes zagen optreden. Toen nog als een live on tape-act met een dj en ook toen al goed voor een vol huis.  

2. Elbow - Rock Werchter 2011

Genieten met een grote G is dit. Elbow bewijst dat je op een lastig uur geprogrammeerd kan staan (tussen 6 en 7 eten nu eenmaal mensen graag) maar toch de massa kan meekrijgen. Gitaren, 3 strijkers, 1 cello, een klavier en een uitermate goede zanger zorgen voor een volle sound. Een optreden dat er van begin tot einde staat. Hoogtepunten zijn er te over: het voor-en nafluiten tijdens “Lippy Kids”, de omgekeerde Mexican wave door het publiek even te laten hurken (wat ze al eerder op Glastonbury succesvol uitprobeerden), of het prachtig meezingen bij “One day like this”. Het zijn er maar enkele. Beautiful!

3.  Mumford and Sons - Pinkpop, Rock A Field 2012 en Bilbao BBK Live 2012Wat een eer voor Mumford and Sons! Seasick Steve kijkt naar het optreden van de band frontstage terwijl Bruce Springsteen himself dat aan de zijkant op het Pinkpoppodium doet. Beide heren zien dat het erg goed is. Babel, hun tweede studioalbum moest nog uitkomen. Tijdens de festivalzomer liet de band al een aantal songs live op het festivalpubliek los. Het komt zelden voor dat je een band tijdens een festivalzomer ziet doorbreken tot een headliner van jewelste en hun tot dan toe onbekende nummers ziet groeien. Songs die het publiek bij de eerste luisterbeurt al meteen gretig oppikt. Marcus Mumford brak weken na het grandioze optreden op Pinkpop dan wel zijn arm. Het hield hem niet tegen om samen met zijn band en Harry Cargill die de gitaarpartijen voor zijn rekening nam, een van de sterkste festivaloptredens neer te zetten die zomer van 2012.

4. Coldplay - Rock Werchter 2011

Hits, hits en nog een hits, met hier en daar een nieuwe song zorgen voor de climax van de avond. Coldplay stond er op Rock Werchter 2011. En hoe!

5.  Bart Peeters - OLT 2009

“Het is een sprookjesachtige avond in dit park” zegt Bart Peeters. “Maar het is ook een tragische avond. We dragen dit concert dan ook op aan onze goede vriendin Yasmine” zegt de Boechoutenaar terwijl zijn stem even overslaat. Peeters en Yasmine kenden elkaar immers als tv-en muziekcollega's. Dat de Kontichse zangeres een zware depressie had, wisten heel wat mensen in de muziek- en concertsector. Maar dat ze zelfmoord zou plegen op die 25ste juni, daar was iedereen van geschrokken. Het Rivierenhof werd dan ook oprecht heel stil tijdens “Een vriend zien huilen kan ik niet”. Dat nummer, naar Jacques Brel, droeg Bart Peeters op aan Yasmine. “De ziekte in haar, de depressie heeft haar dit doen doen” zo denkt de zanger erover. Begeleid op accordeon, viool en piano, bracht de groep een ontzettend breekbare, beklijvende versie met de krop in de keel. Naast ons zat een tienermeisje die de ogen niet droog hield. En ook wij moesten even slikken van de emotie. Dit moet zowat de sterkste live uitvoering van het nummer zijn geweest, die we ooit hoorden. Ontzettend gevoelig gebracht. Het publiek wist dit mooie gebaar te appreciëren, een langdurig warm applaus en een gedeeltelijke staande ovatie volgde. “Iedereen is nu wat in de war, maar de muziek helpt je eruit,” zei Bart Peeters die duidelijk ontroerd was.

6.  Patti Smith - Jazz Middelheim 2016

“I'm not a jazz singer. Do the fuck what you want. Raise your fucking arms! You with your fucking chairs.” klonk het fel uit de mond van Patti Smith op het podium van Jazz Middelheim. Smith kreeg gehoor bij het publiek dat rechtveerde, met de voeten begon te stampen en danste dat het een lieve lust was. “Er is niet veel plek hier.” Zo had ze ook begrepen met die stoeltjes en de dikke rijen aan staande toeschouwers buiten de tent. “Maar wat mij betreft mogen jullie zelfs dansen in de toiletten.” Smith had al perfect aangevoeld tijdens ‘Dancing barefoot' dat enkele toeschouwers al dan niet op blote voeten wilden dansen . Uiteindelijk speelde ze daar handig op in. Onze stoeltjes laten voor wat die waren, voelde dan ook nooit zo bevrijdend als tijdens dit optreden. Wat een bevlogen optreden!

7.  Metallica - Rock im Revier 2015

Een van de zeldzame live shows die Metallica die zomer bracht in Europa. Maar wat een magistraal optreden werd het. De band had er zin in én bracht zo waar The Unforgiven II live voor het eerst ooit. De band bracht een ijzersterke – we durven gewag maken van hun beste optreden dat we ooit gezien hebben in Europa – en bijzonder strakke set. 

8. Bruno Mars - Rock Werchter 2011 en Werchter Boutique 2018

Zowat de ganse muziekpers was erg kritisch over de passage van Bruno Mars op Rock Werchter 2011. Wij zagen als een van de weinigen dat Mars behoorlijk wat in zijn mars had, zeker na het overlijden van Michael Jackson. Een muzikale leemte waar ie handig insprong. Een miljoenenpubliek volgde.  In 2011 schreven we: “Toen Michael Jackson stierf, zag je vele tieners grijpen naar de muziek van de King of Pop. Mars vult die leemte als artiest en live performer volledig in voor hen. Als hij het slim aanpakt kan hij een zeer grote naam worden. Dat ie over uitstekende writingskills beschikt, bewees ie al. Zo schreef ie mee aan Cee Loo Greens “Fuck You!”. En laat dat net de beste basis zijn voor een carrière: zelf stevige teksten en muziek kunnen maken. Zijn live debuut voor ons land, hier in Werchter, was grandioos.”

9.  Phil Collins - TW Classic 2004

The first final farewell tour van Phill Collins bracht hem 16 jaar geleden op de wei in Werchter. Nadien heeft ie niet meer in ons land opgetreden. Zeker, veel had ie niet toegevoegd aan zijn succesvolle live recept uit zijn ‘ Serious Hits... Live!'-tour van 30 jaar geleden. Maar de man overtuigde al bij het drummen waarmee ie de show startte en bleek nog eens goed bij stem ook. Fijn feestje! De soundtrack van onze kindertijd passeerde wat het extra speciaal maakte en ons nostalgische gevoelens bezorgde. Dat is dan ook de reden waarom dit het enige festivaloptreden van het pre-concertnews.be tijdperk is dat we meemaakten en zo onze top 31 haalt.

10.  Moby - Suikerrock 2011

“Thank you. Thank you. Thank you. Thank you” moet de meest uitgesproken bindtekst zijn die Moby op het Tiense publiek losliet. Naarmate zijn optreden vorderde, verdubbelde ie het aantal dankjewels. We vragen ons af of de man die tekst ook in zijn privé leven vaak gebruikt en zo ja na of tijdens welke momenten. Moby bewees dat je met een eclectisch optreden dat van punkrock over rave ging en ook langs de chill out zone passeerde voor een streepje ambient/loungy muziek het publiek blijvend weet te boeien. Een van de troeven is de intense en loepzuivere stem van vocaliste Joy Malcolm. “Ongezien die sfeer” hoorden we van enkele vrijwilligers die al een tijd meedraaien op Suikerrock. Moby zette een moordoptreden neer dat als één grote best of las. Van begin tot eind ging het publiek uit zijn dak. Na het optreden stelde Herman Schueremans ons de retorische vraag “het was in orde hé?”. En of het optreden in orde was! Thank you. Thank you. Thank you. Thank you.

11.  David Byrne - Rock Werchter 2018‘Vijf sterren is het maximum, zeggen ze me hier, maar elke nitwit op dit festival kreeg er al drie of vier, dus Byrne verdient er 637. En een half.' het zijn de nu al legendarische woorden van ons grote voorbeeld Serge Simonart in diens stuk over het magistrale optreden van David Byrne op Rock Werchter. David Byrne zette The Barn vakkundig figuurlijk in de fik en bracht een combinatie van concert, theater, musical en dans en tekende daarmee ook voor het meest arty optreden op RW18.

12. Prince - Werchter Boutique 2010

Tijdens “Purple Rain” begon het opnieuw te gieten over de wei. Dit nummer, knap meegezongen door het publiek, voorzien van purperen spotlights die zich richtten op de regen, en de camera's die dat effect registreerden,  zorgde voor een onmiskenbare meerwaarde tijdens dit nummer. Of hoe een combinatie van factoren kan zorgen dat we dit moment nog lang zullen herinneren.

13.  Grace Jones - Rock Werchter 2009

La vie en rose, Pull up to the bumper, I've seen that face before , well well well, love is the drug,… het zijn maar enkele van de grote hits die Grace Jones in de Pyramid Marquee loslaat. Een matig gevulde tent, omdat de dame in kwestie rijkelijk te laat op het appel verscheen. Jones zingt onberispelijk, de beats die ze de tent inpompt klinken strak. Elk nummer krijgt een aparte outfit mee. Jones laat meer zien en straalt meer sex uit dan wat Lily Allen met haar luipaardvelletje twee dagen geleden deed. Wat een act! Jones heeft haar paal meegenomen om errond te dansen. Belichting die onderaan schijnt, ventilatoren die haar gewaad doen opwaaien. Jones' show is tot de puntjes verzorgd en weet de aandacht te houden. “Laten we opgroeien en volwassen doen” kondigt Jones aan. Het ganse nummer “Slave to the rhythm” zal ze hoolahoopen met een katachtig masker op. Het nummer haalt makkelijk de tien minuten, want ze kondigt ook de groepsleden van haar band aan en laat hen een voor een een solo doen. Wat een optreden, vol kitsch weliswaar (elk hoedje, elke outfit was behoorlijk excentriek). Wanneer ze net voor Slave to the Rhythm ook nog enkele mensen uit het publiek het podium oplaat is het feest helemaal compleet. Uiteraard laten enkelen zich gaan en storten ze zich op de paal om er sexy moves rond te doen. Wat een knaller van een optreden!

14.  Ellie Goulding - Pukkelpop 2015Op Sziget hadden we Ellie Goulding nog maar net gezien die zomer. Daar bracht ze een full set, die veel te lang was. Zo veel songs had de Britse immers nog niet op haar palmares staan. Pukkelpop boekte haar voor 55 minuten wat perfect was. Een onvergetelijk moment was de live versie van Love me like you do, dé song waar ze op dat moment in de hitlijsten mee vertoefde. Tegen het einde van het optreden zaten tientallen bakvissen op de schouders van een vriend(in) die ene hit mee te zingen waar een fan zo om smeekte op zijn schalks kartonnen bordje: “Love me like you do geile poes”.

 

15.  Jessie Ware - Glastonbury 2015Jessie Ware bracht op Glastonbury een set die song na song het publiek deed aanzwellen én enthousiaster maakte. Het soort optreden dus dat ons meteen naar de platenwinkel deed hollen om haar albums “Devotion” (2012) en “Tough love” (2014) te checken. Een festivaloptreden zoals ze allemaal zouden moeten zijn. Dit soort optredens en het erg hoge niveau is op festivals nog steeds eerder uitzondering dan de regel. Een unieke belevenis dus. Een optreden dat een waanzinnige indruk op ons naliet. 

16. Radiohead - Lollapalooza Berlin 2016

Muzikaal viel er niets af te dingen op dit concert dat artistiek zeer breed ging maar vooral ook koos voor intense verstilde momenten die wonderwel werkten op dit unieke en eenmalige festivalterrein. ‘No surprises' speelden de Britten erg klein, zacht op onder andere klokkenspel en flirtte met de tijd die de groep wel leek stil te zetten. Met als laatste ‘Karma Police' op het menu hoorden we de Belgische meisjes naast ons een indianenkreet slaken van blijdschap. Begeleid door akoestische gitaar en piano, en op het einde enkel Yorke op akoestische gitaar samen met het publiek dat ‘I lost myself' mocht zingen uit het nummer, werd ook die versie eentje om in te kaderen. Wat een magisch concert op een historische plek! Kortom: Radiohead bracht een optreden in Berlijn dat de vlucht Brussel-Berlijn meer dan waard was, een met opmerkelijk veel hits in hun setlist ook.  

17.  Pearl Jam - Rock Werchter 2018

Het optreden van Pearl Jam op 7 juli 2018 op Rock Werchter verdient een plaats in de annalen van het allerstrafste dat er ooit te zien en horen was in het festivalpark. Daar is een woord voor: historisch.

18. Keane - Pinkpop 2012

Schrijf het in grote letters: Keane zou wel eens dé festivalband van deze zomer kunnen worden. De Britse band heeft net een nieuw album uit, dat heet Strangeland en staat vol nummers waarvan je weet dat ze het live ook goed gaan doen. Alsof de band songs schrijft met live optredens in het achterhoofd.  ‘ Dankjewel dat jullie ons opnieuw in jullie hart nemen, zegt Keane wanneer ze aan hun afsluiter van de avond beginnen. De band wil gerust nog een tijdje doorspelen. Met “Crystal Ball” waarbij alle handen nog een laatste keer massaal op elkaar gaan, neemt Keane afscheid van een laaiend enthousiast publiek na een erg scherp festivaloptreden. Keane is terug en hoe! Wat een werklust zagen we van hen om song na song steeds meer Pinkpoppers mee te krijgen. Nu al kanshebber om hét  festivaloptreden van deze zomer te worden.'

19. Skunk Anansie - Sziget Festival 2013Tijdens het hurken speelt Skin een verleidingsspel met de mannen die ze aan hun hoofd aanraakt. Eentje wil niet gaan zitten. “He's a bitch” zegt zijn vriend in de micro van Skin. Daarop roept het ganse publiek “Bitch! Bitch!” Maar nog wil de man niet gaan zitten. Pas wanneer Skin een over the top “Please?” heel hoog uitspreekt, gehoorzaamt ie. Een tweede keer doet ze dat aan de rechterkant van het podium. Daar staat ondertussen een leger fans klaar met hun fototoestel in de aanslag. “Put your cameras down and live for the moment!” vraagt de frontvrouw terecht. En of we het moment vingen. Met plezier. Skunk Anansie stond erg scherp in de zomer van 2013.

20. Clean Bandit Live - Sziget Festival 2014

13 augustus 2014 stond normaal gezien London Grammar op Sziget Festival. Die hadden we al gezien op Main Square Festival. Vandaar dat het oorspronkelijke time slot reviewen voor ons geen prioriteit was in Boedapest. Toen we het festivalterrein wilden verlaten, zagen we in dat we een inschattingsfout hadden gemaakt. De A38 stond stampvol en feestte dat het een lieve lust was tijdens de set van Clean Bandit die op dat moment London Grammar verving omdat Hannah met stemproblemen kampte.

21. Sigala - Pukkelpop 2017

Hét feestje van Pukkelpop 2017 op donderdagnamiddag? Dat zette ongetwijfeld Sigala neer. De 24-jarige Britse dj kreeg de fans in een volgelopen Dance Hall tot helemaal achteraan op de schouders op het einde van zijn live set en liet vervolgens de intro van ‘The Lion King' horen. Rillingen gingen over ieders lichaam. Naast eigen hits als ‘Easy Love' (waarmee de set ook startte, en waarin een stukje ‘ABC' van The Jackson 5 in verwerkt zit, ‘Sweet lovin'' en zijn recentste aanstekelijke maar vreemd genoeg duidelijk minder gekende song ‘I came here for love' met een waanzinnig straffe Ella Eyre die de vocals voor haar rekening neemt, liet ie ook classics als ‘Ain't no mountain high enough', ‘Kernkraft 400', ‘7 Nation Army', ‘Jump Around', ‘I Love it', ‘You've got the love', ‘Stay with me', ‘Symphony' van Clean Bandit en ‘Show me love' horen. Resultaat: een waanzinnige party waarbij de jonge fans, niet zelden meisjes, meeklapten wanneer dat gevraagd werd, meezwaaiden en “hey hey ho ho' riepen, of opsprongen. Aan effecten geen gebrek trouwens: zo waren er CO2-jets en confetti! Ambiance!

22. Triggerfinger - Rock Werchter 2011

Goossens, Monsieur Paul en Block zijn gewoon op hun best en volledig in hun sas als ze live kunnen performen. Dan stijgt de band boven zichzelf uit. Block neemt dat ook letterlijk door op een toren luidsprekers te kruipen. Een stagehand rent naar hem toe om de stapel stabiel te houden. “Let it ride” dragen ze op aan hun helden Otto Jan Ham en Stijn Van de Voorde die hun auto gisteren in gang geduwd hebben. De band had de lichten vergeten uit te doen. Gevolg: een platte batterij. Maar op het podium was er helemaal geen sprake van een platte batterij. De band ademde hyperveel energie uit. “All this dancing around” deed Block zo waar dansen.

23.  Ella Eyre - Sziget Festival 2015Sterk debuut. Sterke energieke live performance voor een debutante. Weinig op af te dingen ook.

24. Coely - Pukkelpop 2018

Coely’s set was gewoon beter dan die van  Kendrick Lamar op Pukkelpop. Ze zong goed en bracht een krachtig, strak optreden. En we waren helemaal wakker na een wel erg kort nachtje (lees: we hadden na een week festivalverslaggeving op Sziget die ochtend een vroege vlucht van Boedapest naar Charleroi zodat we tijdig op het festivalterrein van Pukkelpop zouden kunnen staan om Coely te kunnen zien).

25.  Macklemore & Ryan Lewis Live - Sziget Festival 2014

De Amerikaanse hiphoppers toonden dat het festivalterrein voor het hoofdpodium zijn limieten kent, tot net voor de eet- en drankstanden stonden fans om het duo aan het werk te zien. De twee gaven met hun live band een optreden zoals dat hoort te zijn: opzwepend én met veel inlevingsgevoel voor de festivalgangers.

26. Jessie J - Werchter Boutique 2018Hoewel ze letterlijk haar broek scheurde aan Werchter Boutique, bleek Jessie J over een klok van een stem te beschikken. Een van de weinige openers voor Bruno Mars die ons dat jaar wist te overtuigen en ook op Electric Castle viel de Britse op een wel zeer aangename manier op die zomer.

27.  Blur - Sziget Festival 2013

Blur voor de allereerste keer in Hongarije. In veel opzichten zette de Britse band een verfrissend optreden neer op Sziget festival. Voor het eerst na drie dagen stond het terrein aan het hoofdpodium vol en met opener “Girls and Boys” uit 1994 lokte Damon Albarn en co nog meer festivalgangers – letterlijk – uit hun tent. Tentjes die her en der verspreid zijn op het terrein, op soms maar 100 meter wandelafstand van het hoofdpodium. Dát maakt Sziget onder andere anders dan West-Europese festivals waar er een strikte scheiding tussen festivalzone en kampeerzone gecreëerd wordt. De band toonde ook dat je zo'n massa met een minimum aan showtrucs kan blijven boeien, en dat subtiel gitaar- en bugelspel of meerstemmige vocals niet verloren hoeven gaan in openlucht. Blur was ook letterlijk verfrissend: de set kreeg een stevige bries mee: er was storm op komst die uiteindelijk het eiland niet bereikte. 

28.  Beth Ditto - Rock am Ring 2018

Ditto zette het soort festivaloptreden neer dat nummer na nummer groeide naar een climax. Een concert dat te nemen of te laten was, net als de zangeres zelf. Direct. Rechttoe rechtaan. No nonsense. Wat houden we van zo'n aanpak! Ditto bracht zo'n set waarmee ze zieltjes won. En jawel hoor, ook die van ons. Wat een fenomenale stem heeft ze! Wat een plezier om iemand met zo enorm veel goesting op het hoofdpodium van Rock am Ring te zien als deze 37-jarige Amerikaanse! Beth Ditto op Rock am Ring in het kort: Topwijf. Topoptreden. Toppubliek.

29. Les Truttes - OLT 2017

Les Truttes zette in het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne een ‘OMG Boys and Girls' optreden neer. De coverband heeft ons de afgelopen jaren al meermaals overtuigd van hun kunnen, maar hun recentste show ‘The Empire strikes black' is wellicht het strafste dat ze ooit in hun carrière hebben neergezet. Waanzinnig straffe mash ups, medleys die in sneltempo de ene hit na de andere afvuren, krijgen we te horen. Een retestrakke show dus mét heerlijk gevoel voor theatraliteit ook. Kampioenen zijn het, en wat voor kampioenen! Een weergaloos optreden.

30.  Crystal Fighters - Indian Summer Festival 2014

Crystal Fighters bleek op Indian Summer Festival voor dé verrassing te zorgen op het hoofdpodium. Het publiek danste dat het een lieve lust was. De mix van rave techno, folk, met die Baskische instrumenten als detxalaparta, de danbolin en de txistu werkte aanstekelijk én op de dansvoeten. Een stormachtige set bracht het bonte Spaans/Engelse gezelschap die een wel zeer eigen sound creëerde waar het tribale, het percussieve karakter, het zomerse, de ode aan de vrijheid steeds aanwezig is. Waar anders komt zo'n mix het best tot zijn recht als op een podium van een festival?

30. Arsenal - OLT 2008Hoe kan je het festivalseizoen beter afsluiten dan met de band die door verschillende journalisten wordt omschreven als de beste live act in Vlaanderen? Arsenal stond vaak in het OLT. Weer of geen weer, een feestje werd het. Wij onthouden hun passage van 12 jaar geleden.

31. Flashmob Lionel Richie – Do it like Lionel – Dancing on the ceiling - Glastonbury Festival 2015Het tea time slot noemen ze dat op Glastonbury, zo rond een uur of vier. Lionel Richie speelt het op zondag (op vraag van de artiest zelf) en er werd op donderdag ook een heerlijk foute choreografie ingestudeerd tijdens een flash mob voor “Dancing on the ceiling”. Die bleek het volle terrein helaas niet (meer) te kennen. Maar de taferelen op het volgelopen terrein waren op zijn zachtst gezegd buitensporig zoals Richie het zelf beschreef. Tijdens het nummer waar de zanger Jump van Van Halen in stak, kropen er mensen op het dak van een ijscrème wagen om toch maar iets te kunnen zien van het spektakel. Al de rest op het terrein sprong alsof hun leven ervan afhing. Of dat nog niet genoeg was, ging een man helemaal naakt als top van een menselijke toren van 3 man, en leek die zich ook te masturberen bij “All night long”. Dat het terrein zou uitpuilen van festivalgangers stond in de sterren geschreven. “Hello is it sex you are looking for”, “Hello is it Brie you are looking for”, “Hello is it my tent you are looking for” zijn maar enkele vlaggen die we de voorbije dagen zagen passeren aan de Pyramid Stage. De t shirts die op het festival te koop zijn tonen dan weer op de voorkant “Hello” met het hoofd van Richie zoals ie er in de 80s uit zag. Op de achterkant staat “is it mud you are looking for?” Of hoe modder een verkoopsargument is van dit festival. The Glastonbury Free Press kopte vanmorgen trouwens op zijn frontpagina: “After a sensational Saturday, we’re Yeezy like Sunday morning”, een verwijzing naar Kanye én naar Easy van The Commodores. Glastonbury heeft dit optreden dus stevig gehypet.

Haalden het lijstje niet wegens buiten categorie:

David Guetta - Tomorrowland 2012:

Dimitri Vegas and Like Mike - Laundry Day 2015

Groots in falen dat doet de Belgische festivalsector en sommige artiesten ook wel eens. Vaak wordt dat weggemoffeld en haalt dat zelden de pers, laat staan een after movie. Toch zorgen ze net voor herinneringen die nog lang bijblijven. Zoals het optreden van David Guetta op Tomorrowland 2012 waar het geluid plots uitviel door een stroompanne. Het publiek liet het niet aan zijn hart komen, klapte in de handen en zong ‘Hey baby' uit volle borst. Minder fortuinlijk ging het Dimitri Vegas and Like Mike af op Laundry Day 2015. Net op het moment dat ze een sit down georganiseerd hadden en ze de beats opnieuw zouden door de luidsprekers jagen, bleek het na twaalven en de geluidsmannen een strikte curfew te volgen. Gevolg: het publiek zat er gehurkt te wachten om recht te veren. Het moet een van de grootste anticlimaxen zijn geweest die we ooit hebben meegemaakt tijdens een festival. Maar qua boodschap aan de artiesten kon dit wel tellen: dat je maar beter stipt op tijd aan je set kan beginnen …

< Bert Hertogs > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter