PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De 30 beste love songs

zaterdag 16 januari 2021


De

Een goeie love song hoeft geen ballad te zijn. Het mag gerust dansbaar zijn, sensueel, erotisch of zelfs rocken. Zo lang de spirit van de liefde er maar in zit. Liefde kent ook vele facetten, van je afvragen of het nu liefde is dat je voelt, de nood voelen om bij de ander te zijn, de twijfels, op de knieën gaan voor een tweede kans, op de knieën gaan om die ultieme ‘ja’ te krijgen of vinden dat de liefde nog weinig geuit wordt … Zo’n lied kan vormelijk erg fragiel en lieflijk zijn tot extreem bombastisch. Onze hoofdredacteur Bert Hertogs brak zijn hoofd welke songs in deze categorie een (speciale) plek in zijn hart hebben. Hij laat zich – voor een keer - van zijn meest aimabele kant zien.

Nog dit: ‘All you need is love’ van The Beatles staat niet in het lijstje. Simpelweg omdat hij er niks mee heeft, behalve dan dat het een intro was van een tv-programma. Als we die toer op zouden zijn gegaan, hadden we ook Jo De Poorters versie van ‘Liefde op het eerste gezicht’ moeten weerhouden wellicht. Helaas …

“En die ‘Purple rain’ van Prince waar ik gewoon jeugdtrauma’s op de dansvloer aan overgehouden heb – ja, die extended versie uit moeten slowen met een plank van een meisje bleek fysiek erg belastend en dat nummer bleek dan meermaals een marteling en oneindig te duren! – daar is om begrijpelijke redenen ook geen plek voor in deze lijst.

De 30 beste love songs:

1. Better be good to me – Tina Turner


In Tina the musical zingt een fenomenale Adrienne Warren – die ik in real life ontmoette in Londen – dit nummer net voor haar personage, Tina Turner gaat trouwen met Ike Turner. Door de song daar in het levensverhaal van Tina te plaatsen, krijgt het opeens (zeker als je weet hoe het huwelijk vervolgens ver- en afloopt) een bijzondere betekenis wanneer die eerste zinnen: ‘A prisoner of your love enntangled in your web. Hot whispers in the night. I'm captured by your spell. Captured.’ te horen zijn. De song die dateert uit 1984 is eigenlijk een doodnuchtere rocksong waarin een vrouw vraagt om correct behandeld te worden ook al zit de man in kwestie vol leugens. Verder wordt de hogere kracht van de liefde ook vermeld en dat die mensen in zijn ban kan houden.

2. I’d do anything for love (but I won’t do that) – Meat Loaf
13 was ik toen I’d do anything for love (but I won’t do that) van Meat Loaf uitkwam en een nummer 1-hit werd in verschillende landen. Op dat moment had ik een pennenvriendin. Dat is iemand waar je briefjes naar stuurt via de post. Van sms of chat-berichtjes was nog geen sprake omdat smartphones nog niet bestonden en gsm’s pas later in de nineties populair werden. Het internet was trouwens op dat moment nog iets dat vooral gebruikt werd in academische kringen en computers (die slechts in 1 kleur tekst toonden: groen of het beste geval grijs/wit) waren eerder een zeldzaamheid in de Vlaamse huishoudens. In 2001 zag ik Meat Loaf in het Antwerps Sportpaleis tijdens de Night of the Proms. Die editie behoort met stip tot een van de allerbeste uit haar bestaan. Meat Loaf zingt in ‘I’d do anything for love (but I won’t do that)’ over een man die smoorverliefd is en alles over heeft voor de liefde behalve ‘dat’. ‘Dat’ zou kunnen verwijzen naar enkele andere zinnen uit de tekst. Dat hij dus nooit zal vergeten hoe de liefde nu voelt, zichzelf niet zal vergeven als ze niet tot het uiterste gaan vanavond, het niet zelf beter doen dan het samen met de ander doen en niet stoppen met elke nacht van haar te dromen. Verderop wanneer hij door haar op de proef gesteld wordt, belooft hij dat hij niet zal verder gaan zonder haar en niet wat zal rondneuken, met andere woorden hij zweert haar trouw te zijn. ‘I’d do anything for love (but I won’t do that)’ is ook te horen in de musical Bat out of hell. Het nummer haalde oorspronkelijk ook onze lijst De 31 beste musicalsongs tot we beslisten om songs uit hitmusicals niet te weerhouden in die lijst, en ons te beperken tot zuiver voor musical geschreven songs. ‘I’d do anything for love (but I won’t do that)’ is ten onrechte veel te weinig te horen op de radio. Dat komt omdat net nummer 12 minuten duurt, zo’n vier keer langer dan de gemiddelde radiosong. Lengte is een belangrijk criterium bij het bedrijven van de liefde. Ook daarom haalt Meat Loaf met deze song zilver in mijn lijst De 30 beste love songs.

3. I should be so lucky – Kylie Minogue / Never gonna give you up – Rick Astley
Kylie Minogue in Hyde Park drie jaar geleden. Wanneer ze ‘I should be so lucky’ zingt, bezorgt ze me spontaan kippenvel omdat ik het reken tot een van haar beste songs uit haar beginperiode. Maar wat na een tijd gebeurt tijdens het optreden, hou je niet voor mogelijk. Ze haalt er Rick Astley bij om haar nummer te laten blenden met diens debuut en wereldhit Never gonna give you up uit hetzelfde jaar 1987.Beiden waren immens populair eind jaren ’80, begin jaren ’90 en dat komt omdat ze hetzelfde team achter hen hadden staan: schrijvers, componisten en producenten Stock Aitken & Waterman die mijn kindertijd (Mel & Kim, Jason Donovan, Bananarama, Donna Summer) en tienerjaren (Steps, Tina Cousins, Ultimate Kaos, Nicky French) muzikaal inkleurden. Kylie zingt doorgaans dan wel ‘I should be so lucky’ op een vette dancebeat, in feite gaat de song over onbeantwoorde liefde en maar moeten blijven wachten op een antwoord. In 2012 brengt de Australische een veel meer doorleefde versie uit met strijkers en een orkest voor haar album The Abbey Road Sessions. Somewhere over the rainbow is niet ver weg, veel verlangen, weemoed en emotie steekt ze in die erg mature versie.

4. McArthur Park – Donna Summer / Love on top – Beyonce


Een ex aequo op 4: Donna Summer met een magistrale live versie van McArthur Park op de Night of the Proms van 2005. Het nummer gaat over het einde van een liefdesrelatie terwijl die ene waar het nu uit mee is de enige ware zal blijven.

Eén van de moeilijkste beltingnummers gaat toch wel over de liefde zeker? Beyoncé heb ik dit live zeer straf weten neerzetten in het Sportpaleis in 2013, een krachttoer die ze helaas nadien niet meer evenaarde in ons land. We schreven toen: ‘Bij “Love on top” blijft ze – het lijkt wel eindeloos – van toonaard veranderen. Telkens zingt ze een toonaard hoger. Wanneer we denken dat we de top hebben bereikt, blijkt dat ze er nog een trapje bij kan doen. Fe-no-me-naal! Zelden hebben we zo met open mond hiernaar gekeken. Beyoncé gaat op de knieën, vraagt de namen van de fans in haar buurt en probeert de naam uit te spreken. “Pauline, Mégane en Karlien” blijken in de buurt. Lief hoe ze hun namen – met moeite – probeert na te zeggen. “Volgende keer jullie naam op je vuist schrijven, dat helpt” geeft ze als tip mee. Een andere fan blijkt een bordje te hebben waarin ze vraagt om even met haar een liedje te mogen zingen. Ze gooit er nog a capella een flard van “Love on top” tegenaan. De 17 000 fans weten niet wat ze meemaken. Wat een artieste! Wat een stem! Wat een fijne en attente manier om met de fans om te gaan! Hoedje af!’

5. Higher Love – Kygo and Whitney Houston
Higher Love werd opgenomen door Steve Winwood die ook co-auteur is van het nummer. De song werd nummer 1 en Winwood won er een Grammy mee in 1986 (Record of the Year). Houston coverde de song tijdens een concert in Tokio in 1990. Ze nam Higher love ook op. Het plan was dat de song op de plaat ‘I'm Your Baby Tonight’ zou belanden maar uiteindelijk werd het nummer enkel als B-kantje van ‘I’m your baby tonight’ in Japan uitgebracht. Tot Kygo ermee aan de slag ging en in 2019 er een wereldhit mee scoorde, goed voor een top 10 notering in verschillende Europese landen (Vlaanderen: hoogste notering 4, Noorwegen: hoogste notering 2, Zweden: hoogste notering 9, Zwitserland: hoogste notering 10) en tevens de eerste hit voor Houston na haar overlijden in 2012. Wij vinden Glennis Grace’s liveversie nog net dat tikkeltje straffer omdat ze in een hogere toonaard zingt. Het nummer is zeer spiritueel, de gospelinvloed die te horen is in Whitney’s song toont aan dat hier over God gezongen werd.

6. Loving you – Minnie RipertonJa, ik heb ooit onder een balkon gestaan en een liedje gezongen voor een meisje (een Mechelse trouwens). In een gekke bui en na wat lollig doen, vroeg zij om haar theatraal Romeo en Julia-moment. Het nummer dat me toen – het was volop zomer – te binnen schoot was ‘Loving you’ van Minnie Riperton. Als je weet dat ik een baritonstem heb, weet je dat die hoge kopstemnoten wel érg hoog gegrepen zijn …

7. The Power of Love – Huey Lewis & The NewsIk was 5 in 1985. Maar wat een super jaar was dit in de eighties. In zowat alle verzamelaars die ik heb, steekt dit jaartal er met kop en schouders bovenuit. De song van de Amerikaanse band Huey Lewis & The News komt uit de film Back to the future. De kracht van de liefde doet van alles met mensen, verschillende dingen, de ene keer maakt het je triest dan weer helemaal zot. Geld, kredietkaarten en faam kunnen niet tippen aan de liefde.

8. You - Ten sharpIn You zingt Ten Sharp sinds 1991 over je onzeker voelen ook al ben je verliefd. Misschien dat dat glas wijn dat in het nummer steekt wel kan helpen om die onzekerheid te doen vergeten. Wat You, dat een ode is aan een geliefde ook zo interessant maakt, is het open einde. Wat mij betreft is dit een van de strafste pianoballads die er ooit geschreven zijn. Het werd een internationale hit met onder andere nummer 1-noteringen in Noorwegen, Zweden en Frankrijk.

9. Yes – Merry ClaytonWeinig liefdesliedjes die zo goed de hoera-stemming weten te vangen die gepaard gaat met verse verliefdheid, wanneer je het net voelt en pas beseft dat Cupido raak heeft geschoten en je goesting hebt in seks. ‘Yes, we're gonna fall in love and it feels so right. Yes, we're gonna make love it's gonna be tonight. I can just imagine huggin' and teasing. And loving and squeezing all night.’ klinkt het in dit zomerse nummer dat de soundtrack haalde van die heerlijke film – ‘Nobody puts Baby in the corner!’ – Dirty dancing!

10. Never too late – Kylie Minogue
Vergelijk even het originele nummer van Kylie zoals ze dat inblikte voor haar album Enjoy Yourself uit 1989, een van onze allereerste cd’s die we als negenjarige aankochten, met de uitgepuurde versie die ze in 2012 opnam voor The Abbey Road Sessions. Het is dezelfde song, maar een wereld van verschil qua interpretatie. In het originele klinkt het opgewekt dat het nog niet te laat is voor hem om van gedachten te veranderen en toch voor haar te kiezen. In de versie van the Abbey Road Sessions, waar ze enkel begeleid wordt door piano sluipt weemoed, tristesse en een vleugje sensualiteit door. Of wat op het eerste gehoor misschien een speels niemendalletje lijkt, krijgt zo veel jaren later veel meer gelaagdheid en maturiteit.

11. No more I love you’s – Annie Lennox


No more I love you’s van Annie Lennox dateert uit 1995. Lennox coverde het nummer van The Lover Speaks dat in 1986 voor het eerst werd uitgebracht. Ik zat toen in mijn volle puberteit. No more I love you’s bulkt van de emotie en straalt iets theatraals uit, iets non-binairs ook omdat er geen gender vermeld wordt in de lyrics en Annie dus ook niets moest aanpassen aan het origineel dat door mannen gezongen werd. In de videoclip zien we mannen in tutu’s. Maar het is vooral ook het mysterie rond de tekst die interessant is. Gaat het om iemand die (letterlijk) niet meer in staat is om ‘ik hou van jou’ uit te spreken of houdt ie uiteindelijk een liefdesrelatie voor bekeken die hem of haar tot waanzin dreef, we hebben er het raden naar. ‘A small piece of genius’ noemde Lennox de song die op haar tweede soloplaat Medusa staat. Haar single haalde de tweede stek in de Britse charts terwijl het origineel niet verder kwam dan de 58ste plaats. Wat zo intrigerend is, is de muzikale lichtheid ja zelfs speelsheid en frivole van het nummer terwijl de inhoud daar behoorlijk mee contrasteert. Annie Lennox staat zeer hoog op mijn lijstje van artiesten die ik graag live aan het werk wil zien. Met dit nummer won de artieste in 1996 de Grammy Award ‘Best Female Pop Vocal Performance’.

12. Stop loving you – Toto


Ik was 8 toen Stop loving you van de Amerikaanse rockband Toto uitkwam. Wat een joekel van een refrein, catchy en een instant meezinger is me dat. De song gaat over niet willen stoppen van iemand te houden ook al is die er niet meer.

13. Love of my life – Queen


Tussen ’70 en ’76 heeft Freddie Mercury een relatie met Mary Austin. Ze geloofde niet alleen in zijn talent, creëerde mee zijn styling en was bovenal ook Freddies inspiratiebron. ‘Love of my life’ schreef hij voor haar. Tot aan Freddies dood blijven ze beste vrienden en contact houden. Het nummer kwam uit in 1975 en verscheen op het album A night at the opera.

14. I just can’t stop loving you - Michael JacksonI just can’t stop loving you, het duet tussen Michael Jackson en Siedah Garrett komt uit Bad dat in 1987 uitkwam. Het werd een van de meest succesvolle singles uit die plaat. De song ademt positivisme uit. Liefde kan onze zorgen vergeten, we kunnen de wereld veranderen, en mijn leven is niks waard als ik niet bij je kan zijn … tonen hoe groots verliefd zijn kan voelen en hoe je jezelf wegcijfert.

15. Hang on to your love – Jason Donovan


‘Hang on to your love’ staat op het tweede album van Jason Donovan ‘Between the lines’ dat in 1990 uitkwam. Ik was toen 9 jaar en de Stock Aitken & Waterman-sound kleurde mijn kinderjaren. Het was ook de overgang van vinyl (die singeltjes gingen in uitverkoop bij Free Record Shop) naar en cassettes naar cd’s. Hang on to your love gaat over een man die spijt heeft dat ie toestond dat zijn geliefde hem verliet omdat hij nu pas beseft dat hij zo’n liefde niet meer beleven zal. Jasons nummer roept dus op om je vast te houden aan je (ge)liefde, die nooit te lossen en geen gouden kansen te verspillen. Hij roept de luisteraar op om niet dezelfde fouten te begaan die hij beging. Naast het feit dat dit een leuke popsong is die lekker in het oor klinkt, vind ik dat ook een mooie boodschap. Iemand verlaten, is een gemakkelijkheidsoplossing. Blijven vechten voor je relatie, is wat telt.

16. I need you - 3T


Aan ‘I need you’ van de Amerikaanse boyband 3T koester ik heerlijke herinneringen. In het zesde middelbaar hadden wij gemengd Lichamelijke Opvoeding. Enkele weken voor ons galabal kregen we klassieke dansinitiatie (o.a. tango, trage wals, chachacha) tijdens die uren. Het concept: de jongens vormden een cirkel in het midden, de meisjes draaiden door in tegenwijzerzin. Op die manier danste elke jongen met alle meisjes. Rugpijn dat ik daar aan over gehouden omdat ik tegenover planken van meisjes kwam te staan! Tot mijn allerbeste vriendin aangekomen was bij mij. Wat een opluchting was dat. We voelden elkaar perfect aan, en vanaf dan besloten we niet langer mee te doen met dat doorschuiven maar elkaar als vaste danspartner tijdens die lessen te houden. Wat dat met ‘I need you’ te maken heeft? Wel, wij dansten toen op een trage walsversie van dit lied. 1,2 3, 1, 2 3 …

17. Ik heb je lief - Stef Bos / Ik heb je lief - Paul De LeeuwTwee songtitels die alles zeggen. Twee songs die ik tot de top reken onder de Nederlandstalige liedjes die de liefde bezingen. Omdat het onmogelijk is om ze te ranken in deze rangschikking zet ik ze broederlijk samen bij elkaar. ‘Was ik maar een dichter dan kon ik dichter bij je zijn.’ vind ik bijvoorbeeld zo schoon in het nummer van Stef Bos en die ‘'t komt ook, dat is nou het gekke, zelfs door helemaal niets’ weet me dan weer danig te ontroeren in de song van Paul De Leeuw. Jongeren kennen dit nummer wellicht uit de eerste reeks van de populaire Ketnetserie #LikeMe. De aandachtige luisteraar zal merken dat Pommelien Thijs niet de originele tekst ‘Na heftig vrijen in de nacht’ zingt. Die werd aangepast naar ‘Na uren chatten in de nacht’. Vroeg u zich nog af waarom jongeren zo preuts zijn tegenwoordig (en soms niet weten waar de klepel hangt)?

18. Zo puur kan liefde zijn - Make you feel my love Paul De Leeuw – Adele / Hoeveel ik van je hou - Bart PeetersHet origineel dateert van 1997 en is van Bob Dylan. Toch is het vooral de versie van Adele uit 2007 die het meest gekend is bij het brede publiek. Één van de fraaiste live uitvoeringen is het duet tussen Paul De Leeuw en Adele. De Britse zingt in het Engels, de Nederlander vult aan met zijn deel in het Nederlands: ‘Zo puur kan liefde zijn.’ In 2010 bracht Bart Peeters zijn versie uit: ‘Hoeveel ik van je hou’. Tot op heden een van onze favoriete vertalingen naar het Nederlands is dat.

19. Your song - Elton John‘Your song’ schrijven Bernie Taupin en Elton John wanneer ze kort nadat ze zijn gaan co-housen opnieuw introkken bij Eltons moeder. Een tekst als ‘I don‘t have much money, but boy if I did. I‘d buy a big house where we both could live.’ krijgt op die manier een extra dimensie in de biopic Rocketman. En de ganse song in feite als je weet dat het nummer eigenlijk een liefdes/vriendschapsverklaring van Taupin is voor Elton. Elton zelf voelde iets voor zijn tekstschrijver en wou hem op een avond toen ze nog co-houseden kussen, maar die laatste gaf ‘m mee dat ie voor vrouwen valt. Het is dit nummer dat een hit wordt in april 1970 en de twee in augustus tot een tournee brengt in de States.

20. Somebody – Bryan Adams


Het is niet meteen duidelijk of Bryan Adams over de liefde zingt in dit nummer. Het kan dus even goed gaan over een maatje nodig hebben. Al zingt hij ook over ‘babe’ en iemand nodig hebben om de pijn te verzachten. In de videoclip zien we een vrouw die relatieproblemen heeft. Somebody uit 1985 is een eenvoudig rechttoe-rechtaan rocknummer met een joekel van een catchy refrein. Iedereen heeft iemand nodig.

21. Stay another day - East 17


In 1995 kocht ik het dubbelalbum ‘Young love, long versions for lovers’. Jong, dat was het minste wat je kon zeggen dat ik was op m’n vijftiende. Maar damn, er staan een pak goeie songs op realiseer ik me als ik door die tracklist ga. Logisch ook, destijds was het wikken en wegen, en prijzen vergelijken voor ik een cd’tje kocht met mijn zakgeld. De reden waarom ik een dubbelalbum kocht was ‘Stay another day’ van East 17. Niet dat ik wat had met deze Britse boyband. ‘Stay another day’ heb ik altijd graag gehoord omdat het een fraaie pianoballad is. Het is ook de ultieme smeekbede aan je geliefde om je relatie nog een kans te geven omdat je beseft dat het alternatief: de pijn voelen, weinig aantrekkelijk is. De directe aanleiding hoe het nummer tot stand kwam, was echter nog een stuk donkerder: Tony Mortimer schreef het voor zijn broer die zelfmoord gepleegd had.

22. Angels - Robbie Williams
In 1997 bracht Robbie Williams Angels uit. De single komt uit zijn debuutplaat Life Thru a Lens nadat ie solo ging en afscheid genomen had van Take That in 1995. Angels gaat over hoe geliefden die gestorven zijn toch voor je blijven zorgen en over je waken. De ballad, die met stip tot een van de grootste hits van Williams gerekend kan worden, ademt dus ook iets paranormaals uit.

23. 2 become 1 – Spice Girls
Met stip is dit een van de zwoelste nummers die de Spice Girls uitgebracht hebben in hun carrière. Hierin maakt een vrouw plannen om seks te hebben vanavond zoals ze die nog nooit eerder beleefd heeft. Ze heeft al een beetje van de liefde kunnen proeven, maar nu wil ze meer. Vanavond is dé avond. Maar ze wil het veilig houden en stelt voor dat hij een condoom gebruikt. De song kwam uit in 1996 en werd uitgebracht op het debuutalbum Spice.

24. We found love – RihannaDe Schotse dj Calvin Harris produceerde en schreef deze song in 2011. Rihanna nam de zang voor haar rekening van het uptempo electro house nummer dat de derde stek haalde in onze charts en wereldwijd meer dan 10,5 miljoen keer over de toonbank ging. Het nummer gaat over liefde vinden in een hopeloze plek en de videoclip toont het gevaar van de liefde als je onder slechte invloed geraakt.

25. Love me like you do - Ellie Goulding
In 2015 nam de Britse Ellie Goulding Love me like you do op voor de soundtrack van Fifty shades of grey. De midtempo electropop powerballad gaat over je aangetrokken blijven voelen door iemand ook al doet het pijn. Liefde op zijn verleidelijkst maar ook op zijn gevaarlijkst omdat die je in de ban houdt en je de controle doet verliezen … De song haalde zilver in de Vlaamse hitlijst.

26. When love takes over - David Guetta
2009 was een liefdevol jaar. One Love heette het succesalbum dat de Franse dj David Guetta – een vaste waarde bij Tomorrowland – in dat jaar uitbracht. Daarop staat When love takes over dat Kelly Rowland inzong. Het euforische gevoel van de liefde komt hier naar voor. Wereldwijd werden er meer dan 5,5 miljoen exemplaren verkocht van deze single.

27. Show me love – Robin S.

Het origineel van de Amerikaanse dancezangeres dateert van 1993 dat toen goed was voor een top 10-notering in onze charts. In 2009 werd de remix van Steve Angello & Laidback Luke, featuring Robin S op de clubs en festivals losgelaten. Resultaat: een heuse revival van het nummer en een nieuwe generatie dat er op loos gaat. In Show me love heeft Robin S. het gehad met niet ingeloste beloftes, hartzeer en one night stands. Ze is op zoek naar de ware, naar iemand die vol toewijding er altijd zal zijn voor haar.

28. I need your love - Ellie GouldingDe Schotse dj en producer Calvin Harris ging in 2012 in zee met Ellie Goulding voor I need your love. In de videoclip spelen de twee een koppel. Het nummer haalde de top 10 in zowel de Vlaamse als Waalse charts.

29. Is this love? – Alison MoyetLogische vraag die je je moet stellen als je weet wat liefde is. Is het liefde dat je voelt? Of is het iets anders? Dat vleugje mysterie dat rond het woord waart, vangt Alison Moyets ‘Is this love?’ treffend sinds 1986. Aangetrokken worden door een kracht, is en blijft nu eenmaal fascinerend.

30. What is love? – Haddaway
Alles start natuurlijk bij die ene vraag, wat is dat: liefde? De Trinidadiaans-Duitse zanger Haddaway stelt zich de vraag al sinds het hoogtepunt van mijn puberteit, 1993. Het opgewekte eurodance nummer gaat over onbeantwoorde liefde, de pijn die daarbij hoort en je lot in de handen van de ander leggen. ‘Baby don‘t hurt me, don‘t hurt me no more‘ is ook altijd al volgens mij het topantwoord geweest in een examen of toets op de vraag: ‘What is love?‘. 

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter